James Cooke giet leven van BV’s in een musical: “Ik zie mijn job echt elke dag als een voorrecht”

James, met roots in Waregem, ontvangt in het NTGent enkele bekende Vlamingen die hij trakteert op een muzikaal spektakel over hun leven. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Mocht je leven een musical zijn, hoe zou die er dan uitzien? Die vraag moeten een handvol bekende Vlamingen zich alvast niet meer stellen, want James Cooke laat hen schitteren in het gloednieuwe en hoogst entertainende ‘James De Musical’. “Ik ben er zo, zo blij mee. Het was elke druppel zweet waard.”

Als je dit leest, zit James Cooke al aan de andere kant van de wereld, op een zeilboot voor een tweede seizoen van Over de oceaan. Wij spraken hem aan de vooravond van zijn vertrek. “Elke keer als iemand mij succes wenst, denk ik: wat doe ik nu toch? (lacht) Maar ik doe het, echt waar, vooral om al die mensen te leren kennen. Ik ben ook heel benieuwd wat het straks met me doet, om even die telefoon aan de kant te laten liggen en geen prikkels op mij af te laten komen. Maar ik kijk er wel geweldig naar uit.”

Ook om naar uit te kijken: de reeks James De Musical. Natalia, Niels Destadsbader, Jani Kazaltzis, Willy Sommers, De Pfaffs, Philippe Geubels, Gert Verhulst en Margriet Hermans krijgen elk de verrassing van hun leven in de schouwburg NTGent. Het resultaat is ronduit hartverwarmend, met veel vakliefde ook. Het zeldzame soort programma’s waar het merendeel van de kijkers zich een oog uitjankt én er vrolijk van wordt.

Teamwork

“Ik ben echt zo, zo blij met het resultaat”, aldus James. “Het was elke druppel zweet waard. Er kroop heel veel werk in, maar het cliché geldt hier als geen ander: teamwork makes the dream work. We hadden zo’n tof team. Iedereen die daar zat, deed het met ongelooflijk veel goesting. Voor mij was dit echt een droomproject. Ik pendel doorgaans tussen de theaterwereld (hij heeft met Uitgezonderd. Theater! een eigen theaterproductiehuis, red.) en de televisiewereld. Nu kwamen die allebei samen. Als het over musical gaat, wordt er nog al eens met de ogen gedraaid, maar het is geen toeval dat er 700.000 mensen zijn gaan kijken naar de musical 40-45. En natuurlijk zit er ook wel eens een mindere musicalproductie tussen in het wereldje. Ik lees ook al eens een slecht boek, maar daarom zeg ik nog niet dat ik nooit meer een boek ga lezen. Hetzelfde met films. Die kritiek is soms te gemakkelijk. Daarom was ik blij om hier te kunnen tonen wat er allemaal kan. We werkten ook met alleen maar toppers, van licht en techniek tot decor en make-up. Ook qua kostuums, zeker bij Willy Sommers in de sixties, werd alles uit de kast gehaald.”

Onder meer Niels Destadsbader is te gast in de reeks. (foto Play4)
Onder meer Niels Destadsbader is te gast in de reeks. (foto Play4)

Heel wat mensen werkten mee aan het programma, maar James heeft warme woorden te over voor Stefaan Fernande, de songwriter uit Middelkerke die een indrukwekkende lijst aan hits afleverde, van Nobelprijs tot Porselein, maar begin september plots overleed. “Een donderslag bij heldere hemel. Twee weken eerder zaten we allebei nog op het terras van NTGent blij te wezen over het resultaat. Hij heeft fantastisch werk geleverd. We zochten telkens nummers uit de periode waar bepaalde momenten uit het leven van de gasten zich afspeelden. Daar zette hij enkele pareltjes van teksten op. Hij was zo’n getalenteerde man.”

Stefaan Fernande verzorgde de muziek voor het programma. Kort daarna stierf hij. (foto Davy Coghe)
Stefaan Fernande verzorgde de muziek voor het programma. Kort daarna stierf hij. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe

Graag zien

In het programma komen een pak bekenden aan bod, die al aardig wat lof gewoon zijn. Maar toch werden ze één voor één van hun sokken geblazen. “Ik wilde bij Natalia niet nog eens de auditie opnieuw zien, maar ik wilde weten waar ze was op het moment toen het uitgezonden werd, hoe ze zich voelde. Ook het eerbetoon aan haar overleden vader hebben we echt heel goed doordacht. Het was niet geloofwaardig geweest als we daar zomaar een man met een pruik hadden neergezet. Ik was dan ook heel blij met de reacties van de gasten én het publiek in de zaal. Nu de kijker nog. Iedereen die aan bod komt, zie ik ook écht graag. Gert is mijn beste vriend, voor Niels heb ik enorm veel respect en Geubels heeft met Taboe een van de mooiste programma’s ooit gemaakt. Margrietje, I love her! Jani is dan weer als een broer voor mij. We noemen elkaar ook echt zo. Hij heeft me door televisieland gegidst toen ik begon, en daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Kelly (Pfaff, red.) en Sam zijn dan weer mensen die net als de rest van de familie zo heerlijk authentiek zijn. En Willy… die is al zo lang bezig en hij is nog altijd een van de meest dankbare artiesten. Altijd blij om op een podium te mogen staan. Een heel emotionele man ook met een enorme werkethiek. Of er ook van mij een musical zou mogen gemaakt worden? Goh, ik vind dat moeilijk. Ik voelde me heel goed in de rol van host. Ik vind het fantastisch om andere mensen op een piëdestal te mogen zetten.”

Als het ooit zover komt, zit er misschien ook wel een passage over zijn avontuur op de zeilboot in. “Natuurlijk ga ik het meest mijn man missen. Al hoop ik ook dat ik mijn werk niet te veel ga missen. Weet je wat het is? Ik beschouw mijn werk niet als een last, integendeel. Ik word daar echt gelukkig van. Ik besef nog elke dag wat voor voorrecht het is om te doen wat ik doe. Wat het eerste is wat ik na die tocht ga doen? Mijn man bellen om te vragen hoe het met hem gaat en de mensen rond mij, wie het nieuwe K3’tje is geworden en hoe de reeks het gedaan heeft.” (lacht)

Met deze vrolijke bende steekt James momenteel de oceaan over. (foto Play4)
Met deze vrolijke bende steekt James momenteel de oceaan over. (foto Play4)

Ook volgend jaar staat er nog heel wat op het programma. “In januari starten we met de voorbereiding en het draaien van Extreme Makeover: Home Edition. En ook met Uitgezonderd. Theater! zijn we ook op dreef.” Zo staat in januari de vriendinnenkomedie Vapeurs 4 – Op Safari op het programma en staat James opnieuw met Gert Verhulst op de planken voor een herneming van Chateau Cupido.

James De Musical, elke donderdagavond om 20.35 op Play4 en GoPlay.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.