https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

In Lo-Reninge vinden opnames plaats voor nieuwe tv-reeks ‘Chantal’

Kelly Denuwelaere uit Reninge mocht samen op de foto met Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer.© gf
Kelly Denuwelaere uit Reninge mocht samen op de foto met Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer.© gf
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

De komende maanden vinden in Lo-Reninge opnames plaats voor de nieuwe televisiereeks ‘Chantal’. Er zal onder meer worden gefilmd in en rond het administratief centrum op de Markt in Lo. Momenteel zijn er opnames aan de gang in de Zuidschotestraat in Reninge. “Mooie publiciteit voor onze stad”, zegt burgemeester Lode Morlion (Dynamisch).

Chantal is een spin-off van de bekende fictiereeks Eigen Kweek waarin de cannabistelende familie Welvaert centraal stond. De nieuwe politiereeks is een productie van Eyeworks Film & TV Drama in coproductie met VRT/Eén en Telenet.

In de reeks staat politieagente Chantal Vantomme centraal, een rol die wordt vertolkt door Maaike Cafmeyer. Inspecteur Chantal Vantomme is verhuisd naar politiezone Spoorkin, de kleinste en meest westelijke politiezone van ons land ( Eigen Kweek speelde zich af in Heuvelland en dat is politiezone Arro Ieper, red .). Ze begint er een nieuw leven als coördinator van het wijkcommissariaat van Loveringem en komt als alleenstaande moeder terecht in een macho-wereld waar de schijnbare rust heel bedrieglijk blijkt.

Scenario

Mathias Sercu schreef het scenario voor de spin-off. De regie is in handen van Jeroen Dumoulein. “Toen Eigen Kweek op televisie kwam, was ik meteen fan”, zegt Mathias Sercu, die zelf een rol vertolkte in de derde reeks. “Chantal is geen vervolg, maar wordt een reeks met een eigen DNA, zij het gekweekt uit dezelfde grond. Het wordt een politiereeks die ànders is.”

Momenteel wordt er gefilmd in de Zuidschotestraat in Reninge, vooral ’s nachts. Tot eind juni is daar zelfs geen doorgaand verkeer mogelijk. Maar ook in en rond het administratief centrum in Lo zullen de komende maanden heel wat scenes worden ingeblikt.

“Op zoek naar een geschikte locatie voor de opnames van de fictiereeks Chantal kwam de productieploeg een kijkje nemen in ons administratief centrum”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Ze waren meteen laaiend enthousiast. Na wat wikken en wegen gaf het stadsbestuur toestemming voor de opnames. We zijn heel tevreden dat het productiehuis koos voor ons administratief centrum, het voormalige klooster van de Grauwe Zusters.”

Tijdelijk verhuizen

Door de opnames in het administratief centrum zullen wel enkele stadsdiensten tijdelijk moeten verhuizen naar een andere locatie. “Dat vraagt natuurlijk wel wat logistieke aanpassingen”, zegt burgemeester Morlion. “Zo zal onder meer worden gefilmd in het kantoor van de algemeen directeur, in de lokalen van het Sociaal Huis en in het lokaal waar Woonwinkel West en Nestorplus hun zitdag houden. Die moeten allemaal vrijgemaakt worden. Ook op het Vateplein zullen opnames plaatsvinden.”

“Op deze manier kunnen we onze stad tonen aan een breed publiek, onbetaalbare publiciteit”

De opnames die momenteel aan de gang zijn in de Zuidschotestraat, zijn een hele belevenis voor de buurtbewoners. Kelly Denuwelaere kon zelfs een selfie nemen met Maaike ‘Chantal’ Cafmeyer. “Ze was heel sympathiek en meteen bereid voor een foto”, zegt Kelly. “Leuk dat de opnames dicht bij de deur plaatsvinden. Het is eens iets anders. Een gastrol kreeg ik niet aangeboden, jammer.”

Het administratief centrum op de Markt in Lo speelt een prominente rol in de nieuwe fictiereeks Chantal met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol.© KVCL
Het administratief centrum op de Markt in Lo speelt een prominente rol in de nieuwe fictiereeks Chantal met Maaike Cafmeyer in de hoofdrol.© KVCL

Ook de impact van zo’n fictiereeks mag niet worden onderschat. Zo ging na Eigen Kweek het bezoekersaantal in Heuvelland, waar het hele verhaal zich afspeelde, spectaculair de hoogte in. Ook burgemeester Lode Morlion hoopt dat Chantal extra toeristen naar het Caesarstadje lokt. “Op deze manier kunnen we onze stad tonen aan een breed publiek, onbetaalbare publiciteit”, vindt Lode Morlion. “De uitstraling en return op toeristisch vlak zal volgens mij groot zijn. We zien uiteraard met heel grote belangstelling uit naar het resultaat.”

De serie kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en Flanders Image, Screen Flanders, de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en in samenwerking met SCIO Productions. Deze productie kreeg de steun van het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector. De nieuwe televisiereeks zal normaal in het voorjaar van 2022 te zien zijn op Eén.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.