Jabbeekse Kenny Tjampens toont zijn kracht in ‘De Sterkste Handen’

Kenny wil een voorbeeld zijn voor zijn zoon. (foto VTM) © sigfrid eggers
Redactie KW

Vloerder Kenny Tjampens (31) uit Jabbeke is straks te zien in de nieuwe wedstrijd ‘De Sterkste Handen’ op VTM. Daar neemt hij het in tal van fysieke proeven op tegen andere hardwerkende Vlamingen.

In de ruige, gloednieuwe VTM-reeks De Sterkste Handen staan vanaf dinsdag 26 oktober tien hardwerkende Vlamingen in de spotlights: een havenarbeidster, een verhuizer, een vloerder, een spoorwegarbeider, een ramenwasser, een magazijnier, een hoofdinspecteur, een bouwvakster, een arbeider en een productiearbeider. Zij zijn de onzichtbare helden van onze samenleving.

Mensen die dagelijks hun mouwen opstropen om bergen werk te verzetten. Ze denken geen twee keer na over lange werkuren en beschouwen eelt op hun handen als een ereteken. Deze mensen met fysieke zware beroepen worden door het ijzersterke presentatieduo Natalia en Sergio Quisquater getest op kracht, behendigheid, mentale weerbaarheid en vooral op uithoudingsvermogen.

Slopend werk

“Het programma is zo puur als het maar kan zijn. We zijn op zoek gegaan naar tien stielmannen en -vrouwen die in het echte leven ook écht stoer zijn. Mensen die we in het verleden misschien als vanzelfsprekend hebben beschouwd”, vertelt presentatrice Natalia. “Mensen die dag in dag uit ons land draaiende houden. Mensen die onze huizen bouwen, die zorgen dat er water uit de kraan komt of dat de treinen kunnen rijden. Kortom, mensen die we met deze wedstrijd eren om hun kracht en hun sterke handen”, vult Sergio aan.

Zowel in ploegen van vijf tegen vijf als in een individuele competitie zoeken de deelnemers elke week hun limieten op. Ze gaan slopende opdrachten aan op werklocaties, die gekoppeld zijn aan echte beroepen en skills. Van een groot stuk spoorweg herstellen tot de hele inboedel van een woning verhuizen en het ophalen van het vuilnis van een hele straat. In de teamcompetitie kunnen de ploegen 35.000 euro winnen, verdeeld over de proeven. De persoon die als laatste overeind blijft in de individuele competitie, mag zich de winnaar van De Sterkste Handen noemen.

Taaier dan de rest

Treuzelen staat niet in het woordenboek van de Jabbeekse deelnemer vloerder Kenny Tjampens (31). “Via Facebook kreeg ik een verzoek om deel te nemen aan een nieuw programma met tal van fysieke testen, meer wist ik eigenlijk niet. De eerste selectieproef bestond uit acht minuten lang in de lucht springen, klappen in de handen, neerkomen, pompen en dat telkens opnieuw! Ik heb echt afgezien bij die test”, zucht Kenny.

“Maar eigenlijk zijn alle proeven die je straks te zien krijgt flink lastig. Voor de eerste groepsproef dienden we zoveel mogelijk stenen te metsen. Daar heb ik dankzij mijn professionele skills toch wel wat voorsprong kunnen nemen. Ik werk als vloerder bij de firma Carpels Brugge, met een drietal collega’s. Met hen kom ik goed overeen, al weten ze wel dat ik voor de vooruit ben.”

”Ze zijn tevreden om samen met mij te werken omdat ze weten dat het werk vordert. Ik werk snel, maar ook goed, dat is eerder uitzonderlijk. Ik moet zelden terugkomen voor een aanpassing. Ik denk nog niet aan later, voorlopig heb ik nog geen angst om blessures op te lopen tijdens het zware bouwberoep”, aldus Kenny.

Supertrotse zoon

“Hoe het komt dat ik zoveel energie heb, dat weet ik zelf niet zo goed. Maar ik heb het in mijn jeugd niet zo gemakkelijk gehad en ik zat altijd al vol energie. Ik ben ook genoodzaakt geweest om vanaf mijn 14de te moeten werken, om voor mijn broers en zussen te zorgen. Mijn beide ouders waren verslaafd aan drank.”

”In tegenstelling tot heel wat mensen uit het bouwberoep drink ik bitter weinig, eigenlijk enkel bij speciale gelegenheden. Mijn zoon Elias wil ik een betere toekomst geven. Ik vind het heel belangrijk dat hij me alles durft zeggen, dat hij geen schrik heeft om zichzelf te zijn. En nu is hij supertrots op zijn papa. Elias komt ook in beeld bij het voorstellingsinterview. Hij weet ook de afloop niet, maar hij is mijn trouwste supporter. Als hij bij de mama is, ga ik daar naartoe om samen met hem naar het programma te kijken.” (Patrick Anthone)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.