Rechter verbiedt uitzending van ‘De Kasteelmoord’ op VTM na verzoekschrift van Elisabeth Gyselbrecht

Bert Vanden Berghe

Vanavond stond de lancering van ‘De Kasteelmoord’ gepland bij VTM. Dat mag nu niet uitgezonden worden, na een verzoekschrift bij de rechtbank.

De vierdelige reeks ‘De Kasteelmoord’ brengt een journalistieke hervertelling van de kasteelmoord, één van de meest besproken moordzaken van het afgelopen decennium, die lange tijd het publieke debat beheerste. Tien jaar na de feiten reconstrueren de makers niet alleen het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens, ze houden ook de rol die de media speelde tegen het licht. Ook de werking van het gerecht en de advocatuur in deze zaak komen aan bod.

VTM kreeg vanmiddag te horen dat de vierdelige reeks ‘De Kasteelmoord’ voorlopig niet mag worden uitgezonden op basis van een eenzijdig verzoekschrift van de advocaat van Elisabeth Gyselbrecht. De zender vindt het bijzonder jammer dat de rechter VTM zelfs niet gehoord heeft en dat dit uitzendverbod pas de dag van de uitzending van de eerste aflevering werd uitgesproken. VTM zal de beschikking van de rechtbank uiteraard eerbiedigen en de reeks dus niet uitzenden in afwachting van een uitspraak van de kortgedingrechter. De reeks werd vorm gegeven volgens alle journalistieke normen en deontologie. Of dit voorlopig uitzendverbod zal standhouden, zal door de rechter op zeer korte termijn beslist worden.

Lees alles over de Kasteelmoord in onze mini-reeks De Kasteelmoord, tien jaar later.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.