Luc Grimmonprez uit Staden is al 20 jaar figurant in tv-reeksen: “Goeie band met Herbert Flack”

Luc met Herbert Flack: “Hij kwam met me praten toen hij hoorde dat ik vroeger wielerverzorger was.” (foto JCR)
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Luc Grimmonprez (72) uit Staden is al ruim 20 jaar actief als figurant in series en in films. De oud-wielerverzorger was al in een indrukwekkend aantal series te bewonderen. Zijn figuratiewerk evolueerde ondertussen al naar een aantal sprekende rollen. De ambitie om grotere rollen te spelen is er niet, alhoewel hij tegen een bijrol geen ‘neen’ zou zeggen. Luc zegt ondertussen al een goed contact te hebben met een aantal acteurs.

Luc startte zijn figurantencarrière in 2002. “Kort voor mijn pensionering zag ik in een blad een oproep voor figuranten voor de serie Spoed die indertijd op VTM liep”, herinnert Luc zich. “Ik wilde wel eens weten hoe een film of een serie gemaakt werd en besloot me in te schrijven. Van Spoed kreeg ik niets meer te horen. Een aantal maanden later kreeg ik wel de vraag of ik wilde figureren in Familie. Ik figureerde drie maal in die serie, maar kreeg kort nadien te horen dat er geen enkele figurant nog betaald zou worden. Voordien kreeg ik een kleine vergoeding. Figureren moet je weliswaar zeker niet voor het geld doen, maar omdat ik steeds met de wagen naar Antwerpen reed, was die vergoeding toch welkom en besloot ik om met Familie te kappen.”

Mooi palmares

Dat betekende evenwel niet het einde van Lucs figuranten- en acteercarrière. Hij bleef verder figureren en kreeg de smaak duidelijk goed te pakken. Hij figureerde en acteerde ondertussen in een indrukwekkend aantal series en films. “Zo was ik 12 keer in Aspe te zien”, vertelt Luc. “Verder maakte ik mijn opwachting in onder andere Callboys, De Ridder, De Dag, Tegen de Sterren op, De Kliniek, Faroek, Eigen Kweek, Undercover, Onder Vuur, in de clip Kerstmis van Samson en Gert en op filmgebied in Loft, Witse de film, Het Vonnis en Niet Schieten. In Faroek diende ik de laatste uren van een man na te spelen die op de oprit van zijn huis in Kampenhout vermoord werd. De zaak is overigens nog altijd niet opgelost. In Kroongetuigen speelde ik de rol van een taxichauffeur die in Brugge om het leven gebracht werd. Zulke rollen zijn toch anders dan gewoonlijk omdat het gaat om zaken die zich echt hebben voorgedaan.”

Sprekende rol

Luc is aangesloten bij het figuranten- en acteursplatform In the Picture, maar het gebeurt ook regelmatig dat hij zelf wordt opgebeld voor series of films. “Dat was onder andere het geval voor Faroek en De Kroongetuigen”, weet Luc. Het aandeel van Luc in series evolueerde ondertussen ook naar sprekende rollen. Die had hij onder andere in De Buurtpolitie en in Undercover waar hij een scène met collega West-Vlaming Sebastien Dewaele had. “Het inblikken van die scène verliep vrij vlot”, stelt Luc. “Na afloop kreeg ik van de volledige crew een staande ovatie”. Toch zegt Luc niet te dromen van een grotere rol. “Ik heb daar zelfs nog nooit aan gedacht”, aldus Luc. “Ik zou dat wel willen als ik er voor gevraagd word, maar ik weet niet of ik het ook zou kunnen. Het acteursvak wordt immers zwaar onderschat. Met een bijrol zou ik echter zeker al tevreden zijn.”

Luc met Tom Waes. (foto JCR)
Luc met Tom Waes. (foto JCR)

In de loop der jaren bouwde Luc een goede verstandhouding met een aantal acteurs op. “Er zijn er die mij herkennen en een praatje komen slaan op de set”, aldus Luc, “Dat is onder andere het geval met Louis Talpe en met Herbert Flack. Die kwam met me babbelen toen hij hoorde dat ik vroeger wielerverzorger was. Sindsdien hebben we een goed contact. We zijn van hetzelfde geboortejaar en sturen elkaar een berichtje als we verjaren. Overigens dring ik mij niet op aan acteurs. Er zijn figuranten die naar de set komen om op handtekeningen te jagen en op de foto te gaan met de acteurs. Dat kan toch echt niet de bedoeling van figuratiewerk zijn. Aan stoppen met figureren en acteren denk ik zeker nog niet. Zolang de gezondheid het toelaat ga ik door”, besluit Luc.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.