Politie tevreden na VTM-reeks

Els (rechts) en Jeremy (links) werkten mee aan ‘Helden van hier’. Ook korpschef Philip Caestecker blikt tevreden terug. (foto EFO)
Redactie KW

Gedurende acht weken stond de Oostendse politie centraal in de VTM-reeks ‘Helden van hier’. “De uitzendingen waren realistisch, maar niet allesomvattend”, luidt het.

Gedurende anderhalf jaar streek het productiehuis Geronimo neer bij de Oostendse politie. Twaalf medewerkers kwamen in beeld en ook andere collega’s werkten mee, soms onherkenbaar en met bodycams. Els werkte begin jaren 2000 al mee aan een gelijkaardige reeks op VT4 en was ook nu bewust kandidaat. “Met een camera in de buurt let je er wel op dat je het Oostends achterwege laat en probeert Algemeen Nederlands te praten. Ik hou goede herinneringen over aan de reeks. De cameramensen waren deel van onze ploeg. Als ze te laat kwamen, moesten ze ook trakteren met een taartje”, lacht Els die al 23 jaar bij de Oostendse politie werkt.

Goede herinneringen

Ze houdt goede herinneringen over aan de reeks : “In één van de laatste afleveringen was er een tussenkomst bij een visser op de Vuurtorenwijk die zijn hele miniatuurcollectie toonde.” Er is ook een verklaring waarom bepaalde beelden de uitzending niet haalden. “Sommige interventies resulteren in een lopend gerechtelijk onderzoek en ook niet iedereen gaf zijn toestemming om in beeld te komen”, luidt het. Ook inspecteur Jeremy, al vier jaar bij de politie, was te zien: “Ik hou goede herinneringen over aan die kleine sociale interventies. Zoals die keer dat we drie meisjes in een gocart hielpen met een afgevallen ketting. Dat was eigenlijk kort na een zware interventie bij een brand. Dat contrast was groot maar aangenaam. De uitzendingen waren realistisch, maar het is niet allesomvattend. Bureauwerk is bijna niet te zien, net als heel zware interventies. Ik kan dus begrijpen dat bepaalde scènes de uitzending niet haalden.”

Leuke reacties

De medewerking van de Oostendse politie was weloverwogen. Korpschef Philip Caestecker : “Het format van productiehuis Geronimo en VTM was een feelgood-programma. Dat betekent dat bepaalde scènes niet pasten en daar hebben we begrip voor. We namen eigenlijk deel omdat we hoopten dat het eens een ander beeld zou geven over onze werking. En dat is gelukt want we kregen niet het stereotiepe beeld van de politie te zien. Er werd al eens gelachen en dat kan luchtig lijken, maar het is wel de realiteit. De boog staat niet altijd gespannen. Anderzijds werd ook de opleiding van de motards in beeld gebracht. Dat resulteerde in een uitzending met een mooi eerbetoon aan onze overleden collega-motorrijder Nick Campe. We kregen op de reeks bijna enkel positieve reacties. Er waren ook veel reacties van jonge mensen die duidelijk aangaven dat ze interesse hadden om bij de Oostendse politie te werken.” (EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier