https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Klaas Goudeseune gaat voor eeuwige roem in Homo Universalis: “Het is soms beven van de stress”

Klaas met op de achtergrond zijn moeilijkste proef: het vangen van een rood pluimpje. © TOGH
Tom Gheeraert

Na twee weken is Klaas Goudeseune nog steeds in de running om Homo Universalis te worden, al heeft het al één keer niet veel gescheeld. De 54-jarige Langemarkenaar, die binnenkort voor de eerste keer vader wordt, had als doel om de eerste tien spelletjes te overleven. “Maar de stress is soms niet te houden”, vertelt hij.

‘Homo Universalis’ is een rubriek uit het Eén-programma ‘Iedereen beroemd’, een spel waarbij 100 kandidaten strijden voor deze titel. Het spel bestaat uit 99 opdrachten. Bij elke opdracht verlaat één kandidaat het spel tot er op de finale beslist wordt welke van de twee laatste kandidaten de titel ‘Homo Universalis’ verdient. De winnaar wint één jaar gratis vakanties.

“Ik volg ieder jaar Homo Universalis”, vertelt Klaas Goudeseune (54), die werkt als teamcoach in maatwerkbedrijf Mariasteen in Gits. “Toen ik zag dat ze kandidaten zochten, wilde ik dat wel proberen. Ze vroegen om in te schrijven door een foto of een filmpje met enkele gegevens in te sturen. Ik had gewoon een simpel fotootje gestuurd. In mei kreeg ik telefoon: ben je nog geïnteresseerd? Ze vroegen wat extra info, onder andere of ik al eerder op tv ben geweest. Ik vertelde dat ik ooit had meegedaan aan ‘Je bent wat je eet’ op VTM vijftien jaar geleden. Blijkbaar was dat geen probleem, want ik was geselecteerd. Dat is op zich al een prestatie, want naar verluidt waren er 800 inschrijvingen voor 100 plaatsen.”

De eerste opnames vonden plaats in augustus. “Daardoor heb ik jammer genoeg niet naar Festival Dranouter kunnen gaan, de eerste keer in meer dan dertig jaar. Normaal werk ik daar mee als vrijwilliger – chef vuiligheid – maar ik heb helaas de organisatie moeten ontgoochelen, al hadden ze wel begrip ervoor”, zegt Klaas. “Ik ben wel blij dat de opnames steeds in het weekend plaatsvinden, want ik wilde toch liever niet telkens verlof aanvragen.”

Online kijken

“Mijn doelstelling was om de eerste tien spelletjes te overleven, en dat is dus gelukt”, vervolgt Klaas. “Mijn strategie was om het in het begin op mijn gemak te doen, want als je met 100 bent zal er altijd wel iemand een fout maken. Ter voorbereiding heb ik ook alle proeven van vorig jaar online bekeken. Om maar te zeggen dat ik niet alleen maar meedoe voor de ervaring. Liefst wil ik zo ver mogelijk geraken, maar met hoe minder je bent, hoe moeilijker het wordt.”

Mijn doel was tien spelletjes te overleven en dat is al gelukt

“De eerste opdracht was een instinker. We moesten gewoon naar beneden gaan, in een cirkel staan en een geel petje opzetten, maar ze hadden niet gezegd dat wie het laatst in de cirkel stond de eerste afvaller ging zijn. Helaas was een dame uit Zonnebeke de laatste. We waren maar met twee van de Westhoek en gingen voortaan carpoolen naar Schelle, waar de opnames plaatsvinden in een oude elektriciteitscentrale.”

Eén keer scheelde het heel weinig. “Dat was al het vierde spel. Ze bliezen witte en rode pluimen in de lucht en de opdracht was om een rode pluim te vangen. Ik was uiteindelijk de voorlaatste, amper twee seconden voor de laatste. Als je daar staat, dan spelen de zenuwen je wel parten. Die stress is niet te geloven. Ik stond daar al enkele keren te beven van de stress. Zo lag de vloer blijkbaar vol met de rode pluimpjes, maar ik was altijd maar naar boven aan het kijken of er nog pluimpjes rondvlogen. Pas helemaal op het einde zag ik het en kon ik het net op tijd oprapen.”

West-Vlaamse band

In ieder geval heeft Klaas geen spijt dat hij zich heeft ingeschreven. “Het is een heel toffe ervaring en er is ook veel ambiance tussen de kandidaten. De West-Vlamingen zitten toch een beetje bij elkaar. Trouwens, er doet nog een ex-Langemarkenaar mee: Johan Lerminez, afkomstig van Sint-Juliaan die nu in Kortrijk woont.”

Het zijn niet alleen door Homo Universalis spannende maanden voor Klaas. Zijn echtgenote Shiena Labajo is ondertussen zes maanden zwanger. Als alles goed gaat, wordt Klaas dus op zijn 55ste eind dit jaar voor het eerst vader.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.