Postbode Jan Schelstraete (56) uit Maldegem in ‘1 jaar gratis’: “Wij kijken al jaar en dag”

Postbode Jan Schelstraete uit Maldegem genoot met volle teugen van zijn deelname aan ‘1 jaar gratis’. (foto MIWI)
Redactie KW

Vanaf 2 december is postbode Jan Schelstraete uit Maldegem elke donderdag om 20.40 uur te zien in het Eén-programma ‘1 jaar gratis’. “Het was mijn dochter die me overhaalde om mee te doen”, zegt Jan, die met een heel goed gevoel terugblikt op zijn deelname.

De quiz 1 jaar gratis start met zestien kandidaten waarvan er elke aflevering iemand naar huis wordt gestuurd, tot er één winnaar overblijft. Die winnaar krijgt het nettojaarloon van de meest-verdienende deelnemer. “Het was niet mijn loon”, grapt Jan, die al altijd een fan was van het programma.

Eerste overwinning al binnen

“Samen met mijn gezin volg ik 1 jaar gratis al van bij het begin. We nemen het altijd op, zodat we op vrijdagavond samen kunnen kijken. Het leuke aan 1 jaar gratis is dat het een mix is van kennis, tactiek en een beetje geluk. Toen mijn dochter Jolien me op een bepaald moment vroeg waarom ik ook niet eens deelnam, wimpelde ik haar vraag eerst wat af.”

“Uiteindelijk wist ze me toch te overhalen en stuurden we een filmpje door waarin ik me voorstelde. Toen ik korte tijd later met 15 anderen geselecteerd werd uit maar liefst 3.000 kandidaturen, vond ik dat al een overwinning op zich”, vertelt Jan.

Familie

Ook aan de opnames van het programma in Vilvoorde bewaart Jan goede herinneringen. “Alle deelnemers zaten samen in een coronaveilige bubbel twee weekends op hotel in Mechelen. Het klikte echt goed. We startten een WhatsApp-groep op en werden op die manier zelfs een klein beetje familie”, aldus Jan, die best wel onder de indruk was van het reilen en zeilen in de tv-wereld.

“Voor, na en tijdens de opnames ben je er constant mee bezig. Eigenlijk best wel stresserend. Per aflevering kijken er 900.000 mensen, het moet dus in orde zijn. Maar alles bij elkaar was het een mooie ervaring. Zo leerde ik echt veel bij over hoe tv-programma’s gemaakt worden”, besluit hij.

Nieuwe gitaar

Indien Jan als winnaar uit de bus komt, weet hij al wat hij met het geld zou doen. “Eerst en vooral zou ik mijn vrouw Carla, die hulpkok is in een woonzorgcentrum, trakteren op een nieuwe keuken en zouden we een leuke wandelvakantie boeken. Daarnaast zou ik ook wat aan mijn kinderen geven en wat schenken aan Mercy Ships.”

“Ten slotte zou ik me, als gitarist van Moonshine & Mojo, ook een nieuwe gitaar aanschaffen”, aldus Jan, die van zijn dochter ook al de vraag kreeg of hij het niet ziet zitten om eens deel te nemen aan Blokken. “Daarvoor zal ik wachten tot ik met pensioen ben, dan heb ik wat meer tijd.”(lacht)

(MIWI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.