Lisa en Josephine-Charlotte blikken terug op Love Island: “We leerden onszelf beter kennen”

Josephine-Charlotte Lecluyse en Lisa Moerman schitterden in Love Island.© VIER
Josephine-Charlotte Lecluyse en Lisa Moerman schitterden in Love Island.© VIER
Bert Vanden Berghe

Lisa Moerman (25) en Josephine-Charlotte Lecluyse (20), twee knappe jongedames, trokken afgelopen zomer naar Love Island, op zoek naar de ware liefde. Aan het realityprogramma op Vier hielden ze uiteindelijk geen lief over, maar wel enkele fijne vriendschappen en een pak extra levenservaring. “Ik kon maar twee afleveringen naar mezelf kijken.”

Het concept van Love Island is vrij simpel: een groep jonge singles neemt hun intrek in een luxevilla op een zomers eiland, met als doel om de liefde te vinden. Om zo lang mogelijk op het eiland te blijven én de eindprijs in de wacht te slepen, moeten ze een koppel vormen. Alleen heeft de kijker hun lot in handen… En uiteraard staan er dag en nacht camera’s opgesteld.

Gianni Aneca uit Oostende – die halfweg het programma arriveerde – was één van de singles die het schopte tot de finale. Hij won niet, maar had naar eigen zeggen wel de hoofdvogel afgeschoten door nog steeds een koppel te vormen met de Nederlandse Eilish. Maar hij was lang niet de enige West-Vlaming die het programma kleurde. Zo ging het programma van start met twee jonge dames: Lisa Moerman uit Izegem en Josephine-Charlotte Lecluyse uit Kuurne. Voor de twee twintigers werd het op alle vlakken een uitdagend jaar. Al zeker voor de Izegemse Lisa, die werkt als zorgkundige in woonzorgcentrum Maria Rustoord in Ingelmunster. Schrik heeft ze niet, ze raakte namelijk kort na haar thuiskomst van Love Island al besmet met corona.

Playboymodel

Lisa haalde eerder dit jaar al het nieuws, toen ze de cover van de Nederlandse Playboy mocht sieren. Aan Love Island deed ze naar eigen zeggen mee om met een propere lei op zoek te gaan naar een lief. “Op zo’n eiland is er geen sociale media, waardoor ze al een mening op voorhand zouden kunnen vormen. Je kan elkaar op een eerlijke manier leren kennen, zonder dat er een Instagram-filter op zit”, aldus Lisa.

Het programma loste de verwachtingen helemaal in. “Ik had er de mooiste tijd van mijn leven. Het liefst was ik nog wat langer gebleven, maar je weet ook dat je aan een spel meedoet…” Het leverde de publiekslieveling geen lief op, maar wel veel vriendschappen. “Ik kreeg heel wat reacties, vooral via Instagram. Het leverde ook veel vrouwelijke volgers op.”

Want haar no-nonsensestijl sprak heel wat meisjes aan. “Ik heb op Love Island heel wat zelfkennis opgedaan. Het stelde ook mijn beeld van de liefde bij. Mijn droompartner moet niet zozeer een sixpack hebben. Hoe minder hij in de gym zit, hoe meer tijd hij bij mij kan zijn.” (lacht)

Love Island betekende vooral een push voor haar zelfvertrouwen. “Ik ben als kind altijd gepest geweest op school. Ik heb heel lang veel moeite gehad om mezelf te aanvaarden of om in de spiegel te kijken. Door op mijn 18de modellenwerk te doen, forceerde ik mezelf uit die comfortzone te stappen. Dit programma toonde aan dat je af en toe eens een risico moet durven nemen, dat het daardoor niet noodzakelijk negatief is. En de liefde? Die komt nog wel.”

Milaan

Ook Josephine-Charlotte Lecluyse waagde zich aan het avontuur. Vorig jaar liep een drie jaar durende relatie op de klippen, dus besloot ze haar kans te wagen in het televisieprogramma, met – nu ja – dank aan de coronacrisis. “Ik zou normaal gezien voor modellenwerk naar Milaan trekken voor een paar maanden, maar toen de situatie daar heel ernstig bleek, ging dat niet door. Ik vond het vooral fijn dat we daar op Love Island in een soort cocon zaten. Alles verliep veilig, maar corona kwam daar niet ter sprake. Het was een heel aangename ervaring.”

“M’n toekomstig lief moet niet zozeer een sixpack hebben. Hoe minder hij in de gym zit, hoe vaker hij bij mij kan zijn” (Lisa Moerman)

Het werd voor Josephine-Charlotte al vrij snel duidelijk dat het moeilijk zou worden om een lief te strikken. “Er zat niemand bij die echt mijn type was. Bovendien zijn mannen die kleiner zijn dan ik een afknapper. En laat ze nu net allemaal kleiner zijn…”

“Dat er overal en altijd camera’s waren, vond ik best wel ingrijpend. Zeker als je ’s morgens op staat en je er niet op je best uitziet. (lacht) Ik heb ook maar een tweetal afleveringen gezien. Ik vond het mega gênant om mezelf zo te zien. Ik kreeg ook vaak te horen dat ik er beter uitzie in het echt. (lacht) Maar ik hoefde ook niet per se alle afleveringen te zien, ik weet voor mezelf wat daar allemaal gebeurd is. Ik heb voor alle duidelijkheid geen spijt van mijn deelname, integendeel. Ik had het wel lastig toen ik weer thuis kwam en ik weer in die wereld terecht kwam waar corona centraal stond. Ik kreeg wel heel veel lieve berichtjes, dat was echt wel tof. Zeker omdat er zo goed als geen negatieve reacties waren.”

Date afgezegd

Vandaag is Josephine-Charlotte nog steeds single. “Met de feestdagen lijkt het wel alsof je gepusht wordt om niet alleen te zijn. Het is heel moeilijk om nu te daten, zeker als je amper met anderen mag afspreken. Dan is de zin ook al snel weg. Ik heb vorige week nog een date afgezegd. Maar ik voel me evenwel niet alleen. Ik heb een aantal beste vrienden waar ik steeds terecht kan. Ook met mijn ouders en een tante heb ik een heel goeie band. Het is frustrerend om nu thuis te zitten en niet meteen perspectief te hebben. Ik ben iemand die niet graag stil zit. Maar ik heb dankzij Love Island wel geleerd dat het belangrijk is dat ik voor mijn mening blijf uitkomen. Dat het goed is om empathie te tonen, je hart te luchten. Dat voel ik nu aan mijn omgeving: ik durf het al sneller te zeggen als het niet zo goed gaat of ik het lastig heb. En ik krijg heel veel begrip. Ik was niet iemand die snel haar gevoelens kon uiten, maar ik weet nu dat het ok is. Meer dan ok zelfs.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.