Evi Brutin schittert met ‘Eviva España’ in ‘Iedereen Beroemd’: “Ik ben nóg verliefder geworden op Spanje”

Evi dompelt zich maar wat graag onder in het Spaanse leven. © VRT
Bert Vanden Berghe

Met voorsprong hét leukste stukje televisie dezer dagen: de rubriek ‘Eviva España’ in ‘Iedereen Beroemd’. Daarin gaat de Brugse Evi Brutin (36) na in hoeverre de tekst van het wereldberoemde nummer na 50 jaar nog standhoudt. Met absurde taferelen als gevolg, van een opblaasbare kerststal tot het eten van hanenkammen. “En dan denk je opeens: beseft iedereen wel dat we nu in een pispotmuseum staan?”

De liefde voor Spanje was naar eigen zeggen al vroeg aanwezig bij Evi Brutin, sinds 6,5 jaar reporter bij Iedereen Beroemd, nadat ze eerder al een zevental jaar werkte voor Karrewiet. “Als kind gingen we heel vaak naar Spanje. Mijn moeder volgde zelfs Spaanse les. Toen ik ging voor mijn diploma leerkracht lager onderwijs kon ik op Erasmus. Niet naar Spanje, maar Nederland. En toeval of niet, maar in het kot waar ik woonde, was ik de enige niet-Spanjaard. Dat was fantastisch om met die gasten samen te leven. Toen ik daarna journalistiek volgde, had ik ook twee semesters Spaanse les.”

Hondenfobie

De teller van het aantal reizen naar Spanje staat intussen op 40. Dankzij de cursussen die ze volgde, spreekt ze al meer dan een aardig mondje Spaans. En alsof het universum haar iets wilde duidelijk maken, was er een collega die op haar eerste werkdag bij Iedereen Beroemd suggereerde om iets te doen met het nummer Eviva España, omdat haar naam erin voorkwam. “Dat is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Toen ik vorig jaar een reeks maakte over mijn hondenfobie, kwam dat idee weer naar boven. Eigenlijk wist ik niet eens zeker of het wel een Vlaams nummer was, omdat het wereldwijd bekend was, maar toen ik het opzocht bleek het nummer exact vijftig jaar te bestaan. Dat kon geen toeval zijn, dus stapte ik met het idee naar mijn chef.”

Evi voelt zich in haar sas bij ‘Iedereen Beroemd’, maar streeft naar eigen zeggen geen eigen programma na. “Al zou ik het uiteraard wel overwegen.”
Evi voelt zich in haar sas bij ‘Iedereen Beroemd’, maar streeft naar eigen zeggen geen eigen programma na. “Al zou ik het uiteraard wel overwegen.” © VRT

Het resultaat is een tiendelige reeks waarbij Evi nagaat of de tekst nog klopt na al die jaren. “Ik ben er in september vorig jaar aan begonnen. Deze zomer vertrok ik voor het eerste deel van de reis naar Spanje, het tweede deel werd vorige maand ingepland. Op voorhand deed ik heel wat research en las ik onder meer alternatieve reisgidsen. De eerste reportage overtrof meteen al mijn hoge verwachtingen. Begin augustus stond ik in een klein dorp oudejaarsavond te vieren, compleet met opblaasbare kerststal en valse sneeuw. Heel cool. Maar mijn favoriete reportage moet nog uitgezonden worden. In Zaragoza ben ik mee op stap geweest met een fanclub van de lokale vrouwenbasketbalploeg. Een groep bejaarden die zelf spandoeken maakt en er helemaal in opgaat. Toen ik er aankwam, bleken ze veel ouder dan gedacht, één ervan was zelfs al zwaar dement. Maar het engagement dat die oudjes én het personeel aan de dag legden, was heel aandoenlijk. Het werd een van de fijnste dingen die ik daar draaide.”

Zegen van Samantha

Al moest Evi zichzelf naar eigen zeggen toch eens in het haar krabben in het… pispotmuseum. “De gids was erg enthousiast, maar ik dacht: beseft iedereen wel dat we nu in een pispotmuseum staan? (lacht) Maar dat soort zaken zijn heel tof om te doen.” Ook leuk: Evi nam voor de start van de reeks contact op met de inmiddels 75-jarige Christiane Bervoets, die door het leven ging als zangeres Samantha. “Ik wilde polsen of ze het zag zitten om mee te werken, maar dat bleek fysiek moeilijk te zijn. Ze gaf me wel haar zegen. Ook componist Leo Caerts was duidelijk gecharmeerd door het idee toen ik hem belde.”

Evi: “Ik merk dat ik mijn enthousiasme nog beter kan overbrengen als ik voor de camera sta.”
Evi: “Ik merk dat ik mijn enthousiasme nog beter kan overbrengen als ik voor de camera sta.” © VRT

Met Eviva España is het de tweede keer dat Evi ook voor de camera opduikt. Aandachtige kijkers kunnen misschien haar stem herkennen van De deurvraag. “Dat blijft fijn om te doen. Het voordeel is dat je ’s morgens iets bedenkt om ’s avonds al op antenne te gaan. Je ligt er dus geen nachten van wakker zoals bij Eviva España. Het was ook een aangename afwisseling.” Al blijft het wennen om plots voor de camera te staan. “Ik voel me eigenlijk goed buiten beeld, het is dus niet dat ik per se voor de camera wou staan. Maar het klopt wel in het verhaal en ik merk dat ik mijn enthousiasme voor de camera beter kan overbrengen. Het valt overigens wel op dat ik nu meer reacties en complimenten krijg, simpelweg omdat de mensen me nu zien. In dat opzicht is het wel leuk.”

Slechte parkeerder

Maar dat ze nu ook een eigen programma nastreeft zoals haar collega’s Lidewij Nuitten en Wouter Deboot wil ze niet gezegd hebben. “Mocht de vraag komen, wil ik het natuurlijk wel overwegen. Maar het is niet zo dat mijn ambitie daar ligt. Een beetje die West-Vlaamse bescheidenheid, zeker?”

Evi proefde ook hanenkammen: “En ik moest het drie keer doen om het mooi in beeld te hebben. Nooit meer!”
Evi proefde ook hanenkammen: “En ik moest het drie keer doen om het mooi in beeld te hebben. Nooit meer!” © VRT

Wat ze straks, na deze reeks, nog uit haar hoed zal toveren, is koffiedik kijken. “Mijn cameraman merkte onlangs nog op dat ik een slechte parkeerder ben.Evi leert parkeren, misschien zit daar nog iets in?” (lacht)

Eén ding ligt wel al vast: van zodra Evi kan, gaat ze opnieuw richting het zuiden. “Ik ben door dit te maken nóg verliefder geworden op Spanje. Ik was al verzot op de mensen, de sfeer, het eten… Al ga ik geen hanenkammen meer eten. (grijnst) Die reportage ga ik ook niet snel vergeten. En het ergste was dat ik er drie moest eten, zodat we het mooi in beeld hadden. Het was wel erg voor dat mevrouwtje dat erbij stond. Een van de liefste mensen die ik ontmoet had, maar ik moest echt mijn best doen om niet te tonen hoe verschrikkelijk ik het vond.” (lacht)

‘Eviva España’, elke donderdag in ‘Iedereen beroemd’, om 19.40 uur op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier