Brugse Céline Chen neemt deel aan tv-quiz ‘1 jaar gratis’: “Ik moest uit mijn comfortzone treden”

Céline Chen, de Brugse kandidate van de televisiequiz ‘1 jaar gratis’ op Eén. © Thomas Sweertvaegher
Stefan Vankerkhoven

Onder de zestien kandidaten van de televisiequiz ‘1 jaar gratis’ op Eén bespeuren we één Brugse deelneemster: Céline Chen (24), die bij ICO in de haven werkt en opgroeide in Brugges oudste Chinese restaurant: “Als ik win, wil ik de zonsopgang vanop de Chinese Muur zien.”

Ondanks haar Aziatische roots draagt Céline Chen de voornaam van de wereldberoemde Canadese zangeres. “Ik ben geboren in 1998, het jaar dat de film ‘Titanic’ uitgebracht werd. Met als titeltrack My heart will go on van Céline Dion. Mijn familie was een grote fans van die hit, bijgevolg werd ik Céline genoemd”, glimlacht het Brugse meisje.

ICO

Céline Chen woonde jarenlang boven het restaurant ‘China’ in de Zuidzandstraat in Brugge, dat sedert de jaren ‘60 door de familie Chen gerund wordt. Na haar middelbaar in de Sint-Jozefshumaniora studeerde zij handelswetenschappen aan de Gentse Universiteit. “In volle coronaperiode behaalde ik mijn master. Moest ik tijdens de lockdown beginnen solliciteren? Ik zag dat niet zitten en heb dan maar een extra jaartje corporate finance gestudeerd”, aldus Céline Chen.

De Brugse is financial controler bij International Car Operators (ICO) in Zeebrugge. Een jonge vrouw in de stoere, mannelijke havenwereld? Céline Chen lacht: “Ik kan mijn mannetje staan, dat heb ik geleerd in de financiële studentenvereniging Capitant van mijn faculteit in Gent, waar ik één van de weinige meisjes was. Bovendien zijn mijn hobby’s Tibetaanse yoga en boksen. En de vele mannen op het werk vallen echt mee, hoor!”

Kamal

‘1 jaar gratis’ is voor Céline Chen de allereerste deelname aan een quiz én aan het medium televisie. “Ik moest eventjes uit mijn comfortzone treden”, bekent de Brugse. “Ik had vorig seizoen al enkele afleveringen gezien. Toen ik las dat de quiz nieuwe kandidaten zocht én dat Kamal Kharmach het nieuwe seizoen zou presenteren, heb ik mij in een plotse opwelling kandidaat gesteld.”

“Je moest je kandidatuur grondig motiveren en vermelden wat je zou doen, als je de quiz wint en het netto jaarloon van de meest verdienende deelnemer ontvangt. Ik moest niet lang nadenken. Door corona hebben mijn broer Cédric en ik onze grootouders in Shanghai al jaren niet meer gezien. Voor de pandemie trok onze familie elke zomer naar de ouders van mijn mama Ling in deze metropool.”

Zonsopgang

“Nu nog is het moeilijk om er te geraken, hoewel de regels in China iets versoepeld zijn. Omdat er tegenwoordig maar weinig luchtvaartmaatschappijen naar China vliegen, zijn de vliegtuigtickets peperduur. Bovendien moet je als toerist twee weken in hotelquarantaine. Naar willekeur wordt je een hotel toegewezen.”

“Dat kan een vijfsterrenhotel of en low budget accommodatie zijn. Je mag niet kiezen en je moet de kosten voor dat verplicht hotelverblijf zelf ophoesten. Bij winst in de quiz, zou ik mijn familie willen bezoeken in Shanghai en Hongkong en met het overschot rondreizen in het land van mijn voorouders. De zonsopgang bewonderen vanaf de Chinese Muur in Beijing staat op mijn bucketlist. Mijn droom is om dertig landen te bezoeken voor mijn dertigste!”

Inmiddels zijn de opnames van ‘1 jaar gratis’ ingeblikt, de quiz is vanaf donderdag 5 januari om 20.40 op Eén dertien weken lang te bekijken. Uiteraard verklapt Céline Chen niet hoe alles verlopen is. Maar zij houdt zeer mooie herinneringen over aan de opnames: “Dit seizoen is muziek de rode draad. Zelf heb ik op de Brugse muziekschool nog piano leren spelen.”

“Muziek maakt mij op het werk productiever en ik luisterde ook naar muziek bij het studeren vroeger in Gent. Ik hou van vele genres, maar dezer dagen smelt ik weg bij de hit Aline in de nieuwe versie van Julien Doré, met zijn mooie, hese stem..”

Kamal Kharmach

“Het programma is zoveel meer dan een quiz die je kennis test. Het vergt ook wat mensenkennis, er is veel interactie met de andere vijftien kandidaten. Tijdens de opnames zaten we lang samen, zo leerde je elkaar goed kennen. Je bouwt een hechte band op, ook al valt er elke aflevering iemand af. We vormden een toffe bende en presentator Kamal Kharmach is superlief. Deze stand-up comedian gaf ons gratis tickets om in groep de opnames van zijn Eindejaarsconference bij te wonen”, besluit Céline Chen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.