https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Politie Spoorkin ‘not amused’ met berichtgeving over nieuwe tv-reeks Chantal. “Nee, wij zijn niet de Far West van Vlaanderen”

© gf
© gf
Redactie KW

Chantal Vantomme, de gekende politieagente uit Eigen Kweek en gespeeld door Maaike Cafmeyer, is vanaf volgend jaar te zien op Eén in een eigen reeks.

“Inspecteur Vantomme is verhuisd naar politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van ons land, aka de ‘Far West van Vlaanderen’”, lezen we in het persbericht. Daarmee zijn ze bij de echte politiezone Spoorkin niet zo tevreden. “Wat je in de serie zal zien steunt zeker niet op hoe onze zone in het echt werkt”, onderlijnt commissaris Toon Fonteyne. Wij peilden naar reacties en vonden zelfs een politieagent die zal figureren in de serie ‘Chantal’.

“Ja wij werken mee aan de nieuwe Eén-reeks Chantal”, bevestigt commissaris Fonteyne. “Maar ik vind de communicatie over de aankondiging van die serie wat ongelukkig. Chantal Vantomme zou zich in onze zone misschien wel welkom voelen en mee voor sfeer zorgen maar het echte politiewerk zal ze best overlaten aan onze professionals.”

Bittere ernst

“De serie speelt zich af in Loveringem, een landelijke omgeving die erg lijkt op het grondgebied van de politiezone Spoorkin. Toen we de vraag kregen om aan de tv-reeks mee te werken vonden we meteen een aantal collega’s bereid. De job van politieambtenaar is bittere ernst maar een ludieke insteek vormt een leuke afwisseling.”

En dan neemt Fonteyne het op voor de zone die bestaat uit Veurne, Lo-Reninge en Alveringem. “’Chantal’ is een fictieve serie die niet gebaseerd is op de realiteit binnen onze politiezone. Onze zone mag dan wel de kleinste van West-Vlaanderen zijn, het ontbreekt ons niet aan professionaliteit of materiële middelen. De Westhoek is in dat opzicht dus zeker niet de Far West, wij kunnen rekenen op bekwame medewerkers.”

Logistieke steun

Toch blijft de zone Spoorkin de serie steunen. “Uiteraard”, besluit de commissaris. “Laten we het houden op een ongelukkige communicatie. We bieden logistieke steun aan. Zo stellen we voertuigen ter beschikking en staan we de productie bij met concrete adviezen.”

De politie Spoorkin zorgt ook voor een tiental figuranten. Hoofdinspecteur-wachtofficier Philippe De Clercq (54) uit Veurne is er één van. Hij werkt al 32 jaar bij de politie. Hij startte in Middelkerke, verhuisde naar de zone Westkust en is nu een drietal jaar actief binnen Spoorkin.

“In mijn vrije tijd ben ik al jaren toneelspeler en ik regisseer ook bij verschillende gezelschappen in de regio. Toen we de vraag kregen, heb ik me onmiddellijk kandidaat gesteld om te figureren. Door corona ligt de toneelwereld al zo lang stil. Dit is een mooi moment om mijn hobby nog eens uit te oefenen. Er staan momenteel een handvol opnamedagen op de planning. Wat ik precies zal moeten doen, weet ik nog niet. Ik ben grote fan van de serie ‘Eigen Kweek’, waarvan Chantal een spin-off is. Stiekem hoop ik actrice Maaike Cafmeyer te kunnen zien. Het lijkt me ook interessant om zo’n professionele productie van nabij te zien.”

Of hij niet vreest dat de politie belachelijk gemaakt zal worden? “Nee hoor, de mensen zullen wel het onderscheid kunnen maken tussen fictie en realiteit. Uiteraard was het even slikken toen onze zone in de perscommunicatie van de nieuwe serie opdook want dat was helemaal niet de bedoeling.”

Opsteker

Burgemeester Lode Morlion (Dynamisch) ziet de opnames van de serie Chantal vooral als een promotionele opsteker. “Eigen Kweek heeft een grote weerslag gehad op het toerisme in Heuvelland. Ik denk dat wanneer ‘Chantal’ vanaf volgend jaar op Eén te zien zal zijn, we dat ook in onze stad zullen voelen. Er vinden momenteel namelijk opnames plaats in een leegstaande woning in de Zuidschotestraat in Reninge en straks in het administratief centrum en het Vateplein in Lo.”

“Zo doet het bureau van onze algemeen directeur, ingericht in de vroegere eetzaal van het klooster, in de serie dienst als bureau van de burgemeester. Het zal wat schuiven worden met meubilair en lokalen. We zullen er ongetwijfeld ‘iets’ toeristisch aan koppelen. Deze serie zal zeker voor de nodige uitstraling zorgen. Ik zie het vooral positief.”

(GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.