https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Leef!’ brengt eerbetoon aan overleden muzikant Wouter Droesbeke: “Hij was een echte familieman”

Wouter Droesbeke met zijn zonen Andres, Jan, Adrian, Nicolas en kleinzonen Dante en Luca.© GF
Wouter Droesbeke met zijn zonen Andres, Jan, Adrian, Nicolas en kleinzonen Dante en Luca.© GF
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Maandagavond maakt Wouter Droesbeke uit Proven zijn opwachting in het televisieprogramma ‘Leef!’, met presentator James Cooke. Zelf zal de muzikant het helaas niet meer meemaken. Hij overleed op 15 november 2020 aan de gevolgen van longkanker. “Ze hebben écht een mooi en correct beeld van Wouter geschetst”, vindt zijn vrouw Krista Borra. “Positief, goedlachs… Exact zoals Wouter tot de laatste dag was.”

In de reportagereeks ‘Leef!’ op Play4 volgt James Cooke zes terminaal zieke patiënten, die voor de volle honderd procent van hun laatste weken proberen te genieten. James maakt gedurende een korte periode deel uit van het gezin, wat de voorbije weken aangrijpende televisie opleverde. Maandagavond staat Wouter Droesbeke uit Proven centraal en ook nu lijkt kippenvel verzekerd.

Muzikant en familieman

Wouter geniet al langer bekendheid als muzikant in de regio. De gitarist en zanger uit Proven maakte deel uit van verschillende bands en was zelfs een tijdlang als professioneel muzikant actief. Muziek maakt dan ook een belangrijk deel uit van de aflevering maandagavond. Zelf kan Wouter zijn eerbetoon op televisie helaas niet meer meemaken. Hij overleed op 15 november 2020 aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker en werd amper 54 jaar.

“Meer dan eens vroeg hij me of ik ook voor zijn zonen zou blijven zorgen als hij er niet meer was”

De uitzending van maandagavond heeft echter niet alleen oog voor de muzikant Wouter, maar ook voor de familieman. “De liefde tussen hem en zijn Krista spat van het scherm”, weet James Cooke. Als ze die woorden te horen krijgt, heeft Krista Borra (55) het even moeilijk. “Zo voelde ik het ook aan, ja. Net daarom is het zo moeilijk. Al vind ik het vooral heel mooi dat James dat zegt. Het portret dat hij geschetst heeft van Wouter is bovendien écht mooi en correct. Positief, goedlachs… Exact zoals hij was!”

“Hij was een echte optimist en hield van grapjes”, vertelt Krista Borra over Wouter.© Play4
“Hij was een echte optimist en hield van grapjes”, vertelt Krista Borra over Wouter.© Play4

“Wouter wou zelf absoluut deelnemen aan dit programma”, gaat ze verder. “Hij besefte dat er door de coronamaatregelen geen sprake zou zijn van een volwaardige afscheidsplechtigheid. Zijn deelname aan ‘Leef!’ zag hij dan ook als zijn afscheidsdienst voor vrienden en familie.”

Derde keer kanker

Wouter deelde lief en leed niet alleen met Krista, maar ook met zijn vier zonen Andres (27), Jan (18), Adrian (16), Nicolas (13), kleinkinderen Dante (5) en Luca (3) en pluskinderen Idris (21) en Aris (19). “Die hechte familieband was voor Wouter enorm belangrijk”, weet Krista. “Meer dan eens vroeg hij me of ik ook voor zijn zonen zou blijven zorgen als hij er niet meer was. Vanzelfsprekend! Ik zou het zelf nooit anders gewild hebben.”

“Heel lang woonden Wouter en ik trouwens nog niet samen. Pas op 1 april 2016 gingen we in een groter huis wonen, waar plaats was voor de hele familie. In zijn laatste maanden ijverde Wouter er nog hard voor dat ik hier zeker kon blijven wonen en dat alles afgewerkt was. Door zijn ziekte had hij namelijk geen levensverzekering meer kunnen krijgen. Wouter kampte eerder al met blaaskanker en in 2016 met darmkanker… Dikwijls vroeg ik hem of hij wel voldoende opgevolgd werd. Of ze niet hadden kunnen voorkomen dat hij nu ook nog longkanker kreeg. Maar Wouter bestond zo niet. ‘Dat heeft nu toch geen zin meer? Laat ons nog even genieten’ Tot de laatste dag bleef hij positief ingesteld.”

