Delphine Steelandt te zien in ‘Op een ander’ op Play5: “Twaalf blikken cola per dag? Ik was in shock”

Voor Delphine en het ander gezin werd het een geslaagd avontuur.© gf
Voor Delphine en het ander gezin werd het een geslaagd avontuur.© gf
Bert Vanden Berghe

Vanaf dinsdag 20 april pakt Play5 uit met ‘Op een ander’, waarbij een gezinslid ruilt met een ander gezin. In de eerste aflevering zien we de bekende sportinstructrice Delphine Steelandt uit Koekelare opduiken, die ook sterk inzet op gezond eten. Zij ruilde vier dagen lang met een gezin dat verzot is op… suiker. Het werd een uniek televisie-avontuur waar beide partijen grote ogen trokken.

We hadden ook kunnen schrijven dat Delphine Steelandt straks ‘op een ander gaat’, maar voor alle duidelijkheid: het gaat over een nieuw programma op Play5. Wat gebeurt er als twee totaal verschillende mensen wisselen van gezin? Wat gaat goed, en wat kan anders of beter? Zijn er veel huisregels of misschien net geen regels te bespeuren? En wat als het gezin een paar dagen zélf de regels mag bepalen? Dat is het uitgangspunt van ‘Op een ander’.

De eerste gezinnen die zich wagen aan het avontuur zijn de familie Van Herck en de familie Van Guyze. Die laatste zijn welbekend bij ons. Bert Van Guyze en Delphine Steelandt runnen samen de fitnesszaak VIP-FIT in Gistel en spitsen zich vandaag toe op workoutprogramma’s van thuis uit. Sinds kort heeft Delphine ook een lijn gezonde opwarmmaaltijden uit.

Vier liter cola per dag

Het is dan ook weinig verrassend dat Delphine richting een gezin werd gestuurd, waar frisdrank en ongezonde voeding welig tiert. “Ik had dat kunnen verwachten, ja. Maar toch was het schrikken”, vertelt Delphine, die heel enthousiast is over haar deelname. “Ik kwam terecht bij een warm gezin met twee jonge meisjes. Papa Steven bleek een hele vriendelijke, toffe en aangename mens, die als ambulancier werkt. Die ontmoeting was heel hartelijk. Toen ik daar aankwam, mocht ik eerst een kijkje nemen in hun koelkast en voorraadkasten. Daar vond ik vooral véél cola. Wat bleek? Steven dronk tot twaalf blikken cola per dag, goed dus voor vier liter. Ik was in shock! Van vers eten, groenten of fruit was er amper iets te vinden.”

Delphine probeerde ambulancier Steven aan het sporten te krijgen.© gf
Delphine probeerde ambulancier Steven aan het sporten te krijgen.© gf

“De eerste twee dagen leefde ik op hun ritme en dat was serieus wennen. Steven begon ‘s morgens met een blik cola. De meisjes namen dan weer een ontbijt met een multivitaminensap en een suikerklontje, ‘kwestie van al hun suikers al binnen te hebben’. Ik wist niet wat ik hoorde. Er werd geen stuk fruit of een ander tussendoortje meegenomen naar school, wat er bij hun thuiskomst natuurlijk voor zorgde dat ze uitgehongerd in de snoep- en chipskast doken. ‘s Avonds gingen ze een ‘kapsalon’ halen, waar ik nog nooit van gehoord had (een portie friet met shoarma, gegrilde kaas en wat salade, red.) . Ik was ook even verward, omdat Steven kaal was”, giert Delphine het uit. “Steven was ook een gamer, dus ik schrok toen ik diep in de nacht hem nog voor zijn televisie trof. De meisjes keken tv op hun kamer, met opnieuw snoepgoed bij zich.”

Voordelen

Toen Delphine na twee dagen zélf de regels mocht bepalen, was het natuurlijk een ander verhaal. Zij heeft immers een dagelijkse routine van vroeg opstaan, gezond ontbijten en sporten. “Het was letterlijk de omgekeerde wereld. Aanvankelijk waren ze wat wantrouwig, maar de meisjes – hele toffe overigens – genoten zichtbaar van hun ontbijt en ik gaf ook voldoende gezonde tussendoortjes mee, waardoor ze de snoepkast links lieten liggen ‘s avonds. Voor Steven was het misschien wel de grootste aanpassing, om drastisch zijn cola terug te schroeven. Daar heeft hij echt wel van afgezien.”

“Ik heb de indruk dat de boodschap wel is aangekomen”

“Ik heb ze in die eerste twee dagen wel onbewust gestimuleerd. Telkens ze interesse toonden in wat ik deed, antwoordde ik daar heel positief op. Het was voor hen een grote aanpassing, maar ik heb zo goed en zo kwaad mogelijk proberen duidelijk te maken wat het belang is van een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het biedt alleen maar meer voordelen. Ik heb wel de indruk dat de boodschap is aangekomen. Er is vandaag meer fruit te vinden bij hen thuis, en regelmatig sturen ze fotootjes door van hun eten. Het gezin doet straks ook mee aan één van onze sprintsessies (online trainingsschema, red.) .”

Voor Delphine, die werkt aan een boek rond fitte gezinnen, was het een geweldig avontuur. “Het was echt heel tof om mee te doen. Zeker omdat het ook een happy ending heeft. Daar word ik altijd blij van!”

‘Op een ander’, vanaf dinsdag 20 april om 20.35 uur op Play5 en Goplay.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.