https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselaarse danscompagnie Ad’hesie wil taboes doorbreken in ‘Belgium’s Got Talent’

Ad’hesie Compagnie © VTM
Redactie KW

Vrijdag 8 oktober is de Roeselaarse danscompagnie Ad’hesie te zien in ‘Belgium’s Got Talent’ op VTM. “Wij willen moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken met dans”, klinkt het bij de compagnie.

In het najaar van 2020 zocht coach en mentor Sally Peire dansers op basis van hun karakter. Ze organiseerde geen audities, maar sprak individueel jongeren aan. Zo ontstond het Roeselaarse maatschappelijke dansproject Ad’hesie onder de vleugels van Hypnosis Dance Academy: een groep van zowel jongeren die uit een warm nest komen alsook jongeren die al heel wat hebben meegemaakt.

Persoonlijk verhaal

“Ad’hesie is ontstaan vanuit onze eigen persoonlijke achtergrond”, vertelt Steve Burggraeve, eigenaar van Hypnosis Dance Academy. “Zowel mijn vrouw Sally als ik hebben het zelf niet gemakkelijk gehad als tiener. Op dit moment zijn wij eruit geraakt en we willen jongeren helpen die hetzelfde moeten doorstaan. Tieners en jongvolwassenen hebben het vandaag vaak erg moeilijk. Je zelfbeeld wordt voortdurend afgetoetst aan bepaalde schoonheidsidealen op sociale media, waardoor je je eigenheid heel snel kan verliezen. Om nog maar te zwijgen van grensoverschrijdend gedrag, pleegzorg en pestgedrag. Dat zijn allemaal elementen die deel kunnen uitmaken van een rugzak die je als jongere niet zou moeten meedragen. Wij willen hen de boodschap meegeven dat ze niet mogen opgeven, maar moeten blijven geloven in hun eigen sterktes, ook al is er niemand die hen steunt. Enkele jongeren die bij ons dansen hebben het ook niet gemakkelijk. Zo is er bijvoorbeeld iemand die in de pleegzorg zit en zij heeft dus nooit echt een thuis. Deze jongeren hebben we samengebracht met dansers die wel uit een warm nest komen. De ‘A’ in Ad’hesie staat voor ‘apart, alleen, anders’, maar ‘adhesie’ zelf betekent samentrekking, aantrekkingskracht: samen staan we sterk en als we samen over dingen kunnen praten wordt het een pak gemakkelijker en kunnen we problemen overwinnen.”

Golden buzzer

Na maandenlang intensief trainen is de compagnie vrijdag 8 oktober om 20.35 uur in Belgium’s Got Talent te zien op VTM. Tien dansers tussen 12 en 22 jaar zullen in een ontroerende choreografie die bestaat uit een mix van showjazz en modern het beste van zichzelf laten zien. “De dansers dansen sowieso al tien tot vijftien uur per week”, zegt Steve.

“Met het team komen daar dan nog eens enkele uren bij. We zijn er dus heel lang mee bezig geweest en de dansers zijn goed getraind en voorbereid. Ze doen hun uiterste best, maar voor ons gaat het niet zozeer om te winnen. Natuurlijk zou het fantastisch zijn om een golden buzzer te krijgen en natuurlijk hopen we dat we ook onze volgende act mogen tonen, want die is nog aangrijpender, maar wat we vooral belangrijk vinden is dat signaal geven aan jongeren: je staat er niet alleen voor, durf ervoor te gaan en durf in je dromen te geloven. Vrijdag zal te zien zijn hoe Ad’hesie taboes wil doorbreken, grensoverschrijdend gedrag wil veroordelen en dus moeilijke onderwerpen bespreekbaar wil maken met dans. Ad’hesie Company wil de mentale, sociale en fysieke weerbaarheid van jongeren bespreekbaar maken. Bovendien willen we ook duidelijk maken dat het cruciaal is om jezelf te zijn, altijd en overal. Dat alles zal met dans worden uitgedrukt. Bepaalde donkere gedachten die in je opkomen zullen we met dans uitbeelden. Daarbij willen wij onze boodschap, namelijk dat je er nooit alleen voor staat en dat we samen sterk en onoverwinnelijk zijn, overbrengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.