https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oude ‘Tien om te Zien’-beelden op YouTube zijn superhit, met dank aan Pascal Samijn: “Mocht ik niet doof zijn, dan was ik zanger geworden”

Sanne & Erik aan het werk op het ‘Tien om te Zien’-podium in Blankenberge. “Sanne was zelfs mijn eerste ‘crush’”, glimlacht Pascal Samijn. © YouTube Pascal Samijn
Philippe Verhaest

Woensdag 25 augustus slaat ‘Tien om te Zien’, het iconische VTM-programma, eenmalig zijn tenten op in Middelkerke, maar op YouTube zijn de archiefbeelden al enkele jaren een kijkcijferkanon. Met dank aan een Waregemse Aalternaar die helemaal gek is van dé hit van de nineties: Pascal Samijn. En hoewel hij doof is, is muziek een van zijn allergrootste passies.

De liefde voor Tien om te zien kreeg Pascal Samijn (43) als kind met de paplepel binnen. “In 1990 begon de passie”, glimlacht hij. “Ik keek mijn ogen uit. De looks, de belichting, het podium, het enthousiaste publiek… En natuurlijk ook de fine fleur van onze Vlaamse artiesten. Ik nam de afleveringen ook op en spoelde die keer op keer terug om de danspasjes te kunnen nadoen. De choreografieën van Sha-Na kan ik nog altijd vanbuiten.” (lacht)

Je bent sinds je geboorte doof. En tóch ben je gek op muziek.

“Ik wil niet dat het feit dat ik doof ben, mijn leven domineert. Ik leid een leven dat zo weinig mogelijk verschilt van een horende.”

Zorgt dat ervoor dat je muziek anders ervaart?

“Het klinkt misschien vreemd, maar ik luister bijzonder veel naar muziek. Dat gaat van Vlaamse artiesten tot pakweg Kylie Minogue. Jij hoort de muziek, ik vóél die. De luidsprekers staan erg dicht bij mijn zithoek in de woonkamer, zodat ik de trillingen van de muziek kan voelen. De songteksten lees ik dan weer op het internet en zo zorg ik zelf voor een perfecte harmonie. Ik zit elke dag gevangen in stilte, maar muziek geeft me kracht en maakt me gelukkig. En daar heeft Tien om te Zien een niet te onderschatten aandeel in. Het heeft me sterk gemaakt, ik ben helemaal opengebloeid en heb ondanks mijn beperking veel meer zelfvertrouwen gekregen. Het is een uitlaatklep.”

De ‘Tien om te Zien’-jaren aan zee waren zonder twijfel de mooiste periode van mijn hele jeugd

Als kind zat je dus elke week aan het scherm gekluisterd?

“Tijdens de week verbleef ik in het internaat van Spermalie in Brugge, maar mijn mama nam alles voor me op. Met als gevolg dat ik me elk weekend zat te vergapen aan de artiesten die Willy en Anne aankondigden. Ik keek er elke keer opnieuw naar uit om mijn idolen op televisie aan het werk te kunnen zien. Ik herinner me nog dat ik altijd erg benieuwd was naar de nieuwe nummers en de bijhorende choreografie. Als kind hield ik immers enorm van dansen.”

Pascal Samijn post met de regelmaat van de klok fragmenten uit zijn persoonlijk ‘Tien om te Zien’-archief. En die vallen op YouTube enorm in de smaak.
Pascal Samijn post met de regelmaat van de klok fragmenten uit zijn persoonlijk ‘Tien om te Zien’-archief. En die vallen op YouTube enorm in de smaak. © GF

Wat is je allereerste herinnering aan het programma?

(denkt diep na)Tien om te zien ging al van start in februari 1989. Ik was toen nog niet keihard gebeten door het TOTZ-virus, maar ik herinner me wel nog levendig dat ik Will Tura met Geef me Liefde er voor het eerst zag. Mijn mama is een grote Tura-fan en zong het nummer steeds uit volle borst mee. Ik vond dat geweldig om te zien, het deed me altijd weer glimlachen. Die momenten vergeet ik nooit meer.”

‘Tien om te Zien’ werd legendarisch dankzij de uitzendingen in Blankenberge. Met jou week na week voor het podium?

“Vanaf 1993 spoorde ik wekelijks naar zee met de VTM-trein om de opnames bij te wonen. Ik heb er ontzettend veel vrienden leren kennen, een pak (inter)nationale topartiesten ontmoet… Aan het podium zelf stond ik slechts af en toe. Je kon me meestal achteraan vinden om met de artiesten een praatje te slaan en met hen op de foto te gaan. De TOTZ-jaren zijn zonder twijfel de mooiste periode van mijn hele jeugd. Die tijd vergeet ik nooit meer.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In 2008, na 19 jaar, werd ‘Tien om te Zien’ afgevoerd. Hoe teleurgesteld was je?

“Ik was niet verbaasd toen ik het nieuws vernam. De kijkcijfers gingen bergaf en sinds Willy Sommers niet meer presenteerde, was de magie van weleer ook verdwenen. Willy en Anne De Baetzelier belichamen TOTZ, hé. Maar het blijft hoe dan ook een monument binnen onze Vlaamse televisiegeschiedenis. Zonder Tien om te Zien zouden een karrenvracht artiesten nooit zo’n mooie carrière hebben kunnen uitbouwen. Je mag ook de kracht van het medium niet onderschatten: tijdens de beginjaren van Tien om te Zien werden tienduizenden singles en platen verkocht.

Op YouTube zijn de oude beelden van ‘TOTZ’ een regelrechte hit. Dankzij jou.

“Op zolder heb ik dozen vol videocassettes met Tien om te Zien-opnames staan. Die stonden daar stof te verzamelen, maar ik wilde er iets mee doen. Zo kwam ik op het idee om met de regelmaat van de klok fragmenten op mijn YouTube-kanaal te plaatsen. De eerste video die ik postte was Veel te mooi van Erik & Sanne, de allereerste plaat die ik als kind gekregen heb. Sanne was trouwens mijn allereerste crush. Als tiener was ik smoorverliefd op haar. (glimlacht) Ik zie ze nog op televisie verschijnen: een knap, jong meisje met een bloemenjurkje en een bloemstukje in haar lange krullende haren… ik was meteen verkocht. Ik kan de lyrics van Veel te mooi nog altijd in gebarentaal meezingen. Het is mijn favoriete zomerhit aller tijden.”

Een piepjonge Pascal op de foto met Petra.
Een piepjonge Pascal op de foto met Petra. © GF

Een die je graag met de wereld deelt. Sta je versteld van het succes?

“De Confetti’s met C in China scoort het best op mijn kanaal: al meer dan 320.000 weergaven. En momenteel is I promised myself van Nick Kamen het populairst. Zelf begrijp ik ook niet altijd goed waarom de ene video beter scoort dan de andere. Itsy Bitsy Teenie… van Lisa Del Bo werd ondertussen bijna 70.000 keer bekeken, terwijl het nooit een echte hit is geweest. Mijn missie is om het Tien om te Zien-erfgoed in stand te houden. Ik blijf fragmenten uploaden, zodat TOTZ nog generaties lang bekeken kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat de video’s binnen vijftig jaar nog in trek zullen zijn.”

Veel van mijn idolen van weleer – zoals Sam Gooris en Filip D’Haeze – zijn ondertussen vrienden geworden

Ik kan me voorstellen dat Vlaamse artiesten van toen en nu ook wel eens op je kanaal belanden. Contacteren ze je?

“Zeker! Ik krijg mails van artiesten met de vraag of ik filmpjes van hen kan online zetten. Zalig, toch? Ik vind het ook erg leuk als ik merk dat de artiesten mijn filmpjes delen op hun Facebookpagina. Al zijn niet alle artiesten even gelukkig als ik een van hun clips online plaats. Chadia Cambie, zangeres bij de Soapband, mailde me ooit met de vraag om een filmpje offline te halen. Een wens die ik uiteraard gerespecteerd heb.”

Zijn er uit je project vriendschappen voortgevloeid?

“Ik heb erg veel te danken aan Tien om te Zien. Het is een onuitwisbaar deel van mijn leven. Mijn idolen van toen zijn Sam Gooris, Sha-Na, En Zo, Def Dames Dope, Isabelle A, Petra, Filip D’haeze, Yasmine… Met veel van hen heb ik mooie vriendschappen opgebouwd. Ik werk zelfs als webmaster voor Sam Gooris en Filip D’haeze.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Heb je nog een ‘Tien om te Zien’-droom?

“Als tiener heb ik vaak gedroomd om al danser op het podium te staan. Ik heb zelfs enkele audities gedaan, maar het is er jammer genoeg nooit van gekomen. Het waren ook andere tijden dan nu. Mensen wisten vaak niet goed hoe ze met een dove moesten omgaan. Ik ben er zeker van dat, mocht ik kunnen horen, ik zanger was geworden.” (lacht)

Mag het programma voor jou definitief terugkeren?

“Absoluut! En zolang het concept behouden blijft, zou het ook scoren. Een mooie mix tussen binnen- en buitenlandse artiesten, is een garantie op succes. Het zou ook de ideale springplank zijn voor nieuw talent, net zoals weleer. Eén iets zou ik toch veranderen: hoe graag ik Willy en Anne ook had als presentatoren, een beetje vernieuwing zou geen kwaad kunnen…”

Het YouTube-kanaal van Pascal Samijn vind je hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.