Nieuw VTM-programma brengt bouwstrijd naar Kortrijk

Charlotte en Thibault uit Bavikhove gaan een huis in Kortrijk renoveren.© VTM
Charlotte en Thibault uit Bavikhove gaan een huis in Kortrijk renoveren.© VTM
Bert Vanden Berghe

Vanaf woensdag 3 maart strijden negen koppels voor een huis in het nieuwe VTM-programma Huis Gemaakt. Twee koppels uit Kortrijk pakken een renovatie aan in het centrum.

Allemaal zijn ze klaar voor een volgende stap in hun toekomst samen, maar allemaal stuiten ze op hetzelfde probleem: een betaalbaar eigen huis vinden. En dat terwijl er in Vlaanderen zo’n 60.000 prachtige panden leegstaan. Dina Tersago geeft hen een stevige duw in de rug en geeft in Huis Gemaakt een eigen, volledig verbouwd huis weg. Gratis en voor niks. Maar daar moeten de negen koppels wel iets voor doen.

In Huis Gemaakt gaan ze de strijd aan met elkaar om elk een verschillend en tot de verbeelding sprekend huis van onder tot boven duurzaam te verbouwen. Dat doen ze onder het toeziend oog van interieurarchitect Gert Voorjans en aannemer Cerina Marchetta. De koppels starten met 3 per pand en zijn binnen dat pand elkaars rechtstreekse concurrent. Dat zal echter heel snel veranderen, want nog voor de eerst muur wordt gesloopt, gaat de afvalrace van start… Uiteindelijk krijgt maar één koppel de sleutels van hun droomwoning.

In Kortrijk slaan de koppels hun tenten op in een burgerwoning die gebouwd is tijdens de woelige jaren na de tweede wereldoorlog. De muren en het dak boden warmte en bescherming aan de buurtslager en zijn lieftallig gezin. De stevige fundamenten van 70 jaar zijn na jaren leegstand klaar voor een tweede leven.

Jerina en Harry gaan eveneens de strijd aan.© VTM
Jerina en Harry gaan eveneens de strijd aan.© VTM

Jerina (29) & Harry (25)

Iedereen in Kortrijk kent hen: krullenkop Harry die regelmatig een gitaar onder de arm neemt en zijn vriendin Jerina, de lieve barista die graag schildert. Wat Harry aan rust uitstraalt vult Jerina aan met enthousiasme. Acht jaar geleden leerden ze elkaar kennen op café in Kortrijk. Hij was op slag verliefd. De twee kregen al snel twee kindjes. Door die onverwachte start in het leven heeft het koppel nooit goed kunnen sparen. Ze leven van dag tot dag, maar dromen beiden van een eigen woning. Een woning waarin ze hun creativiteit kunnen loslaten en die ze hun ‘thuis’ kunnen noemen.

Jerina & Harry: “Geluk komt voor ons op de eerste plaats, geld is bijzaak. Maar als het financieel niet lukt, kan je geluk snel achteruitgaan. Bij ons is het altijd wel gelukt, maar het is wel spannend geweest. We zijn vroeg ouders geworden en dat maakte het er financieel niet makkelijker op. Huis Gemaakt komt dus als een geschenk uit de hemel gevallen: we krijgen de kans om een thuis te maken voor onze kindjes. Eindelijk mogen ze op de muur schrijven, wat in een huurhuis niet mag (lacht). Huis Gemaakt zal ontzettend veel werk zijn, maar het schrikt ons niet af. We hadden nooit verwacht dat zo’n huis de komende jaren een mogelijkheid zou zijn.”

Thibaut (23) & Charlotte (22)

Thibaut en Charlotte vormen een West-Vlaams koppel met een stevige dosis gezond verstand en handen aan hun lijf. Rustig in de zetel hangen staat niet meteen op hun agenda. Als je iets wil in het leven, dan moet je ervoor werken: dat hebben ze van kinds af aan meegekregen. Thibaut is de man van de logica en werkt als projectleider voor een bouwbedrijf. Charlotte studeert dit jaar af als kleuterjuf en kiest graag voor de zachte aanpak. De twee vormen al vier jaar een ideaal team. Hun droom? Een goede start maken in het leven. Met de nodige drijfveer, doorzettingsvermogen en jong enthousiasme strijdt dit koppel al jaren voor een eigen huis en dat zullen ze in Huis Gemaakt niet anders doen.

Thibaut & Charlotte: “Sommige mensen zullen zeggen dat we gierig of kribbig zijn, maar wij zien het eerder als spaarzaam. In het leven moet je werken om het goed te hebben. Dat hebben we van thuis uit meegekregen, die typische West-Vlaamse opvoeding. We verwachten niet dat onze ouders ons gaan sponsoren, we moeten het zelf maken in het leven. We zijn er volledig klaar voor. Onze werkbottines aan en ervoor gaan. We doen mee voor de prijzen en we gaan voor niets minder.”

Huis Gemaakt, vanaf woensdag 3 maart op VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier