Langverwachte reeks ‘Grond’ in première gegaan, straks ook op Play4

Adil El Arbi en Bilall Fallah namen een deel van de regie voor hun rekening. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Gisterenavond ging de reeks ‘Grond’ in première op het Filmfestival van Gent. De veelbelovende serie werd geschreven door Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle en Dries Heyneman die eerder al samenwerkten bij Bevergem.

Regisseurs Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans stelden samen met schrijvers Zouzou Ben Chikha, Wannes Cappelle en Dries Heyneman, de cast en crew in primeur hun nieuwe Play4-fictiereeks Grond voor op Film Fest Gent. In Grond stampen twee drerries een business uit de grond, letterlijk. En die business gaan ze voorgoed veranderen.

Wie als moslim in België het loodje legt, zadelt zijn nabestaanden op met een groot dilemma: waar moet hij of zij begraven worden? Hier of in het land van herkomst? Wanneer Ismael – Smile voor de vrienden – het repatriëringsbedrijf van zijn vader overneemt, lijkt hij dé oplossing voor het probleem te hebben gevonden: “Als je moslims niet kunt begraven in de heilige grond in Marokko, dan halen we die grond toch gewoon naar hier…”. Een even eenvoudig als geniaal idee, maar zonder het te beseffen opent Smile hiermee de doos van Pandora.

Tom Vermeir kruipt in de huid van Brahim. (foto Play4)
Tom Vermeir kruipt in de huid van Brahim. (foto Play4)

De cast bestaat uit een brede mix van acteurs en actrices met o.a.Yassine Ouaich, Ward Kerremans, Ahlaam Teghadouini, Saïd Boumazoughe , Ben Hamidou, Charlotte De Bruyne , Barbara Sarafian, Reinhilde Decleir, Emilie De Roo en Mourade Zeguendi. Dries Heyneman en Wannes Cappelle spelen zelf ook een rol, net als die andere West-Vlaming Tom Vermeir.

Het idee voor Grond komt van Zouzou Ben Chikha, die naast schrijver ook showrunner van de reeks is. Het script werkte Zouzou samen uit met Wannes Cappelle en Dries Heyneman, die meewerkten aan onder andere Bevergem.

Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans zijn de regisseurs van dienst. Adil en Bilall verdienden hun strepen met enkele succesvolle producties in binnen- en buitenland zoals Black, Patser en recent de Amerikaanse box office hit Bad Boys For Life. Mathieu heeft heel wat ervaring met zowel Nederlandstalige als Franstalige producties zoals Unité 42, Gent West en Vermist.

Grond gaat 26 oktober in wereldpremière op televisiezender Play4 en nadien ook op Streamz. Netflix covert de rest van de wereld en zal de reeks op latere datum ook in België aanbieden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.