Familie Cobbaert opnieuw te zien in Vier-programma ‘Boerenjaar’

De familie Cobbaert schuwt de camera’s niet. (foto Vier)©Marco Mertens
De familie Cobbaert schuwt de camera’s niet. (foto Vier)©Marco Mertens
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Nadat de familie Cobbaert vorig jaar al een jaar in het vizier van de camera’s van het programma Boerenjaar stond, mogen ze nu voor het tweede jaar op rij de werken op de boerderij laten zien aan televisiekijkend Vlaanderen. Dat doet het gezin met plezier.

“Het is ongelofelijk hoe veel positieve reacties we kregen over ons werk en onze boerderij. We moesten niet lang nadenken toen we weer gevraagd werden”, vertelt Jan Cobbaert (52).

In het eerste seizoen volgden we de Cobbaerts in hun transitie naar het gebruik van een automatische melkinstallatie. Bovendien werd er een nieuwe stal gebouwd en was er veel werk in de B&B. Dit jaar stonden de opnames in het teken van het boerenwerk zelf, en de dag van de landbouw, waarop Ruben Van Gucht een dag bij de Oedelemse landbouwer kwam werken. “We vinden het erg positief dat mensen van dichtbij onze werking kunnen volgen”, vertelt Jan Cobbaert. “Bovendien wilden veel mensen die de reeks zagen, later bij ons logeren, tot corona in de wereld werd geïntroduceerd. Bij velen werd het verblijf uitgesteld.”

Ook dit jaar staan de verschillende takken van de landbouw centraal in de reeks. Zo komt naast een melkveebedrijf bijvoorbeeld ook een aardappelbedrijf aan bod. “En dat is goed. De positieve kant van onze stiel mag zeker gezien worden, goed dat de zender er zelf voor kiest om een goeie afwisseling te maken.” De opnames verlopen volgens de vader van het gezin Cobbaert altijd vlot maar intensief. “Het gewone leven blijft ook verdergaan, dus we moeten telkens ons werk doen naast de opnames. Eind 2019 waren we bijvoorbeeld bezig met de bouw van een nieuwe stal, die moest klaar zijn voor bepaalde opnames, waardoor we soms wel met tijdsdruk te maken hadden.

Hoogtepunt van dit jaar, werd het bezoek van Ruben Van Gucht aan het landbouwbedrijf van het gezin Cobbaert: “We mochten hem rond de middag ontvangen en hadden heel wat in petto. We lieten hem een obstakel- en hindernissenparcours met de tractor en Manitou doen. Daarnaast aten we ook samen met hem en zijn vriendin. Daarnaast hielp hij ons met het werk op de boerderij. De dieren voederen, opruimen, … het werd een erg fijne ervaring.”

Voor het gezin Cobbaert voelt de camera intussen al gewoner. Jan stelt zich maar al te graag open voor de cameraploeg: “Op onze B&B stellen we ons ook open voor onze gasten. Vanzelf zijn de mensen geïnteresseerd in wat we doen en hoe we te werk gaan. Voor de camera doen we hetzelfde. Nu volgen ze ons meer in het dagdagelijkse werk. Er is bij ons namelijk altijd iets te doen, altijd iets te herstellen en zeker altijd iets te beleven. Onze dochter wil eind dit jaar graag een winterbar organiseren, dus daar zijn we ook veel mee bezig.” In de winterperiode heeft Jan het iets rustiger. “We kunnen niet elk jaar een stal bouwen hé”, lacht hij.

>> Boerenjaar is sinds 5 januari te bekijken op Vier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.