Twee koppels uit regio Kortrijk verbouwen pand in nieuw VTM-programma ‘Huis Gemaakt’ met Dina Tersago

Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 3 maart strijden negen koppels in het nieuwe VTM-programma ‘Huis Gemaakt’ om één droomprijs: een eigen huis. Op drie locaties moeten telkens drie koppels zich bewijzen. Een van die locaties is een oud pand in hartje Kortrijk. Enkele streekgenoten gaan daar de strijd met elkaar aan.

Jerina en Harry uit Kortrijk

Jerina (29) en Harry (26), die liever niet met hun familienaam in de krant komen, zijn allebei afkomstig van Kortrijk, waar de twee ook wonen. Dat doen ze samen met hun dochter van vijf en zoontje van drie jaar. Acht jaar geleden leerden ze elkaar kennen op café en sindsdien vormen ze een onafscheidelijk duo.

Jerina werkt als barista in Kaffee Renée, Harry werkt doorgaans als podiumtechnicus. De twee verschijnen aan de start van het VTM-programma zonder enige ervaring in bouwen of verbouwen. “Echt nul komma nul”, lacht Jerina. “Het is dus met een klein hartje, maar we hebben er heel veel zin in. Vandaag huren we, maar we dromen al lang van een eigen stek. Omdat we vroeg aan kinderen zijn begonnen, lag daar onze prioriteit op financieel vlak.”

Eigen hoeve

In hun wildste dromen verbouwen Jerina en Harry een hoeve, waar er heel wat plaats is voor groen. “We houden wel van groen. We gaan regelmatig wandelen in de bossen en als we even rust willen, is Cap Gris-Nez onze favoriete plek om uit te waaien. Dit pand dat we gaan verbouwen ligt dan wel in de stad, maar er is ook voldoende groen in de buurt. Bovendien doe ik zoveel mogelijk met de fiets en alles is zo heel dichtbij in de stad. Ik ben nog nooit afhankelijk geweest van een auto en wil dat blijven houden. De locatie van het te renoveren pand alleen al is eigenlijk goud waard.”

Met twee kleine kindjes in huis zijn Jerina en Harry al best stressbestendig.© VTM
Met twee kleine kindjes in huis zijn Jerina en Harry al best stressbestendig.© VTM

Is Harry ook een handige Harry? “Hij is best handig, ja. Hij heeft al veel expo’s helpen opzetten in musea, dus hij kan wel gyproc plaatsen of schilderen, maar een huis bouwen of verbouwen is echt wel een stiel. Maar we zien het megahard zitten. Natuurlijk willen we winnen. Doorgaans ben ik iemand die al snel een ander zou laten winnen, alleen al om hen gelukkig te maken. Maar dit doen we echt voor onze kindjes. Het is een unieke kans op een zorgeloos leven.”

Niemand baas

Op de werf is er niet zozeer een strikte taakverdeling, straks. “Er is ook niemand baas in huis, we gaan zo respectvol mogelijk met elkaar om. Het is wel cool om hier samen aan te werken. We hebben met de kinderen ook een gezamenlijk doel, maar dit is toch iets helemaal anders. Zelf ben ik redelijk stressbestendig. Als het druk is in de koffiezaak, dan kan ik daar goed mee om, maar er is natuurlijk een verschil als er een zekere tijdsdruk bij komt te kijken. Of een strenge jury (lacht) .”

En camera’s, natuurlijk. “Dat wordt wennen. Het begon al toen we te horen kregen dat we meteen tegenover andere koppels stonden, dat was wel een serieuze verrassing. Voor de reacties van de mensen die het programma volgen, heb ik misschien wél stress. Dat herkend of bekend worden zegt ons eigenlijk totaal niets. Dit programma doen we echt met maar één doel voor ogen: onze kinderen een nieuwe thuis bieden.”

Thibaut en Charlotte uit Bavikhove

Thibaut Debosschere (23) en Charlotte Moerkerke (22), allebei afkomstig uit Bavikhove, wagen zich aan het verbouw-avontuur op VTM. Thibaut werkt als projectleider bij bouwbedrijf Danilith Delmulle in Wortegem-Petegem, Charlotte haalt dit jaar haar diploma als kleuterleidster aan de VIVES Kortrijk. In het weekend klust ze bij bij Slagerij Dewa in Harelbeke. “We wonen allebei nog bij onze ouders”, vertelt Charlotte. “Zolang ik ook geen vaste job heb, is het een onbegonnen werk om naar de bank te stappen voor een lening. Mijn mama had de oproep gezien voor het televisieprogramma en Thibaut was meteen superenthousiast. Ik moest iets meer overtuigd worden. (lacht)

Samenwonen

“Ik maakte mij wat zorgen over hoe alles in zijn werk zou gaan met die camera’s, maar ik moet zeggen dat het heel goed meeviel. De crew was bijzonder vriendelijk, al verlies je uiteraard wel wat tijd door al die interviewtjes tussendoor.”

Samen met nog twee andere koppels krijgen ze een oud pand in Kortrijk voorgeschoteld. “Dat is ook de regio waar we graag zouden wonen. We staan zeker open voor de stad, maar als we in de rand zouden zoeken, neigen we toch eerder naar de kanten van Kuurne en Harelbeke.”

Charlotte houdt meer van het verfijnde, Thibault opteert eerder voor het brute werk.© VTM
Charlotte houdt meer van het verfijnde, Thibault opteert eerder voor het brute werk.© VTM

Een eigen huis winnen is een stevig cadeau voor jonge twintigers. “We willen graag samenwonen, ja. Daarbij lijkt een renovatie de meest haalbare kaart. Mijn ouders hebben zelf gebouwd, die van Thibaut gerenoveerd. Het voordeel aan renoveren is dat je die oudere elementen kan bewaren, maar er toch je eigen ding mee kan doen. Het is veel werk, ja, maar we zijn niet vies om onze handen uit de mouwen te steken.”

Relatietest

Verbouwen is vaak een heuse relatietest. “We zijn nu al vierenhalf jaar samen”, zegt Thibaut. “Dus we kennen elkaar al heel goed. Het enige nadeel aan zo’n verbouwing is dat je alle vrije tijd moet opofferen, al kan je in deze lockdowntijden toch niet veel anders doen. (grijnst) Wie er de baas is op de werf? Beroepshalve ben ik het gewoon om zowat het overzicht te bewaren en altijd weer een stap of twee verder te denken. Het brute werk mag je aan mij vragen, maar voor de verfijning en inrichting klop je beter bij Charlotte aan. Ik word daar al snel nerveus van. (lacht)

Ervaring

Thibaut en Charlotte gaan de strijd aan met acht andere koppels. “We zijn strijdvaardig, ja, en we gaan ervoor. Maar we zullen ook niet te beroerd zijn om toe te geven als de andere beter is. Sowieso gunnen we het iedereen. En zelfs als we niet winnen, dan pakken ze ons die ervaring niet meer af”, besluit Charlotte. “Alles wat we nu leren, kunnen we dan later ook zelf gebruiken als we zelf gaan renoveren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier