Jan Lewyllie speelt zaterdag de finale van Lego Masters: “Ik was vijf weken weg van huis”

Jan Lewyllie (links) en zijn kompaan Julien Andries.© Piotr Owczarzak
Jan Lewyllie (links) en zijn kompaan Julien Andries.© Piotr Owczarzak
Tom Gheeraert

Als het weer het toelaat kijkt Jan Lewyllie (42) zaterdag met zijn supporters naar de finale van Lego Masters op de Vismarkt in Ieper. Wat er ook gebeurt, de Wijtschatenaar blikt nu al tevreden terug op zijn deelname aan het vtm-programma.

Afgelopen zaterdag konden we zien hoe Wijtschatenaar Jan Lewyllie (42) en zijn kompaan Julien Andries doorstootten naar de finale van het vtm-programma Lego Masters. “We hadden totaal niet verwacht dat we het tot in de finale zouden schoppen”, vertelt Jan. “Eigenlijk dacht niemand van de finalisten dat ze zover zouden geraken. Als je aan zo’n spel begint, is dat toch een stap in het ongewisse. Dat hebben Julien en ik altijd goed in het achterhoofd gehouden zodat we niet zouden ten onder gaan aan de druk. Ik denk dat we dat goed gedaan hebben en altijd met onze twee voeten op de grond gebleven zijn.”

Terugblikkend op zijn avontuur herinnert Jan vooral dat het naar het einde toe heel vermoeiend werd. “Alles is opgenomen in de maand november, en een deel in december. In totaal was ik vijf weken van huis”, vervolgt Jan. “Ik moet toegeven dat het wel lastig begon te worden en dat het wel eens mocht gedaan zijn. We waren allemaal zowel fysiek als mentaal uitgeput. Het leuke was wel dat alle deelnemers een goede band hadden met elkaar. We gaven elkaar tips en hielpen elkaar. Het is dus niet zoals het soms op tv wordt afgeschilderd. Ik heb toch de indruk dat bepaalde mensen fout in beeld kwamen en daardoor een soort vooroordeel meekregen, maar eigenlijk kwamen we allemaal goed overeen met elkaar.”

Zijn verschijning op tv gaat niet ongemerkt voorbij. “Vooral op mijn werk, want ik ben IT’er op vijf lagere scholen in Ieper (Sint-Jozefsschool, VBS Sint-Jan, BBO Het Vlot, ‘t Augustijntje en de VBS Capucienen, red.). Die kindjes zien mij op tv en dan op school. Ik krijg er echt kippenvel van om al die blije gezichtjes te zien. Ik ben ook IT’er in de school van mijn kinderen. In de klas van mijn tweeling mocht ik foto’s uitdelen van Julien en mezelf en enkele vraagjes beantwoorden van de leerlingen. Ik heb dat met veel plezier gedaan. Ouders en leerkrachten spreken me nu ook aan. Het is een domino-effect, ik krijg alsmaar meer reacties en dan moet de finale nog uitgezonden worden. Ik denk wel dat het na een paar maanden weer zal verminderen. Het is dus nu dat ik er moet van genieten.”

Niet verspreken

Jan moet natuurlijk de lippen stijf op elkaar houden over de afloop van de finale, al is dat niet altijd gemakkelijk. “Al van sinds de eerste aflevering vragen de mensen of ik al dan niet gewonnen heb. Dan zeg ik gewoon dat ze moeten kijken. Meer mag ik echt niet zeggen. De meeste mensen begrijpen dat wel. Soms is het wel moeilijk, omdat ik wel mensen ken die ik in vertrouwen kan nemen, maar ik mag het echt niet zeggen. Dan moet je opletten dat je je niet verspreekt.”

De finale wordt uitgezonden zaterdag om 20.30 uur op vtm. “Zaterdag zal ik wellicht naar de finale kijken op de Vismarkt, waar het op een grote tv op het terras van café ‘t Genoegen zal uitgezonden worden, al is alles ook nog een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het weer meezit neem ik ook onze tank mee waarmee we aflevering 7 gewonnen hebben.”

Genieten

In ieder geval heeft Jan geen spijt over zijn deelname. “Het was een unieke kans die we met twee handen genomen hebben. Het waren heerlijke tijden. Stressvol, maar het is iets dat je nooit meer kan meemaken. Nu moet je er met volle teugen van genieten en dat is ook wat ik aan het doen ben”, besluit Jan Lewyllie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten