Tom Waes leert meer over zijn overgrootvader dankzij Leo Bonte

Leo Bonte met die ene foto van Tom Waes die collega Kristien Delancker op 8 juli op het gemeentehuis heeft gemaakt.© AB
Leo Bonte met die ene foto van Tom Waes die collega Kristien Delancker op 8 juli op het gemeentehuis heeft gemaakt.© AB
Redactie KW

Meer dan 1,5 miljoen mensen keken vorige zondag naar Reizen Waes West-Vlaanderen. Tom Waes ging ook langs in Alveringem nadat hij te weten was gekomen dat op 1 maart 1918 zijn overgrootvader er verdronk in de Lovaart. “Ik heb pas de dag zelf aan mijn collega’s verteld dat hier opnames zouden plaatsvinden”, zegt Leo Bonte op het gemeentehuis.

“Door de naam van zijn overgrootvader Désiré Driesen te googelen, is Tom Waes blijkbaar op mijn website ‘Erfgoedalveringem.be’ uitgekomen”, vertelt Leo Bonte. “Daar worden sinds 2012 de namen van ondertussen 2.700 oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog die in groot-Alveringem overleden of begraven zijn, gearchiveerd.”

“Het enige wat de familie wist, was dat hij in Alveringem ongelukkig verdronken was. In mei 2020 werd onze dienst gecontacteerd door de redactie van Reizen Waes. Mij werd gevraagd om zo mogelijk nog meer informatie over Désiré Driesen te vinden – waarom zat hij in Fortem en wat was zijn opdracht daar – om uiteindelijk bij de reden van zijn overlijden te komen. Ik ben daar uiteindelijk toch vrij goed in geslaagd.”

“Woensdag 8 juli zouden Tom en zijn cameraploeg naar het gemeentehuis komen. Ik werk normaal nooit op woensdag en toen ik die bewuste dag iets voor 8 uur aankwam, vroegen de collega’s of ik me niet van dag vergist had. Toen pas heb ik gezegd dat ik Tom Waes verwachtte. Het productiehuis had immers om een bepaalde discretie gevraagd. En we zaten ook in coronatijden.”

Lees verder onder de foto.

De overgrootvader van Tom Waes verdronk in 1918 in de Lovaart.© vrt
De overgrootvader van Tom Waes verdronk in 1918 in de Lovaart.© vrt

De ploeg is ongeveer een uur op het gemeentehuis gebleven. Na de technische voorbereidingen werd het verhaal nagenoeg in een take opgenomen. “ Tom kreeg het verhaal van zijn overgrootvader voor het eerst te horen tijdens de opnames op 8 juli ”, zegt Leo. “Dat is de spontaniteit zeker ten goede gekomen.”

“De kijker kon ook zien dat Tom oprecht ontroerd was. De ontmoeting verliep super vlot. Ik was best zenuwachtig omdat ik meer een schrijver dan een verteller ben. Maar ik voelde mij onmiddellijk op mijn gemak bij Tom. Hij heeft echt niets van kapsones. Het was een fijne ervaring.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier