https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gert Verhulst en James Cooke reageren op overlijden van hun kompaan Annie: “Dankbaar voor wie ze was”

Annie heeft voor zowat elke bekende Vlaming gekookt aan boord van de Evanna. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Televisiezender Play4 meldde dinsdag het droevige nieuws dat Annie Deleersnyder (74) overleden is na een korte ziekte. Annie was jarenlang een vertrouwd gezicht in de talkshow van Gert Verhulst en James Cooke, waar ze kookte voor de gasten.

De bescheiden cafébazin uit Oostduinkerke was een bijzonder gewaardeerde moederfiguur, die met de regelmaat van de klok ook voor de nodige entertainment zorgde aan boord van de Evanna. Maar Annie was geen gimmick, het respect voor haar was groot. Dat blijkt ook uit de reacties na haar overlijden.

Maar hoe geraakt een vriendelijke cafébazin uit Oostduinkerke wereldberoemd in Vlaanderen, met zelfs een eigen kookboek op de schappen? We spraken Annie voor het laatst twee jaar geleden, toen de boot van Gert Verhulst aan wal lag in Oostende. Na al die tijd was ze de aandacht nog niet gewoon en was ze eerder bescheiden, bedeesd zelfs.

Ze benadrukte het ook toen weer: dat ze geen spijt had dat ze twee jaar eerder had toegezegd. Oorspronkelijk was dat vooral om te koken, maar al heel snel werd ze in het verhaal betrokken, werd ze mee in gekke kostuums gehesen of nam ze mee bekende Vlamingen beet.

James Cooke over Annie: “Ik heb heel vaak de slappe lach gehad met haar.” (foto Play4)
James Cooke over Annie: “Ik heb heel vaak de slappe lach gehad met haar.” (foto Play4)

Annie leerde Gert kennen toen hij regelmatig een bezoek bracht aan café ’t Visserswelzijn in Oostduinkerke, dat ze dertig jaar lang heeft uitgebaat, samen met haar man Christ Vanleeuwen. Allebei hadden ze roots in Waregem, maar ze waren verliefd geworden op de zee. Gert bood haar aan om op de boot te koken, omdat hij verzot was op de manier hoe ze eten klaarmaakte. Lekker, met veel boter en zonder poespas. Het is geen toeval dat ze later een kookboek uitbracht met als titel ‘Doe maar gewoon’.

“Het zijn altijd klanten geweest als een ander, maar we kwamen wel heel goed overeen”, zo liet ze in 2017 optekenen bij ons. “Gert is ook een hele gewone mens, absoluut geen streken of zo. Ook nadat we gestopt waren, hielden we contact. In januari vroeg Gert om mee te helpen op de boot, maar ik moest daar toch eens over nadenken. Ik ben helemaal geen camera’s gewoon, maar mijn omgeving zei dat we dit moesten meepakken. Ik heb mij dus laten overhalen, maar het heeft me nog geen seconde gespeten.”

En ook Gert en James niet, of toch misschien heel even toen ze na de opnames op de weegschaal gingen staan. Annie verwende hen altijd uitgebreid en deed steevast wat extra moeite. Hoewel ze de zeventig voorbij was, draaide ze nog volop mee. Al gaf ze ook aan dat de zes weken meer dan voldoende waren. Stress kende ze niet zozeer. Haar caféverleden had ervoor gezorgd dat ze zich aardig uit de slag kon trekken.

Annie genoot met volle teugen van de dankbaarheid die ze verdiend kreeg. (foto Play4)
Annie genoot met volle teugen van de dankbaarheid die ze verdiend kreeg. (foto Play4)

Gert, James en de gasten lieten nooit na om haar uitvoerig te bedanken, voor en achter de schermen. Zo hadden ze ooit een heuse verrassingsmiddag voor Annie en haar man op poten gezet.

Gert Verhulst reageerde dan ook bijzonder emotioneel op haar overlijden: “Ik kan moeilijk omschrijven hoe erg dit me raakt en woorden komen op zo een moment altijd te kort. Annie was, naast een bijzondere kokkin, vooral ook een echte vriendin. Ik kon altijd bij haar terecht en ik voelde me er steeds zo thuis en zo welkom. Een nuchtere warme vrouw die mij na elk weerzien deed beseffen hoe belangrijk het is om de kleine dingen van het leven naar waarde te schatten. Vorige week bracht ik haar nog een bezoekje. Ze was al even ziek, maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik wil haar bedanken. Voor wie ze was en wat ze voor mij heeft betekend. Ik zal haar en haar perfect bereide varkenswangetjes nooit vergeten.”

Ook zijn kompaan James Cooke had niets dan lovende woorden voor Annie: “Als ik aan Annie denk, kan ik niet anders dan glimlachen. Ik heb met haar zoveel memorabele momenten beleefd aan boord van de Evanna. We hadden vaak de slappe lach, maar ze was ook een beetje onze mama op de boot. Of we wel genoeg groentjes gegeten hadden? Of we niet wat meer moesten slapen? Ze bleef altijd zichzelf. Geen enkele BV bracht haar uit evenwicht. Niets was te veel gevraagd. En ze leerde ons wat belangrijk was. Vriendschap en lekker eten. Ik had afgesproken met de familie van Annie om deze ochtend langs te gaan maar het heeft niet mogen zijn. Het ging zo snel. Ik zal haar ontzettend missen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.