https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oostendse politie in de kijker in ‘Helden van Hier’

Politieagente Mieke Degrieck: “Mijn kindjes zijn supertrots dat hun mama te zien is in Helden van Hier.” © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Vanaf 15 september kan je elke woensdagavond op VTM kijken naar Helden van Hier: Politie Oostende. Dat het er soms wel eens heftig aan toe kan gaan voor de politie, dat weten Oostendenaars maar al te goed. Een van de agenten die je vaak aan het werk zal zien is inspecteur Mieke Degrieck. “Men kan nu een klein stukje proeven van hoe onze job werkelijk is. Wij zijn ook maar mensen.”

Meer dan honderd shifts lang volgden de cameraploegen van Helden van Hier de Oostendse politiemannen- en vrouwen. “Eerlijk gezegd: de eerste paar diensten is het wat wennen met zo’n cameraploeg mee, maar na een tijdje let je daar niet meer op. En op den duur ken je die mannen zodanig goed, dat je er ook kattenkwaad mee uitsteekt”, lacht Mieke Degrieck. “Bovendien zijn ze hier zeker anderhalf jaar geweest. Ze werden echt part of the team.”

Politie-inspecteur Mieke (35) is sinds 2009 aan de slag bij de Oostendse politie. “Het was geen kinderdroom om agent te worden. Ik haalde een bachelor lichamelijke opvoeding, maar na mijn studies kwam ik tot de conclusie dat dat toch niets voor mij was. Ik zocht iets met meer actie. Zo kwam ik bij de politie terecht. Vandaag doe ik mijn job heel graag. Ik kan me niet inbeelden dat ik iets anders zou doen.”

Mezelf gebleven

Mieke duikt regelmatig op in de afleveringen van Helden van Hier. “Ik vond het belangrijk om mezelf te blijven”, vertelt ze. “Daarom heb ik mijn taalgebruik ook helemaal niet aangepast. Ik ben van Oostende en ga geen algemeen Nederlands beginnen spreken tegen een visser… Je weet dat je daar niet mee moet afkomen”, lacht ze. “Ondertussen heb ik ook de meeste afleveringen al gezien. Voor mij was het belangrijk dat ik getoond word zoals ik ben. En dat is ook gelukt, vind ik.”

“Ik wilde deelnemen om verschillende redenen”, gaat Mieke verder. “Eerst en vooral omdat ik er absoluut geen problemen mee heb. En ten tweede omdat ik twee kindjes heb. Ik ben en blijf politieagente, dus mocht er iets gebeuren met mij, dan hebben ze beeldmateriaal. Dat klinkt misschien vergezocht, maar ik heb daar wel rekening mee gehouden en denk daar ook over na. En ze zijn ook gewoon supertrots dat hun mama te zien is in Helden van Hier“, glimlacht ze.

Daarnaast hoopt Mieke ook dat de reeks een andere kijk geeft op de job van politieagent. “Mensen hebben een bepaald beeld van onze job. Ze denken dat wij vooral bezig zijn met verkeersboetes uitschrijven, of tussen te komen in zware vechtpartijen. Terwijl wij heel veel moeten bemiddelen, soms ook halve psychologen moeten zijn. Onze job is zo uiteenlopend. In de reeks kom ik wel naar voor als de trotse mama. Zo zie je hoe ik een halfuur bij een dame zit die gevallen is. Of zie je hoe collega’s emotioneel worden bij een bepaalde interventie. Dat wordt vaak vergeten: wij maken dagelijks, wekelijks echt straffe dingen mee en hebben dan ook een hele rugzak mee. Men kan nu een klein stukje proeven van hoe onze job werkelijk is. Wij zijn ook maar mensen.”

Rechttoe, rechtaan

Dat er soms wel eens kordater wordt gereageerd, heeft volgens Mieke ook met Oostende op zich te maken: “Oostende heeft soms de naam een ‘cowboystad’ te zijn. Dat is helemaal niet zo, maar wij hebben hier wel een unieke stad. Een unieke stad met veel mooie kanten maar ook een stad met haar problemen en het is net met die problemen dat wij als politiedienst geconfronteerd worden. Daarom zijn wij doeners, zijn wij rechttoe, rechtaan. We hebben onze eigen authentieke aanpak. Onze slogan is dan ook ‘recht door zee’.”

Helden van Hier: Politie Oostende is elke woensdagavond om 20.35 uur te zien op VTM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten