Dana (59) te zien in tiendelige tv-reeks ‘De Weekenden’ op Canvas: “Ik ben uit mijn schulp gekropen”

Dana Koscijanczuk: prominent aanwezig in ‘De Weekenden’ op Canvas. © JS
Redactie KW

Torhout In de tiendelige tv-reeks ‘De Weekenden’ op Canvas brengt presentator Joris Hessels acht mensen samen die een jaar lang met een kleine camera hun lief en leed filmen. Een van de acht is de Torhoutse Dana Koscijanczuk. “Door het programma ben ik eindelijk uit mijn schulp gekropen”, zegt ze. “Ik kijk er heel tevreden op terug. ”

Dana is van Poolse afkomst, maar woont al 24 jaar in Vlaanderen. Twaalf jaar geleden is haar man aan kanker gestorven en sindsdien is niets meer hetzelfde geweest. Nu voelt ze zich klaar voor een nieuwe relatie, maar die is er voorlopig nog altijd niet. “Sowieso heeft mijn deelname aan De Weekenden mijn zelfvertrouwen opgekrikt”, vertelt ze. “Ik heb heel diep gezeten. Beetje bij beetje was ik in mijn schulp gekropen en sloot ik de uitgang volledig af.”

De eerste aflevering van intussen al de derde reeks van De Weekenden, een programma van het productiehuis De Chinezen, is te zien op Canvas op dinsdag 17 januari om 21.20 uur. De acht deelnemers zijn van alle slag, elk met zijn of haar zorgen en verwachtingen. Vijf weekenden heeft Joris Hessels hen samengebracht om met hen te praten en hen met elkaar te laten kennismaken.

Toevallig aan telefoon

Dana (59) heeft zich door hard studeren opgewerkt van poetsvrouw tot beëdigd vertaler-tolk Pools, Nederlands en Frans. Ze heeft daar bovenop boekhouden en fiscaliteit gestudeerd. Ze werkt al ruim tien jaar als administratief medewerker in het Sociaal Huis in Torhout, waar ze het uitstekend naar haar zin heeft.

“Dat ik aan De Weekenden deelneem, is de puurste vorm van toeval”, vertelt ze. “Het productiehuis was op zoek naar eventuele Torhoutse kandidaten voor diverse programma’s en belde het Sociaal Huis om de twee brugfiguren aan de lijn te krijgen. Uitzonderlijk nam ik de telefoon aan en meldde dat de brugfiguren op dat moment niet bereikbaar waren. Ik geraakte via die oproep aan de praat met de beller van De Chinezen en van het een kwam het ander. Ik kreeg bericht dat presentator Joris Hessels met me wou komen praten en kijk: even later ontving ik de melding dat ik voor De Weekenden geselecteerd was. Ik ben een Canvas-kijker en kende het programma. Ik wist dat het een reeks met diepgang is.”

In negatieve spiraal

Na de dood van haar man ging het bergaf met Dana. “Ik kwam in een negatieve spiraal van mentaal almaar zwaardere periodes terecht. Ontspanning kon ik de voorbije jaren nauwelijks nemen, het lukte me gewoon niet. Ik bleef tussen vier muren zitten. Gezond voor mijn mentale welzijn was dat natuurlijk niet. Nu wil ik me weer openstellen voor de liefde en een partner zoeken. Maar vanzelfsprekend is dat niet.”

“Gelukkig is dankzij De Weekenden mijn zelfvertrouwen heropgeborreld. Ik ben tot het besef gekomen dat het oké is zoals ik ben. Vroeger was ik goedlachs, positief, empathisch en sociaal. Door de omstandigheden waren die eigenschappen weggedeemsterd, maar nu voel ik ze terugkeren.”

“Presentator Joris Hessels toont in het programma via de acht menselijke verhalen het leven zoals het is. Hij modereert schitterend. Ik heb leren relativeren en loslaten. En ben ook opnieuw tot het besef gekomen hoe belangrijk het is om te lachen. Zo verdrijf je de miserie en kikker je op.”

‘De Weekenden’, vanaf dinsdag 17 januari om 21.20 uur te zien op Canvas en VRT MAX.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.