Meester Johan Lerminez kijkt tevreden terug op Homo Universalis

Johan Lerminez kijkt tevreden terug op zijn deelname aan Homo Universalis. © VRT

44ste is hij geworden, in het Homo Universalis-spel van ‘Iedereen beroemd’, dinsdag 23 november was zijn laatste deelname aan het spel in Iedereen Beroemd. Daar is Johan Lerminez uit Kortrijk best tevreden mee. Maar de leraar aan het Sint-Antoniuscollege in Ronse is vooral blij dat hij er fijne mensen heeft leren kennen.

Hoe een mens erbij komt om aan dat programma deel te nemen? “Bij het ontbijt was ik met de dochter van mijn vrouw wat aan het surfen op een nieuwssite”, vertelt Johan. “Daar ontdekten we dat er nieuwe afleveringen van Homo Universalis zouden komen. Toen zei ze: ‘Waarom doe je niet mee? Ik vind dat wel een leuk programma.’ Ik dacht: ‘Ja, waarom niet?’ Ik moest gewoon een filmpje opnemen van een minuut. Ik wou er niet veel tijd in stoppen, maar het moest origineel zijn. Dus zette ik een appel op mijn hoofd, liep de trap af en stelde mijzelf voor. Nogal stom, maar kennelijk was dat genoeg: ze belden mij op.”

Johan is leerkracht in het vijfde leerjaar in het Sint-Antoniuscollege in Ronse. “Dat maakte het makkelijker, want dan kon ik telkens tijdens de weekends en in de vakanties naar de opnames gaan. Mijn leerlingen vonden mijn deelname natuurlijk hilarisch. We keken altijd samen naar Homo Universalis tijdens de middagpauze, terwijl ze hun boterhammen in de klas opaten. Ze waren dan ook enorm ontgoocheld als ik er niet in voor kwam. Dan zeiden ze: ‘Meester, je verbergt je zeker?’ En dan moest ik hun teleurstelling wat temperen.”

Twee linkerhanden

Toch is Johan blij met waar hij is geraakt. “Mijn doel was de laatste vijftig. Dus eigenlijk was ik succesvol. Een vriend zei zelfs: ‘Ik had niet gedacht dat je zo ver ging geraken, want je hebt twee linkerhanden.’ Ik had graag nog een tijdje meegegaan. Nu, plaats 44 is niet slecht, want je moet ook een beetje geluk hebben.”

“Ik heb zeker genoten van mijn deelname. Ik heb heel veel toffe mensen leren kennen. Het was heel leuk om met ‘de bende uit Kortrijk’ te carpoolen naar de studio. Wat later werd het een bende uit Waregem: we moesten van auto veranderen doordat een paar mensen eruit lagen. We hebben al afspraken gemaakt om elkaar naast de opnames te zien. Normaal gezien gaan we volgende maand iets eten in Izegem, maar ik vrees dat ik dat wegens corona zal moeten afzeggen.”

Johan moest de duimen leggen tijdens het kikkerspel.
Johan moest de duimen leggen tijdens het kikkerspel. © VRT
© VRT

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.