Katharina schittert in Lady Truckers: “De mannen noemen mij ‘Poppemie’”

Katharina De Wulf: “Tijdens het werk springt mijn roze fluo-vest er uit.”© JCR
Katharina De Wulf: “Tijdens het werk springt mijn roze fluo-vest er uit.”© JCR
Bert Vanden Berghe

Komende dinsdag zien we in ‘Lady Truckers’ op VTM 2 de 26-jarige Katharina opduiken. De mama van twee rijdt sinds vorig jaar met de vrachtwagen en wil aantonen dat haar beroep niet exclusief voor mannen is. “Ik kan zeker leven met de bijnaam Poppemie, ja.”

Katharina De Wulf heeft roots in Gent, maar haar ex-man zorgde ervoor dat ze in Poelkapelle terecht kwam. “Mijn vader was vrachtwagenchauffeur”, weet Katharina. “Hij deed containerdienst met afval en als kind vond ik dat altijd fascinerend. We waren met vijf thuis en ik was de enige die altijd stond te springen om mee te gaan. Maar ik hoorde ook altijd dat het ‘niet voor meisjes’ was.”

Katharina studeerde af als zorgkundige en begon een relatie met een vrachtwagenchauffeur. “Na de geboorte van ons tweede zoontje zocht ik iets dat ik kon combineren met het gezinsleven. Mijn ex-man spoorde me dan aan om mijn droom na te jagen.”

“Ik heb aangepaste uren, zodat ik op tijd ben om de kinderen op te halen”

Vorig jaar haalde ze haar C-rijbewijs. Momenteel gaat ze ook voor een CE-rijbewijs, waardoor ze ook met een oplegger kan rijden. “Sinds december rij ik voor een klein transportbedrijf, Jedtra in Roeselare, maar ik rij vooral in onderaanneming van Dachser in Moeskroen. Ik vervoer alles wat met distributie te maken heeft. Dat kan gaan van voeding tot autobatterijen of zelfs gevaarlijke stoffen. Veelal rij ik op Ninove en Ternat.”

Tekeningen

De combinatie met twee kinderen van 2 en 4 is best heftig. “Ik ben vooral mijn werkgever dankbaar, die begrip heeft voor mijn situatie. Ik heb dan ook aangepaste uren en begin vaak al om 7.30 uur ’s morgens. ’s Avonds ben ik op tijd terug om mijn kinderen op te halen. Ik was zelden wat later in de opvang. En in de weekends ben ik ook vrij. De kinderen vinden het wel stoer om hun moeder te zien rijden met de vrachtwagen. Ze maken ook altijd tekeningen ‘voor in de camion’. Die hangt al bijna vol.” (lacht)

Lange ritten zijn niet zozeer aan Katharina besteed. “Dat lijkt me te vermoeiend. Ik heb liever veel stops, waarbij ik veel sociaal contact heb.”

Poppemie

Bij haar werkgever zijn er een honderdtal vrachtwagenchauffeurs actief, maar zij is de enige vrouw. Die ook nog eens door het leven gaat als ‘Poppemie’. “Ik kan wel lachen met die bijnaam, ja. Ik kom eigenlijk nooit buiten zonder make-up en vind het fijn om mij op te kleden. Tijdens het werk springt mijn roze fluo-vest er uit, in het weekend ben ik echt een ‘meisje-meisje’, compleet met kleedjes en mooie schoenen. En vergis je niet, ik ben absoluut niet bang om mijn handen vuil te maken. En breekt er een nagel tijdens het werk, dan is dat maar zo.”

“Dat levert soms ook eens, euh, aparte reacties op van andere vrachtwagenchauffeurs. Mannen die mij voorbijsteken en duidelijk maken ‘hoeveel ik vraag’, tot de opmerking dat ‘vrouwen niet thuishoren in een vrachtwagen’. Maar ik trek me daar niets van aan. Het is ook niet dat ik lastig gevallen word.”

Met haar deelname aan het VTM 2-programma ‘Lady Truckers’ wil Katharina duidelijk maken dat ze er wél thuishoort. “Na het zien van vorig seizoen werd ik aangespoord door mijn familie om een mailtje te sturen, om mee te doen. De opnames waren best vermoeiend, ik heb heel veel moeten babbelen. (lacht) Ik wil gewoon tonen dat ik doe wat ik gráág doe. Het fijnste is om zonder problemen te kunnen passeren op boerenwegeltjes of mij parkeren in plekken waar ik echt niet veel plaats heb. Dan heb ik altijd weer een gevoel van voldoening als het wél gelukt is. De job is zeker niet te onderschatten, nee. En ik ben ook heel benieuwd om mezelf straks op televisie te zien. Mijn oudste wil altijd maar weer de stukjes die ze al toonden op tv opnieuw zien. Heel schattig.”

‘Lady Truckers’, op dinsdag 30 maart, om 21.45 bij VTM 2.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.