https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Muzikale ode aan Axelle Red in ‘The Best Of’: “Ik heb zoveel artistieke liefde gevoeld”

Axelle Red over haar West-Vlaamse roots: ‘Ik kunne nog altijd West-Vlams klappen!” (Foto Thomas Geuens)
Bert Vanden Berghe

Axelle Red, met roots in Ieper, wordt volgende maandag in de bloemetjes gezet door collega-artiesten in ‘The Best Of’ op VTM. Een welverdiende muzikale ode die aan de ribben blijft plakken. Een opsteker ook, na een moeilijk coronajaar. “De creativiteit die ik in muziek stak, moest ik nu voor mijn survivalmodus aanwenden.”

Met een indrukwekkende carrière van bijna 30 jaar en nog steeds een van de best verkopende Belgische muziekartiesten, hoeft het geen betoog waarom Axelle Red een van de artiesten is die muzikaal in de bloemetjes wordt gezet in The Best Of. “Ik was zeker vereerd, ja. Het is ook een heel leuk concept. Voor een concert heb ik zelden stress, maar nu wist ik niet aan wat ik mij moest verwachten.”

Eigenzinnig

Of aan wie, want een aantal evenzeer gerespecteerde artiesten goot haar bekendste nummers in een eigenzinnig jasje, met verrassende resultaten als gevolg. “Bart Peeters vond ik een hele leuke verrassing. We kennen elkaar al lang en er is een grote wederzijdse bewondering. Daan had ik kunnen raden, omdat ik in het verleden al met hem heb samengewerkt. Mijn man heeft hem indertijd als manager gelanceerd. En ook Stef Kamil Carlens beschouw ik als een vriend. We gaan soms eens langs, met de kinderen mee. Isabelle A vond ik altijd al een toffe zangeres met een mooie stem. Tessa Dixson is dan weer iemand wiens carrière ik mee een duwtje heb gegeven in Franstalig gebied. Misschien nog niet zo bekend bij ons, maar elders wel al een grote naam. Het deed me vooral plezier dat al die mensen echt duidelijk hard gewerkt hadden aan hun nummers. Het was van een hoog niveau en ik heb echt veel artistieke liefde gevoeld. Ik won ooit de Victoire de la Musique (de prijs voor beste vrouwelijke artieste van het jaar in Frankrijk, die ze kreeg in 1999, red.). Dat was een heel mooi eerbetoon, maar het is toch nog iets aparts als collega’s voor je neus een ode brengen aan je nummers, aan de melodieën die je ooit bedacht. Een aardig compliment, als artiest maar ook als songwriter. Heel welgekomen, na een lastig jaar.”

Illusie

“Ik heb het moeilijk gehad, ja. In het begin van de crisis was er nog de naïeve illusie dat we allemaal in hetzelfde schuitje zaten, maar al snel bleek dat er verschillende mensen een eigen koers vaarden. De één speelde vals, de ander kreeg meer toegewezen dan een ander… Ik hield er wat een wrang gevoel aan over.”

Axelle steekt ook niet onder stoelen of banken dat het pittig was, zeker met drie tieners in huis. “Doorgaans heb je je podium als uitlaatklep, maar nu lukte dat niet. Dat was alsof je in een kooi stapte. En natuurlijk hebben zij het ook lastig gehad, maar als ouder ben je dan de eerste die het te verduren krijgt. (glimlacht) Veel schrijven of aan muziek werken, zat er niet in. Ik ben wat in survivalmodus gegaan. De creativiteit die ik doorgaans in mijn werk steek, moest ik nu in die survivalmodus steken.”

“Ik heb het moeilijk gehad het voorbije jaar. Daarom deed dit zoveel deugd”

Veel artiesten deden online hun ding, maar daar paste Axelle vriendelijk voor. “Er zijn collega’s die geen moeite hebben met de digitale evolutie in ons vak, maar ik ben nog eerder klassiek ingesteld. Je maakt een album, brengt dat uit, maakt promo en doet dan concerten om ermee te touren. Daar krijg je de reactie van het publiek te zien. Nu is het soms een ander verhaal. Dan laat je een song al online los, waar mensen dan zonder nuance of filter commentaar kunnen op geven… Dat is niets voor mij. Sociale media lijkt me heel energievretend. Maar natuurlijk komen daar ook lieve reacties op. Dat merkte ik ook toen ik daarop een bericht plaatste bij het overlijden van mijn vader. Maar ik wil daar niet aan vasthangen, of de hele tijd naar moeten kijken. Zeker op muzikaal vlak. Geef mij dan maar de reactie van het publiek in een zaal.”

Kersttournee

De rust in haar hoofd is naar eigen zeggen stilletjes aan terug aan het keren. “Nu wil ik weer schrijven. Ik heb het lang niet gedaan, omdat ik bewust geen nummers wilde maken met een negatieve ondertoon. Dan wacht ik liever af om het wat meer in perspectief te zien. Zo kan ik er ook een poëtische draai aan geven, zodat de mensen er wat aan hebben. De zin om op een podium te staan, is trouwens nooit weggeweest. Integendeel, zelfs. Een tijdje geleden deed ik al een concert in Middelkerke met een filharmonisch orkest en mijn nieuwe band. Dat werd opgenomen (en is te zien via Proximus Video on Demand, red.) en ik was heel nerveus, maar die show verliep echt vlekkeloos. Dat deed enorm veel deugd.”

Binnenkort trekt Axelle door Vlaanderen met een heuse kersttournee. “Een klassieke kersttournee met nummers die de kerstsfeer ademen, covers maar ook kerstversies van eigen nummers. Ik vind de kerstperiode zo’n fijne periode ook. Er staan acht concerten op het programma, waaronder ook eentje in de Brugse Stadsschouwburg op 23 december. Daar kijk ik heel hard naar uit.” Over West-Vlaanderen gesproken: weinig mensen weten dat Axelle ook West-Vlaams bloed in haar aderen heeft. “Ik ben van Limburg afkomstig, maar mijn moeder was van Ieper. We hebben er nooit gewoond, maar we gingen vaak naar de familie enik kunne zelfs nog West-Vlams klappen! (lacht) Samen met het Limburgs is het nog steeds het mooiste dialect.”

‘The Best Of’, op dinsdag 28 september om 20.35 uur bij VTM. Tickets en info voor de kersttournee van Axelle Red vind je op www.greenhousetalent.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.