Wouter Droesbeke bij James Cooke. “Wouter wou absoluut deelnemen aan dit programma”, vertelt zijn echtgenote Krista Borra.© Play4
Wouter Droesbeke bij James Cooke. “Wouter wou absoluut deelnemen aan dit programma”, vertelt zijn echtgenote Krista Borra.© Play4

Krista kreeg de aflevering van ‘Leef!’ al tweemaal te zien, al wordt het ook voor haar emotioneel maandagavond. “De eerste keer kwam James naar ons thuis in Proven, om samen met mij en de kinderen van Wouter te kijken. Om te vragen of het ok was voor ons… Echt een heel lieve gast, James. We hadden er ook helemaal geen last van toen hij hier verbleef, integendeel! De camera hield altijd veel afstand, zodat je na een tijdje vergat dat alles gefilmd werd. De tweede keer dat ik de aflevering zag, was vorige week maandag, samen met de andere muzikanten van zijn band Texas Café. Dat was bij Studio 100 in Schelle. We zaten allemaal op anderhalve meter van elkaar, met gedoofde lichten en een groot scherm… Op die manier kwam het zowaar nog méér binnen. Toen de lichten weer aan gingen, bleven we allemaal nog vijf minuten in stilte zitten. Het moest echt wel even bezinken. Niet dat de aflevering altijd zo triestig was hoor. Wouter was een optimist en hield van grapjes. Dat voel je ook. Als hij pijn had bij James in de auto, grapte hij bijvoorbeeld dat hij rustiger moest rijden als de camera’s draaiden. James verbleef bij ons van de vrijdag tot zondag en Wouter hield zich die drie dagen enorm sterk. Ik schrok er zelf van. Wellicht speelde de adrenaline daarin een grote rol? De week nadien was hij wel enorm vermoeid, maar hij vond het absoluut de moeite waard.”

Laatste optreden én dubbel-lp met ‘zijn’ Texas Café

In de uitzending van maandag brengt James Cooke Wouter naar zijn allerlaatste optreden, in Den Ekster in Dranouter. De muziek van Texas Café werd door de tussenkomst van James ook gespeeld door verschillende radiozenders. De opbrengst van de verkoop van hun dubbel-lp gaat integraal naar de dienst oncologie van het AZ Groeninge in Kortrijk, waar ook Wouter behandeld werd. “De dubbel-lp is nu helaas niet meer te koop”, vertelt Isabelle Stevens (40), achtergrondzangeres en saxofoniste bij Texas Café. “Wouter wou het aantal exemplaren beperken tot 300, zodat het een collector’s item zou zijn. De laatste exemplaren zijn zopas de deur uit. Wel plannen we nog optredens onder de naam Texas Café. We hebben dat expliciet beloofd aan Wouter, maar het spreekt voor zich dat het met een dubbel gevoel zal zijn.”

“De authentieke stem van Wouter vervang je echt niet zomaar. Bovendien was hij de verbindende factor in onze band. De architect. Sommige bandleden speelden al twintig jaar met hem samen en trokken samen met Wouter het hele land door. Een optreden zonder Wouter zal sowieso erg emotioneel zijn. We noemen elkaar trouwens geen bandleden, maar we voelen ons echt als acht broers en een zus. Aan dat gevoel heeft Wouter heel sterk bijgedragen.” Om Wouter als muzikant te beschrijven, ontbreekt het Isabelle bijna aan superlatieven. “Hij vertolkte liedjes met zoveel gevoel, zonder iemand anders te imiteren. Zijn covers waren dan ook vaak beter dan het origineel. Hij haalde zijn inspiratie dan misschien bij grootheden zoals Bob Dylan of Johnny Cash, maar voor ons was hij zelf een muzikale grootheid.”

‘Leef!’, maandag 22 maart om 20.35 uur op Play4.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten