Roeselarenaar verkoopt exclusieve John Lennon-foto in Stukken Van Mensen

Lieven Vandecandelaere met een foto van Jim Morisson, een van de vele foto's die hij verzamelt. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Lieven Vandecandelaere met een foto van Jim Morisson, een van de vele foto's die hij verzamelt. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Peter Soete

Op maandag 1 februari start het zesde seizoen van Stukken Van Mensen op Vier. Zeven topdealers gooien hun charmes in de strijd om unieke voorwerpen te kopen. In de eerste aflevering komt de Roeselaarse Lieven Vandecandelaere een exclusieve foto verkopen.

In het zesde seizoen van Stukken Van Mensen is de kijker opnieuw te gast in de Verbeke Foundation waar vanaf maandag 1 februari stevig onderhandeld wordt over unieke voorwerpen. En dat doen de verkopers met zeven topdealers: Bie Baert, Sofie Van de Velde, Frank Van Laer, Yves Chung, Carlo Bonte, Boris Devis en Paul De Grande.

In de allereerste aflevering probeert geboren en getogen Roeselarenaar Lieven Vandecandelaere een exclusieve foto uit 1966 van John Lennon te verkopen. Lieven Vandecandelaere is 43 jaar en de partner van Isabelle. Dit nieuw samengesteld gezin heeft vier kinderen: Arthur, Edwout, Elise en Annabel. Lieven is zaakvoerder van Loonburo, een sociaal secretariaat dat hij op 1 januari is begonnen. In bijberoep is Lieven ook fotograaf.

Beatles-fan

“Door mijn bijberoep als fotograaf ben ik in het programma Stukken van Mensen terecht gekomen”, begint Lieven Vandecandelaere. “Ik vind het in de eerste plaats een zeer tof en spannend programma en bekijk iedere aflevering. Ik ben natuurlijk zelf geïnteresseerd in fotografie en foto’s. Enkele jaren geleden kocht ik, als Beatles-fan, op een online veiling een foto van John Lennon die een foto maakt van zijn eerste vrouw Cynthia in het vliegtuig toen de Beatles voor de eerste keer naar Amerika vlogen. Het is dus eigenlijk een foto van een foto, wat op zich al speciaal is. En die foto werd gemaakt door Harry Benson, een naam als een klok in de fotografiewereld. Dat was een beetje de huisfotograaf van de Beatles maar hij heeft ook foto’s gemaakt van Martin Luther King, Michael Jackson, Elisabeth Taylor en hij stond naast president Robert Kennedy toen die werd neergeschoten.”

De bewuste foto van John Lennon, terwijl hij een foto trekt van zijn eerste vrouw Cynthia. (gf)
De bewuste foto van John Lennon, terwijl hij een foto trekt van zijn eerste vrouw Cynthia. (gf)

“Ik had geen spijt om die foto te verkopen. Ik ben van mening dat men nu en dan eens zijn collectie moet verversen . Die foto was leuk maar het is en blijft een object. Je moet altijd dat perspectief voor ogen houden. Maar ik wist wel dat ik die foto zou willen verkopen in Stukken Van Mensen. Ik had wel geen idee hoeveel die foto zou waard zijn en ik heb daarom Harry Benson zelf gecontacteerd. De 91-jarige fotograaf was zeer behulpzaam en hij herinnerde zich die foto zeer goed. Harry was immers de fotograaf die aangesteld was om de eerste Beatles-tour door de VS te coveren. Toen ik hem een richtprijs vroeg, vertelde hij mij dat die foto nu tien keer meer waard is dan de prijs die ik er voor heb betaald. Dat was even verschieten, ja.”

Arbeidsintensief

“Ik heb me dan ingeschreven voor Stukken Van Mensen en korte tijd later nam de productieploeg telefonisch contact met me op en stelden ze me een heleboel vragen. Het programma zoekt altijd voorwerpen met een verhaal en ik kon hen dat natuurlijk geven. Een beetje later kreeg ik een telefoontje dat ik geselecteerd was en of ik naar de opnames kon komen in de Verbeke Foundation. Ik moest daar op een maandagmorgen om acht uur zijn en het is ongelooflijk hoe arbeidsintensief die opnames zijn. Er komt heel wat bij kijken: van camera- en klankmannen tot mensen die de productie in goede banen moeten leiden.”

“Ik kreeg een goedgevulde frigobox met eten en drinken en dat kwam van pas ( lacht ). Mijn opnames alleen duurden van acht uur tot de middag. En dat voor vijf of tien minuten televisie ! Zo moest ik bijvoorbeeld meer dan tien keer de oprijlaan afstappen en zij namen daar dan de beste shots van.”

“Presentatrice Evy Gruyaert was ongelooflijk sympathiek, maar iedereen eigenlijk. Mijn dealers waren Bie Baert, Boris Devis, Carlo Bonte en Yves Chung. Het zijn absoluut geen mensen die naast hun schoenen lopen en ik heb daar veel gelachen met hen. Met Evy Gruyaert en Carlo Bonte kon ik tussen de opnames natuurlijk gewoon plat West-Vlaams praten. Dit tot groot jolijt van Boris Devis die daar voortdurend om lachte.”

“Ik ben in ieder geval ontzettend tevreden met deze ervaring. De televisie-opnames, het contact met de dealers en presentator, enfin, de hele beleving zal me lang bijblijven. Het is en blijft televisie natuurlijk: een mooi, leuk en spannend amusementsprogramma. Of één van de dealers mijn foto heeft gekocht ? Daarvoor moet je op maandag 1 februari kijken naar Stukken Van Mensen ( lacht ).”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier