Judobelofte Olivier Naert schittert straks in De Container Cup voor beloften

Olivier doet al sinds de tweede kleuterklas aan judo. “Nu trainen voor de selecties van het EK en WK”, klinkt het. (gf)
Olivier doet al sinds de tweede kleuterklas aan judo. “Nu trainen voor de selecties van het EK en WK”, klinkt het. (gf)
Bert Vanden Berghe

Van het populaire programma De Container Cup is er ook een versie voor jonge sportbeloften. Maandagavond 12 april valt de eer te beurt aan Olivier Naert (17) uit Ingelmunster. Als judoka geeft hij altijd het beste van zichzelf. “Als het niet op kracht lukt, dan probeer ik het op conditie en snelheid.”

Als we Olivier spreken, heeft hij net een stage in Brugge achter de rug. De jonge knaap doet al judo sinds de tweede kleuterklas, met dank aan zijn vader Nico die vroeger trainer was bij de Izegemse judoclub. “Het is nu mijn dertiende jaar dat ik judo doe”, aldus Olivier. “Ik deed vroeger judo en voetbal. In het zesde leerjaar moest ik kiezen en toen besefte ik hoe graag ik wel judo deed. Vandaag kan er nog altijd niets tippen aan een goeie worp of een topprestatie neerzetten. Dat blijft een machtig gevoel.”

Olivier is vandaag lid van de judoclub in Koksijde, nadat hij eerder ook in Izegem en Ingelmunster in een club speelde. “Ik voel me echt thuis in Koksijde. Ik word er heel goed begeleid, de sfeer binnen de club is top en iedereen wordt er gelijk behandeld. Ook hun buitenlandse stages zijn telkens een opsteker. In de club vind je heel wat goeie judoka’s.”

Als judoka is kracht opbouwen de grootste uitdaging momenteel. (gf)
Als judoka is kracht opbouwen de grootste uitdaging momenteel. (gf)

Olivier, die zelf eerder bescheiden is, mag zichzelf daar zeker bij rekenen. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al een pak titels verzameld, in binnen- en buitenland. Zo werd hij al Belgisch en Nederlands kampioen in de categorie -34. Een jaar later na zijn eerste Belgische titel, werd hij ook Belgisch kampioen in 2018 en 2019, beide in de categorie -42. Vorig jaar won hij nog de European judocup in Bielsko-Biala in Polen. In Nederland was hij een tijdlang lid van een club, net als in Frankrijk.

Trainen doet Olivier zes dagen op zeven. Hij volgt immers sinds het vierde middelbaar les aan de topsportschool in Antwerpen, waar ze elke weekdag beginnen en eindigen met een training. “Op zaterdag ga ik lopen of doe ik aan krachttraining. Zondag is voor mij dan weer de rustdag.”

Momenteel werkt Olivier hard aan zijn gewicht. “Tot vorig jaar zat ik in de categorie -50. Wie meedoet bij de junioren in de categorie -60, weegt vaak rond de 64 en valt dan wat af naar de wedstrijden toe. Vandaag weeg ik 55 kg, dus doe ik voornamelijk krachttraining, met een aangepast dieet. Mijn focus ligt daar op, en van zodra dat goed zit, kan ik werken voor een selectie voor het EK en WK. Ik hoop vooral snel weer meer tornooien te kunnen spelen. Nu blijft het beperkt tot oefengevechten. Bovendien moeten we ons beperken tot onze bubbels met dezelfde tegenstanders. Op tornooien is dat altijd net iets interessanter, omdat je niet weet wie je voor je krijgt.”

“Ik keek best wel uit naar de monkey bars”, aldus Olivier. (gf)
“Ik keek best wel uit naar de monkey bars”, aldus Olivier. (gf)

Meedoen aan De Container Cup voor beloften was dan ook een aangename uitdaging. “Ik was blij verrast toen ik de vraag kreeg. “Omdat ik nu vaak moet vechten tegen zwaardere jongens, zorg ik ook dat mijn conditie en snelheid op punt staat. Als ik het dan niet moet hebben van kracht, dan wel van die twee zaken. Het belangrijkste is dat als je tegen je tanden krijgt, dat je weer rechtstaat en doordoet. En ik weet dat ik er zo wel kom. Dus ik keek best wel uit naar de monkey bars, omdat het bovenlijf van een judoka doorgaans goed getraind is. Ik zag wel wat op tegen het roeien, want dat is niet te onderschatten. Dat is echt doodgaan bij momenten.” (lacht) Hoe Olivier het er vanaf brengt zien we dus maandagavond.

Container Cup Beloften van maandag tot donderdag om 20.40 uur Play Sports Open, gratis voor alle Telenet TV-klanten op kanaal 11.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.