Albatros wint hoofdprijs Fictie op prestigieuze Prix Europa festival

Regisseur Wannes Destoop is bijzonder tevreden: “Ik draag deze reeks op aan alle acteurs en actrices in de serie.” (foto VRT)
Bert Vanden Berghe

Vrijdagavond werden de Prix Europa-prijzen uitgereikt. De Canvas-reeks Albatros kaapte de hoofdprijs weg in de categorie TV-fictie. Eerder deze week viel productiehuis De Wereldvrede ook al in de prijzen op Canneseries.

De prestigieuze Europese prijzen Prix Europa belonen elk jaar de beste televisie-, radio- en onlineproducties. Dit jaar vond de uitreiking plaats in Potsdam (Duitsland). Na Tytgat chocolat (Eén/De Mensen) in 2017 en Gevoel voor tumor (Eén/Sylvester) in 2018 is het de derde keer in vijf jaar tijd dat een VRT-fictiereeks deze prestigieuze Europese onderscheiding in de wacht sleept. Ook de Eén-reeks We moeten eens praten (gemaakt door De Mensen) behoorde dit jaar trouwens tot de 22 genomineerden in deze categorie. Het bewijst eens te meer hoe toonaangevend de Vlaamse televisiefictie ook internationaal is.

Albatros, de Canvas-reeks dat werd gemaakt door het West-Vlaams productiehuis De Wereldvrede, draait rond tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp in de Ardennen. Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo’s met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald.

Onder meer Isabelle Van Hecke schittert in de reeks. (foto VRT)
Onder meer Isabelle Van Hecke schittert in de reeks. (foto VRT)

Albatros werd bedacht door regisseur Wannes Destoop (met roots in Waregem) en acteur Dominique Van Malder (Radio gaga), die ook zelf meespeelt in de reeks. De reeks is een productie van Gilles De Schryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede en Canvas met de steun van het VAF/Mediafonds en de Belgische Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid. Regisseur Destoop is alvast in de wolken. “We zijn enorm blij met deze uitzonderlijke erkenning en ik draag deze prijs op aan de acteurs, die zich letterlijk en figuurlijk hebben willen blootgeven voor dit verhaal.”

Het is overigens feest troef bij De Wereldvrede. Eerder deze week won de Eén-reeks Lockdown van De Wereldvrede en Lecter Scripted Media de ‘Student jury prize for best short form series’ op het prestigieuze Canneseries.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier