Kurt Samyn zat 20 jaar geleden in Big Brother-huis: “Nooit gedacht dat het zo’n impact zou hebben”

Kurt Samyn, hier met zijn zoon Seppe, gooit het voortaan over een heel andere boeg. “Ik kan eindelijk mijn droom waarmaken.”© RB
Kurt Samyn, hier met zijn zoon Seppe, gooit het voortaan over een heel andere boeg. “Ik kan eindelijk mijn droom waarmaken.”© RB
Robert Barthier
Robert Barthier Medewerker KW

Na vijftien jaar keerde Big Brother onlangs terug op het televisiescherm. Exact twintig jaar geleden nam ook een Langemarkenaar deel aan dit sociaal experiment, al duurde het avontuur van Kurt Samyn niet lang. Wij gingen langs bij Kurt, die bij iedereen beter bekend is als Tuur, om te vragen hoe het met hem gaat.

Steven ‘Spillie’ Spillebeen had het jaar voordien het allereerste seizoen van Big Brother gewonnen toen Kurt Samyn in 2001 het Big Brother-huis betrad. Hij deed dat samen met elf mannen en één vrouw. Maar omdat er elke dag een vrouw bij kwam, moest er ook elke dag een man vertrekken. Kurt moest op dag 3 als allereerste zijn koffers pakken. Van het huidige seizoen had Kurt – tot wij hem belden – nog geen seconde gezien. “Voor mij is dit iets dat in de lijn ligt van het vernieuwde Rad van Fortuin, de zoveelste herhaling van FC De Kampioenen of Temptation Island. Waar haalt men die kandidaten, vraag ik me soms af”, neemt Kurt meteen geen blad voor de mond.

“Eind mei werd ik opgenomen in het ziekenhuis met hartfalen”

“Maar ik heb het toch een kans gegeven, met een frisse pint en een zakje chips in de aanslag. Na enkele minuten had ik al moeite om me te concentreren. Even voordien had ik een kastje geverfd en het opdrogen van die verf bleek met de minuut interessanter te zijn. Ik heb het uiteindelijk een kwartier volgehouden. Kijken naar dat programma voelde veel meer als een straf dan als entertainment.”

Publiek figuur

“We zijn nu twintig jaar verder en nog steeds word ik geassocieerd met mijn alter ego ‘Tuur de visboer’. Heel raar is dat. Ik had nooit gedacht dat dit programma zo’n impact op mijn leven zou hebben, en al zeker niet na zo’n kort maar heel onstuimig verblijf. Iedereen weet ondertussen wat er drie jaar geleden gebeurd is. Alle kranten stonden er vol van: ‘Tuur de visboer, ex-deelnemer van Big Brother, stuurt knokploeg naar ex-vrouw’. Nog voor het moest beginnen, was mijn proces al gemaakt. Veel kan ik er niet over zeggen, maar nooit heb ik opdracht gegeven aan om het even wie om binnen te vallen bij mijn vrouw en kind (Kurt werd wel veroordeeld tot achttien maanden cel met uitstel, red.) . Er deden allerlei verhalen de ronde en daar sta je machteloos tegenover. Een paar dagen Big Brother en je bent en blijft blijkbaar een publiek figuur.”

Viswinkel verkocht

Kurt baatte in Langemark jarenlang een viswinkel uit, maar heeft ondertussen een heel andere weg ingeslagen. “In mei 2020 werd ik in het ziekenhuis opgenomen met hartfalen”, verrast Kurt. “Mijn hart had nog een slagvolume van 12 procent. Dat is op sterven na dood. Na enige tijd op intensieve zorgen en na de goede zorgen van dokter François uit Langemark en de specialisten van het Jan Yperman Ziekenhuis en het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen heb ik weer hoop. De vishandel heb ik ondertussen verkocht, want dat werk bleek gewoon te zwaar voor mij. Het was net alsof mijn leven in een oplopende stroom zat. Gelukkig, en dat zeg ik toch met lichte trots, heeft mijn ex-vrouw Lies nu een heel bloeiende vishandel in het Langemarkse en op de vele markten in de buurt. Na alles wat er gebeurd is, scheert zij nu op professioneel vlak hoge toppen. Als je kwaliteit verkoopt met een glimlach, dan scoor je overal en dat doet ze ook.”

Toerisme

“Ondertussen heb ik al een half jaar een relatie met de 36-jarige Greet De Saedeleer, directeur van Helicon in Dendermonde, een bedrijf dat instaat voor het behoud en beheer van archieven, erfgoed en kunst. Een vijftal weken geleden werd er op Canvas uitgebreid aandacht besteed aan haar zaak. Het werd een aflevering met toch iets meer cachet dan Big Brother en zijn afgeleiden. Greet erfde dit jaar twee B&B’s in Heldergem en een vakantiehuis in Calpe. Ze stond voor de verschrikkelijke keuze: haar droomjob laten varen of die toeristenverblijven uitbaten. Plots zag ik witte rook. Al sinds het begin van mijn vishandel had ik de droom om ooit iets uit te baten in het buitenland. Je moet weten dat ik sinds mijn ziekte niet langer in tijd, maar eerder in momenten leef.”

“Omdat de toeristische branche nu overal stil ligt, besloot Greet om alles te verbouwen en op te frissen. Een project dat toch vlug een zestal maanden in beslag zal nemen. Maanden die mijn hart ook nodig zal hebben om te helen. In het najaar zal ik maandelijks voor een week naar Spanje trekken. Daar kook ik dan voor de toeristen in het vakantiehuis en de andere weken baat ik de B&B’s uit. Greet kan zo haar job verderzetten én ze behoudt de panden met emotionele waarde. En ik kan eindelijk mijn droom waarmaken. Als ik één ding hieruit onthouden heb, dan is het dat je altijd in jezelf moet blijven geloven, ook als het plots wat minder gaat. Schiet je naar de maan en mis je, dan kom je nog uit tussen de sterren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.