RTBF vergist zich van gemeente bij verslag corona-uitbraak

De ploeg streek om een nog onduidelijke reden neer in Menen in plaats van in Houthulst.© CL
De ploeg streek om een nog onduidelijke reden neer in Menen in plaats van in Houthulst.© CL
Christophe Lefebvre

De corona-uitbraak in een woon-zorgcentrum in Houthulst haalde de nationale pers. Ook een cameraploeg van de Franstalige staatszender RTBF kwam ter plaatse om live verslag uit te brengen. Eén markant detail sprong echter in het oog: ze stonden in Menen.

De situatie in Houthulst domineerde de media en zelfs over de taalgrens werd de verslaggeving van de coronacrisis met argusogen gevolgd. De vrees dat de Britse variant van het virus wild om zich heen zou gaan slaan, was dan ook alom tegenwoordig.

CC De Steiger

Het waren enkele opmerkzame kijkers, die het middagjournaal van de Franstalige zender aan het volgen waren, die een bizarre vaststelling deden. De journaliste in kwestie ging live in de ether vanuit Houthulst, al had de achtergrond verdacht veel weg van Menen.”

“Zo kon men er de bekende frituur zien, de achterkant van CC De Steiger, de vlag van de gemeente en zelfs een klein stukje van de gemeentelijke sportvelden. De vermoedens van de kijkers werden bevestigd toen enkele smartphonefoto’s zich een weg baanden naar de sociale media. Daarop was te zien hoe de filmploeg naast het Sint-Joris stond te filmen.

Vlaamse vlag

Gaat het hier om een vergissing van de filmploeg of om een bewuste daad? De redactie van het RTBF journaal liet alvast weten niet meer in te gaan op vragen betreffende Covid-19-reportages. Enkele bronnen lieten wel al uitschijnen dat de filmploeg op zoek was naar een Vlaamse vlag en halt hebben gehouden bij de eerste die ze vonden, namelijk in Menen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.