De Blauwe Spie in docureeks ‘Ja, Chef!’

Mattias Plaetevoet aan het werk in de serres van De Blauwe Spie.© KVCL
Mattias Plaetevoet aan het werk in de serres van De Blauwe Spie.© KVCL
Redactie KW

Op televisiezender VIER loopt momenteel de docureeks ‘Ja, Chef’ waarin vijf chef-koks elke dinsdagavond het wel en wee in hun keuken delen met het televisiepubliek. Maar ook enkele toeleveranciers komen in beeld zoals de De Blauwe Spie uit Noordschote, het bedrijf van Mattias en Johan Plaetevoet dat gespecialiseerd is biodynamische groenten en kruiden. Door de coronacrisis zijn het momenteel harde tijden voor hen.

In de nieuwe docureeks ‘Ja, Chef!’ duikt VIER in de keukens van vijf ambitieuze chef-koks. Maar niet alleen in hun keukens werd gefilmd, ook bij enkele toeleveranciers. Zo streek in het zog van chef Martijn Defauw van restaurant Rebelle uit Marke een filmploeg neer bij De Blauwe Spie.

“Ze hebben hier ongeveer een halve dag gefilmd”, vertelt Mattias Plaetevoet. “Maar hoeveel daarvan uiteindelijk zal worden uitgezonden, weet ik niet. Het doet wel deugd dat onze sector in deze moeilijke periode wat aandacht krijgt. Het is een mooie erkenning voor wat we doen.”

Gerenommeerde restaurants

De Blauwe Spie teelt honderden biodynamische groenten en kruiden, waaronder alleen al 75 verschillende soorten tomaten. Het bedrijf mag dan ook heel wat gerenommeerde restaurants onder zijn klanten rekenen.

Zo levert De Blauwe Spie onder meer aan Vrijmoed en Souvenir in Gent, Va Et Vient en Vier in Kortrijk en Rebelle in Marke. Ook Bacon en Découverte uit Ieper en De Hooipiete uit Pollinkhove behoren tot hun cliënteel. Maar deze belangrijk afzetmarkt is door corona momenteel nagenoeg opgedroogd.

Geen overheidssteun

“Het zijn harde tijden”, zegt Mattias Plaetevoet. “Het is al de tweede lockdown dit jaar. Een derde moet er niet meer komen of we scheuren onze broek eraan. De horeca krijgt overheidssteun, maar toeleveranciers zoals wij vallen overal door de mazen van het net als het op steun aankomt.”

“We staan weliswaar ook op markten, maar ook die waren een tijdje verboden. En nu het opnieuw mag, durven veel mensen niet meer te komen. Gelukkig zijn er nog de superettes en bioketens waaraan we via Bio Brugs Ommeland (BBO) onze producten kunnen leveren. Maar helaas blijven veel vruchten op het land staan.”

Authentieke granen

“Iedereen heeft ook de mond vol over ‘koop lokaal’”, voegt Mattias er nog aan toe. “Maar de weg naar bioproducten heeft de grote massa nog niet gevonden. Daar is nog werk aan.”

Ondanks corona kijkt Mattias hoopvol naar de toekomst. “We hebben grond gekocht en we zijn nog op zoek naar een extra lapje in de regio”, besluit hij.

“We zouden graag onze serreteelten uitbreiden en ook meer inzetten op de biodynamische graanteelt. Veel bakkers zijn namelijk op zoek naar authentieke granen voor hun brood. En binnenkort komt ook mijn vrouw Adelheid in het bedrijf. Maar eerst hopen dat die nare coronaperiode vlug voorbij is.” (KVCL)

De Blauwe Spie, Noordweststraat 10 in Noordschote, info@deblauwespie.be , 0498 43 32 38

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.