‘Helden van Hier: De Kust’ blikt terug op speciale zomer van 2020

© JR
© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Afgelopen zomer stonden politie, brandweer en strandreddingsdienst voor de moeilijkste zomer ooit. Helden van Hier liep drie maanden lang mee in het kielzog van de Oostendse hulpdiensten. Het resultaat is vanaf zondag 2 mei te zien in ‘Helden van Hier: De Kust’ op VTM.

De Oostendse politie, brandweer en strandreddingsdienst spelen de hoofdrol in een nieuwe reeks van Helden van Hier. Productiehuis Geronimo liep afgelopen zomer mee in het kielzog van de Oostendse hulpdiensten. Het coronavirus zorgde voor een ongewone zomer. De hulpdiensten hadden dan ook hun handen vol.

“Het coronavirus heeft een vrij grote impact gehad op de brandweer”, vertelt brandweerkapitein Dries Van der Veken. “We kregen er enerzijds een stressfactor bij door de persoonlijke beschermingsmiddelen die we moesten dragen. Maar anderzijds bleef het aantal ritten met de ziekenwagen stabiel, al is daar de werkbelasting wel hoger geworden. Het aantal interventies rond brand en verkeersongevallen nam dan weer sterk af. Dat komt doordat er heel vaak aan telewerk werd en wordt gedaan. Een brand krijgt minder kans om zich dermate te ontwikkelen aangezien mensen meer thuis zijn en en daardoor op tijd gaan ingrijpen. Ook het uitgaansleven lag grotendeels stil waardoor ook daar minder interventies nodig waren.”

Cameragewenning

De opnames van Helden van Hier zijn ondertussen al even achter de rug. Van der Veken kijkt tevreden terug op de samenwerking. “Die camera’s voelen in het begin wat onwennig aan, maar daar raak je al snel aan gewoon”, vervolgt de brandweerkapitein. “Na een tijdje is een graad van gewenning opgetreden. Daardoor zijn onze mensen zich voor een stuk spontaner gaan opstellen en dat zorgt dan weer voor betere televisie. De programmamakers hebben de interventies heel mooi in beeld gebracht. ‘Helden van Hier’ is spontane televisie en geeft een goed beeld weer van hoe de brandweer te werk gaat.”

Van der Veken zou opnieuw meewerken, maar wil zijn mensen ook de nodig rust gunnen. “Zonder twijfel”, duidt Van der Veken. “We stellen wel vast dat Oostende tegenwoordig vaak in beeld komt bij programmamakers. Er is de Helden van Hier-reeks, ‘Onder Vuur’ en er is de serie ‘De Redders’ waarvan de opnames binnenkort starten. Oostende is een magneet geworden voor productiehuizen. Dat zorgt wel voor een bepaalde belasting op onze dienst. Het is goed dat er, eens de hele covid-periode achter de rug is en alle programma’s hun ding hebben gedaan, even rust komt. Maar als de vraag er in de toekomst komt, dan werken wij graag opnieuw mee.”

“Wij worden vaak vergeten”

Ook Jonathan Devos, hoofd van de strandreddingsdienst in Oostende, blikt tevreden terug op de opnames. “De reeks geeft ons een beeld van hoe de verschillende diensten samenwerken”, vertelt Jonathan. “Wij zien in normale omstandigheden enkel onze kant van het verhaal. Maar als ook politie en brandweer betrokken worden in de interventie, dan hebben wij geen idee hoe dat allemaal in zijn werk gaat. De programmamakers zijn erin geslaagd om alles in een mooi verhaal te gieten. Het is ook voor ons leerzaam geweest en hinder van de camera’s hebben wij nooit echt ondervonden. Misschien wordt het dankzij programma’s als deze wel eens duidelijk wat wij betekenen voor de strandganger, want dat wordt dikwijls vergeten. Wij zijn er helemaal niet om mensen op hun fouten te wijzen, maar om mensen te helpen en indien nodig hun leven te redden.”

“Misschien wordt het dankzij programma’s als deze wel eens duidelijk wat wij betekenen voor de strandganger” – Jonathan Devos, hoofd van de strandreddingsdienst

Devos blikt terug op een speciale zomer. “2020 was een nieuw gegeven voor iedereen”, legt de hoofdredder uit. “Er was allereerst het risico op besmetting waardoor we met een klein hartje aan de zomer begonnen zijn. Al viel dat allemaal nog goed mee, hoor. Onze jobstudenten hebben zich goed aangepast aan de nieuwe situatie en er was hier en daar wel eens een incident, maar dat was niet anders ten opzichte van andere jaren. Naarmate de zomer evolueerde hebben we stelselmatig onze werking bijgestuurd en dat is ons goed gelukt. Het reserveringssysteem voor de stranden heeft zijn nut bewezen. Wat ik van de komende zomer verwacht? De mentale onzekerheid van vorig jaar heeft plaats geruimd voor perspectief. Mensen zijn ondertussen gewoon aan de situatie en het einde is in zicht dankzij de vaccinaties.”

Verkeerd beeld van de politie

Ook korpschef Philip Caestecker van de lokale politie van Oostende blikt tevreden terug op de samenwerking met Helden van Hier. “We hebben enorm veel voorbereiding besteed aan de opnames”, vertelt de korpschef. “Bepaalde situaties zijn heel delicaat en vereisen toestemming van het parket. We hebben daar enorm veel aandacht aan besteed binnen het korps. We zijn er uiteraard niet tegen. Het programma geeft een duidelijk beeld van het reilen en zeilen binnen de politie. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van de politie. Daarom is het ook een opportuniteit geweest om de politie in een positief daglicht te stellen. We hebben elke inspecteur die in aanmerking kwam gevraagd of ze wilden meewerken. Daar is verrassend veel positief op gereageerd. En zijn er af en toe moeilijke momenten geweest waarbij mensen liever niet gefilmd werden? Ja, maar ik ben ook wel geschrokken dat bepaalde mensen die in aanraking kwamen met de politie, het helemaal niet erg vonden om vol in beeld te komen.”

De ongewone zomer van 2020 is ook de korpschef niet ontgaan. “Oostende is een toeristische stad met een leuk en aangenaam karakter. Dat brengt echter ook wel eens onaangename situaties met zich mee, maar die vallen al bij al wel mee. We mogen niet vergeten dat heel veel mensen veel beperkter waren in hun doen en laten ten opzichte van andere zomers. Daarnaast was de situatie voor iedereen nieuw. Wat uiteraard niet wegneemt dat men zich niet aan de regels moet houden. Wij zijn er nu eenmaal om te handhaven. Het was ook het eerste jaar van de strandpolitie, dat lang voor de hele coronacrisis al beslist werd. De strandpolitie heeft ervoor gezorgd dat de interventiepolitie zich op andere zaken kon focussen. Ook komende zomer rekenen we opnieuw op de strandpolitie.”

‘Helden van hier: De Kust’ is te zien op VTM vanaf zondag 2 mei om 19.55 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier