Kurt Willem 20 jaar na Big Brother: “Veel gelachen en veel zat geweest in dat huis”

Kurt keert samen met zijn vriend Daniel Pieters terug naar Oostende.©WK WK
Kurt keert samen met zijn vriend Daniel Pieters terug naar Oostende.©WK WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Kurt Willem (50), onlangs vijftig geworden, stal twintig jaar geleden de show in het tweede seizoen van Big Brother. Een hoofdstuk uit zijn leven waar hij geamuseerd op terugkijkt. “Een ongelofelijk toffe periode die veel deuren heeft geopend.”

“Mijn deelname aan Big Brother echoot vandaag nog altijd na: “Waar ken ik jou ook weer van”, vragen de mensen me altijd. Veel gelachen, veel gebleit in dat huis. En heel veel zat geweest”, grijnst Kurt. Het was z’n vader die hem destijds op het idee bracht. “We zaten samen naar de finale van het eerste seizoen te kijken, toen hij op een gegeven moment zei: “Dat zou nu toch echt iets voor jou zijn, met je grote mond”, glimlacht Kurt.

Bij zijn auditie zat drie stoelen verder ook ‘Nonkel’ Thierry Andries. “Ik had meteen een goed voorgevoel: tussen de duizenden kandidaten, waren wij de twee grootste gangmakers.”

Het tweede seizoen werd ‘de Big Brother-reeks zonder luxe’. Kurt ontpopte zich gaandeweg tot de psycholoog in het huis. “Het was ook wel een mindfuck , natuurlijk: al die verschillende karakters bij elkaar – best wel grote ego’s – die allemaal hun best deden om goed in de groep te liggen, en dan ook nog eens goed wilden overkomen op het scherm. De andere bewoners waren geen doetjes: een van hen heeft nadien nog meegespeeld in een pornofilm van Dennis Black Magic…”

De nieuwe Big Brother-reeks op VIER roept bij Kurt heel wat herinneringen op. “Bij de eerste aflevering werd ik al na vijf minuten helemaal teruggeworpen in de tijd. De interacties tussen de deelnemers, de achterklap… Het voelde alsof ik zelf weer in het huis zat. Big Brother was de moeder van de reality-tv in Vlaanderen, daarom ook heeft het zo’n impact gehad. Niet alleen op televisieland, ook op de mensen die toen in het huis zaten.”

Trekken aan de floche

Kurt werd uiteindelijk vlak voor de finale uit het Big Brother-huis weggestemd. Niet hij maar Ellen Dufour ging naar huis met 125.000 euro. “Twintig jaar later wrijft Daniel het me soms nog aan: “Je had aan die floche moeten trekken!” Daarmee had ik mijn nominatie ongedaan kunnen maken, maar we hadden met de bewoners afgesproken dat er niemand aan de floche zou trekken… En ik was zo naïef om te denken dat de mensen wel een ander naar huis zouden stemmen. Na drie maanden en een week was het over en uit.”

“Big Brother heeft de kiem gelegd voor het leven dat ik daarna heb geleid”

2001 was ook het jaar van de aanslagen op de WTC-torens. “Ik herinner mij dat ze ons dat op een gegeven moment wel komen zeggen zijn. Maar daarna gingen we meteen weer over naar de orde van de dag: in een ton onder water zitten, het grootste zandkasteel ter wereld bouwen… (lacht)”

Op een autobus

“Dat Daniël tijdens een promotournee overreden werd door een toeristentreintje en drie weken in het ziekenhuis lag, heb ik pas vernomen toen ik uit het huis kwam. Dan pas zag ik ook de echte impact van het programma: plots zag ik mezelf op een autobus”, glimlacht Kurt.

Kurt Willem in de Bierco Party met zo'n 900 aanwezigen. “In de nasleep van Big Brother kon ik in Oostende niet meer door de Kapellestraat lopen zonder dat ik de hele tijd werd aangeklampt”, klinkt het.©laurette a-KW
Kurt Willem in de Bierco Party met zo’n 900 aanwezigen. “In de nasleep van Big Brother kon ik in Oostende niet meer door de Kapellestraat lopen zonder dat ik de hele tijd werd aangeklampt”, klinkt het.©laurette a-KW

“Ik herinner me dat we in het huis echt zo’n gevoel hadden van ‘wij samen tegen de rest van de wereld’. We waren vrienden voor het leven. Maar eenmaal buiten, verwaterde het contact”, betreurt hij. “Toen ik onlangs vijftig werd, was ik daar kapot van: da’s een halve eeuw! Ook met alles wat er de laatste tijd aan het gebeuren is in de wereld, heb ik zoiets van ‘durf te leven’. Ik werk nu reeds een tiental jaar als psychiatrisch verpleegkundige en zet nog af en toe een voetje op een podium, voor een modeshow of presentatie, een optreden met mijn coverband… Voorts zou ik nog graag een cursus hypnose willen volgen, en ik ben ook begonnen met schilderen. Ik voel me soms Jommeke”, glimlacht Kurt.

Vol sportpaleis

“Mijn dertigste verjaardag heb ik in het Big Brother-huis gevierd. Toen ik weer buitenkwam, was ik toch een heel andere Kurt dan ervoor. Ik ga nu niet zeggen dat het allesbepalend is geweest, maar Big Brother heeft wel de kiem gelegd voor het leven dat ik daarna heb geleid. Na mijn deelname heb ik eenmalig voor een vol Sportpaleis gestaan, ik heb modeshows georganiseerd, gepresenteerd voor Ment TV. Er zijn deelnemers die achteraf vonden dat ze te veel gemanipuleerd waren. Maar dat weet je op voorhand: if you can’t stand the heat, get out of the kitchen . In de nasleep van Big Brother kon ik in Oostende niet meer door de Kapellestraat lopen zonder dat ik de hele tijd werd aangeklampt. Ik had in die tijd ook een superfan Marijke, die mij overal volgde.”

Kurts echtgenoot Daniel – ze zijn al 27 jaar samen, waarvan acht jaar gehuwd – is ook twintig jaar later nog altijd zijn rots in de branding. “Het Big Brother-avontuur is alleszins een goeie relatietest geweest voor ons”, glimlacht Daniel. “Kurt was plots publiek bezit.”

Kurt werd uiteindelijk vlak voor de finale uit het Big Brother-huis weggestemd.© gf
Kurt werd uiteindelijk vlak voor de finale uit het Big Brother-huis weggestemd.© gf

“En heel Vlaanderen wist ook direct dat ik gay was. Ik was op mijn 23ste uit de kast gekomen, mijn omgeving wist het dus wel. Maar plots wist iederéén het”, knipoogt Kurt. Het koppel verhuist binnenkort weer van Blankenberge naar Oostende, naar een appartement in de stationsbuurt. “We hebben Oostende allebei gemist”, klinkt het.

All Stars

Kurt zou een paar jaar later nog meedoen aan de All Stars-versie van Big Brother, die niet meer zoveel potten brak.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.