Cato is enige West-Vlaamse deelnemer aan Junior Bake Off Vlaanderen

De dolenthousiaste Cato Isselée is vanaf woensdag te zien in Junior Bake Off Vlaanderen. (foto Vier)©greetje van buggenhout
De dolenthousiaste Cato Isselée is vanaf woensdag te zien in Junior Bake Off Vlaanderen. (foto Vier)©greetje van buggenhout
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Acht jonge bakkers stropen vanaf woensdag de mouwen op in het Vier-programma Junior Bake Off Vlaanderen. Onder hen de 12-jarige Cato Isselée uit Waardamme. “De lockdown was ideaal om veel te bakken”, lacht ze. “De kilo’s bij mijn ouders vlogen erbij.”

Na Bake Off Vlaanderen en de kerstspecial van het programma volgt vanaf woensdag ook Junior Bake Off Vlaanderen. Daarin kruisen acht jonge bakliefhebbers de messen en de kloppers met elkaar, onder het toeziend oog van gastheer Jeroom en juryleden Dominique Persoone (chocolatier) en Regula Ysewijn (foodhistorica en culinair schrijfster). “Eerlijk: ik ben echt van mijn sokken geblazen”, reageert Bruggeling Dominique Persoone. “Ik werd zelfs emotioneel van de passie en het niveau van deze kids.”

Lockdownbakken

Een van de kandidaten die de Brugse chocolatier ontroerde, is de 12-jarige Cato Isselée uit Waardamme. Zij is de dochter van Sven Isselée (carrossier) en Charlotte Cornille (kleuterjuf) en de grote zus van Marie (9). “Al heel mijn leven bak ik koekjes, cakejes en taarten”, lacht de enthousiaste Cato. “Tot mijn negende samen met mijn mama, maar daarna helemaal alleen. Voor heel mijn familie bak ik taarten en cakejes. Bij elk familiefeest zorg ik voor de desserts. Zeker tijdens de lockdown heb ik héél véél gebakken. En zijn de kilo’s bij mijn ouders er snel bijgevlogen. (lacht) Of die scherpe messen en die gloeiend hete oven niet gevaarlijk zijn? Dat valt best mee. Je verbrandt je meestal maar één keer. En mama was altijd in de buurt om me te waarschuwen.”

Toen haar tante de oproep naar kandidaten voor Junior Bake Off in de krant zag staan, stuurde ze het artikeltje meteen door. “Heel snel hebben we ons ingeschreven”, vertelt Caro, die in het eerste middelbaar in het Sint-Andreasinstituut Garenmarkt zit. “Naast mijn passie voor bakken, ben ik ook een grote fan van de Vlaamse Bake Off. Ook alle junior-afleveringen in het buitenland heb ik gevolgd.”

“Sinds mijn negende bak ik alleen. Voor heel mijn familie maak ik taarten en cakejes”

Alvorens aan het programma te mogen meedoen, vond een lange en pittige selectieperiode plaats. “Eerst moest iedereen zich voorstellen via een filmpje. Op basis daarvan selecteerden de programmamakers 80 kinderen. Dan werden we uitgenodigd naar Mechelen, waar we een hartig en een zoet gebakje moesten maken. Van hen gingen er 20 door naar de volgende ronde. Daarbij moesten we een taart meenemen én ter plaatse ook nog een opdracht uitvoeren. Meteen werd ook gefilmd hoe we bakten en op beeld overkwamen. En daaruit werden uiteindelijk de acht kandidaten geselecteerd, onder wie ik.”

Een droom die uitkwam voor de 12-jarige Waardamse. “Zeker toen ik wist dat Jeroom de presentator zou worden, wilde ik écht bij de laatste acht zijn. Het was heel speciaal om hem te mogen ontmoeten en naast hem te mogen staan. En hij is áltijd grappig: zowel voor als achter de schermen. Het was een superervaring. Mijn liefde voor het bakken is alleen nog maar toegenomen. Waar ik vroeger voornamelijk soesjes en frangipanetaarten – mijn specialiteit – maakte, durft ik nu alles maken. Onlangs vroeg mijn tante om een spectaculaire chocoladetaart te maken. Op basis van wat filmpjes en foto’s ga ik aan de slag. Als ik iets zie, heb ik het meestal heel snel in de vingers.”

Kleuterjuf

Cato is de enige West-Vlaamse deelnemer in het programma. “De opnames vonden plaats in Oostende. Het waren soms lange opnamedagen. Waar de andere kandidaten op hotel moesten blijven slapen, kon ik ’s avonds gelukkig in mijn eigen bedje slapen. Twintig minuutjes rijden en ik was thuis. Dat was een groot voordeel voor me.”

Wil ze hier straks haar beroep van maken? “Bakken zal altijd een hobby blijven, denk ik. Voor mijn job wil ik iets doen met kinderen. Misschien kleuterjuf worden, net zoals mijn mama. Ook dat, omgaan met baby’s en kinderen iets bijleren, zit er al heel mijn leven in. Misschien kan ik later bakworkshops geven aan kleuters… Ohja, en als het programma volgend jaar juryleden zoekt, mogen ze me altijd vragen”, knipoogt ze.

>> Junior Bake Off Vlaanderen is vanaf 6 januari elke woensdag te zien op Vier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier