Bekende figurant Maurice Vermeersch straks te zien in Underdogs: “Mijn eerste hoofdrol beet”

Tientallen keren kon je ‘karakterkop’ Maurice Vermeersch al zien op tv.© MM
Tientallen keren kon je ‘karakterkop’ Maurice Vermeersch al zien op tv.© MM
Redactie KW

Vier jaar is hij intussen al figurant in talloze Vlaamse films en series maar nu wacht het grote werk voor Maurice Vermeersch. Op 30 mei starten de opnames van de politiereeks ‘Underdogs’ waarin Maurice de rol van politiecommissaris voor zijn rekening zal nemen. “Het wordt een internationale reeks waarin acteurs van divers pluimage worden opgevoerd.”

Tientallen keren kon je ‘karakterkop’ Maurice Vermeersch, gezegend met een gecultiveerde ‘moustache’, al zien op tv. Het verzamelen van figurantenrollen is voor Maurice (55) een ware missie geworden. Een antwoord op een onbewogen leven zal het allerminst geweest zijn want de oud-militair woonde na zijn pensionering ooit 11 jaar in onder meer Turkije en Syrië en maakte er een paar aardbevingen en hier en daar een bomaanslag mee.

Eenmaal terug aan de Belgische kust – Maurice is oorspronkelijk van De Haan – bleek het figureren in tv-programma’s en films gewoon een leuk tijdverdrijf voor hem. “Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik zat ooit in het publiek van De Zevende Dag en, zoals dat heet, van het een kwam het ander.”

Snor

Dat ‘ander’ bestaat uit figurantenrolletjes in Familie, FC De Kampioenen, Rosie, Professor T, Nachtwacht en zowaar in de Chinese reeks Mr Right waarin hij de (bij)rol van een vader abt speelde voor een Chinees publiek van gemiddeld 380 miljoen kijkers. “De regisseur bleek vooral gefascineerd door mijn snor, die zo mooi mogelijk in beeld moest gebracht worden. ‘Die met zijn snor wil ik’, gaf de regisseur aan toen hij enkele afleveringen in Antwerpen kwam opnemen en mij tussen de figuranten ontdekte.”

Geef toe: ik zie er toch gewoon een beetje als een commissaris uit?

Het werd zijn eerste rol met wat tekst. “Ik bekende de regisseur ootmoedig dat ik nooit geacteerd had. Maar dat was voor hem geen probleem. ‘Je hebt dat of je hebt dat niet. En jij hebt dat, ik zie het’, liet hij horen.”

Maurice verlegde zijn ambities sindsdien naar het edelfigureren. Figurantenrollen waarin al eens enkele lijnen tekst worden opgevoerd en het niet beperkt blijft tot louter even door het beeld lopen. “Maar wat me nu wacht, is toch nog van een andere grootorde. Eind mei starten we in Antwerpen de opnames van Underdogs, een politiereeks waarin ik als de hoofdcommissaris een hoofdrol krijg naast Jack Muloway, een voormalig bokskampioen van Afrika, en Ali Kiala. De regisseur is Eli Nzembi.”

YouTube

Hoewel het een Vlaamse reeks wordt, zal de policier toch heel internationaal ogen. “Er spelen Afrikaanse acteurs in mee naast acteurs uit de Balkanlanden en uiteraard ook enkele Belgen. De regisseur is een Belg met Congolese roots , die al een kortfilm op zijn conto heeft staan en nu vooral de diversiteit van de cast in de verf wil zetten. Eli schreef ook alle scenario’s zelf.”

Maurice met de cast van Underdogs: regisseur Eli Nzembi, Jack en Ali.© gf
Maurice met de cast van Underdogs: regisseur Eli Nzembi, Jack en Ali.© gf

De ambities van Eli Nzembi met ‘Underdogs’ zijn niet min. “De eerste reeks, 10 afleveringen lang, zal eerst te zien zijn op YouTube maar Eli wil ze straks ook aanbieden bij de VRT’s en Netflixen van deze wereld. Vergis u trouwens niet, alleen al op YouTube kan de reeks vele honderdduizenden kijkers bereiken. Is dat het geval, dan is de reeks zonder discussie internationaal gelanceerd.” Maurice hoopt daarom dat er ook een tweede reeks komt. “Eli speelt met het idee om die tweede serie in zijn geboorteland Congo op te nemen. Het zou een fantastisch avontuur zijn om naar daar te trekken voor de opnames.”

Stelen met de ogen

“Maar sowieso tot eind dit jaar zullen we volop bezig zijn op de filmset in België. Het wordt voor mij een flinke uitdaging want de rol van de hoofdcommissaris telt 64 bladzijden tekst. Het is studeren geblazen momenteel.”

Over het acteren zelf maakt Maurice zich weinig zorgen. “Ik heb geen acteeropleiding gevolgd, dat is duidelijk. Maar ook Eli vindt dat je die niet nodig hebt om te acteren. Hij gelooft in de naturel die ik uitstraal. En geef toe, ik zie er toch gewoon een beetje als een politiecommissaris uit?”

Stelen met de ogen en al doende leren, dat wil Maurice tijdens zijn nieuwe acteerervaring vooral doen. “Want ondertussen staat nog het een en ander op stapel, onder meer een rolletje in Stijn Conincx’ nieuwe Sinterklaasfilm. En weet je, eenmaal je bekend bent in het wereldje, weten ze je altijd te vinden voor een nieuwe opdracht. Als figurant maar hopelijk ook als acteur…”

(Marc Mahieu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.