Aangrijpend verhaal van Sylvia (40) in ‘Leef!’: “Toch even slikken dat heel Vlaanderen dit te zien krijgt”

Sylvia Colpaert met haar boezemvriendin Sheila.© AD
Sylvia Colpaert met haar boezemvriendin Sheila.© AD
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Sylvia Colpaert (40) is maandagavond de centrale figuur in de slotaflevering van ‘Leef!’, de reeks waarin presentator James Cooke zes terminaal zieke patiënten aan Vlaanderen voorstelt. De Brugse heeft terminale lever- en darmkanker, maar wil er tot de laatste dag staan voor haar jongens. “Het is niet gemakkelijk om doodziek in de zetel te liggen als er nog eten moet gemaakt worden voor je zonen.”

Maandagavond zendt Play4 de laatste aflevering uit van de reportagereeks ‘Leef!’, waarin James Cooke zes terminaal zieke patiënten van heel dichtbij volgt en kortstondig deel uitmaakt van hun gezin. Dit zorgde de voorbije weken voor aangrijpende televisie, mede doordat vier van de zes deelnemers inmiddels overleden zijn. Maandag is het de beurt aan de Brugse Sylvia Colpaert, die vorige maand 40 werd. Zij kan haar portret wel nog met eigen ogen zien.

“Zelf heb ik de aflevering intussen al enkele keren gezien en het geeft toch wel een erg dubbel gevoel”, vertelt Sylvia. “Enerzijds ben ik dankbaar dat ik het nog zelf kan zien en is het ontzettend mooi gemaakt, anderzijds is het natuurlijk een erg intens portret. Toch even slikken dat mijn dierbaren en heel Vlaanderen dit te zien krijgen. Bovendien is het wel confronterend dat er intussen vier van de zes deelnemers overleden zijn. Telkens besef je dat jij de volgende kan zijn.”

Klap in het gezicht

Sylvia kampt intussen meer dan drie jaar met terminale lever- en darmkanker. De ziekte werd ontdekt kort na de geboorte van haar jongste zoontje Redouan. “Eigenlijk voelde ik me al erg ziek tijdens de zwangerschap, maar de dokters dachten dat het iets banaals was. Het zou wel overgaan na mijn zwangerschap. Ook toen dat niet het geval was, werd er eerst aan een bacterie gedacht of een abces op de lever. Het werd nooit aan kanker gelinkt, tot ik bij een andere arts kwam. Mevrouw, u heeft kanker in een terminale fase , kregen we plots te horen. Die klap in het gezicht, dat kan je eigenlijk niet verwoorden. Net een kindje gekregen, gelukkig getrouwd en in de fleur van je leven… Er zaten verschillende tumoren rond de slagaders bij mijn lever. Ik heb toen zelf gesmeekt om een operatie op eigen risico. Die is gelukkig geslaagd, maar de ziekte kwam snel terug. En laatst was het ook volledig uitgezaaid in het buikvlies. Enorm moeilijk om te behandelen dus.”

Band met de zonen

Het gezin van Sylvia bestaat naast zoontje Redouan uit haar echtgenoot Rachid en 15-jarige zoon Youssri. “Mijn jongens, zoals ik ze zelf noem”, klinkt het liefdevol. “Met Rachid ben ik al 16 jaar heel gelukkig getrouwd. Hij doet enorm veel voor me in deze moeilijke periode. En ook de jongens zijn zo lief, elk op hun eigen manier. De jongste heeft me natuurlijk nooit anders gekend. Voor hem is chemo iets heel normaal en daardoor kan hij er open over spreken. Voor de oudste ligt dat veel gevoeliger. Youssri zou zich echt wegcijferen voor me. Het zijn alle drie schatten, maar toch is de combinatie van mijn ziekte met het moederschap erg zwaar. Het is echt niet gemakkelijk om doodziek in de zetel te liggen als er nog eten moet gemaakt worden voor je zonen.”

Niet alleen haar warme gezin komt maandagavond ruimschoots aan bod, ook aan vriendschap hecht Sylvia veel belang. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn goede vriendin Sheila, die er altijd voor mij is. Ze steunt me, maar met haar kan ik ook ongelooflijk lachen en ontspannen. Ze helpt me om even te ontsnappen na alle zorgen. Ook mijn collega’s bij de Vlaamse overheid steunden me. Ik werkte sinds de opening aan het onthaal van het gebouw aan de achterkant van het station en kende er werkelijk iedereen. We hadden natuurlijk nooit kunnen denken dat ik na mijn zwangerschapsverlof niet meer zou terugkeren.”

Ontmoeting met James

De aflevering van Sylvia is de laatste in de rij en werd ook het laatst opgenomen, kort na Nieuwjaar. Ze houdt een erg positief gevoel over aan het bezoek van James Cooke en zijn team. “Normaal ben ik daar eerder nuchter in, maar James heeft in die korte tijd echt een plaatsje in mijn hart veroverd”, klinkt het. “Hijzelf en het camerateam waren zo respectvol tegenover ons en er werd ook helemaal niets in scène gezet. Dat vond ik heel belangrijk, dat het niet fake is.”

“Als je James de eerste keer ziet aanbellen aan mijn deur is dat ook effectief de allereerste keer dat we elkaar ontmoeten. Het klikte meteen heel goed en nu kan ik eigenlijk zeggen dat ik die persoon echt graag zie. Zo zie je maar dat je uit een moeilijke situatie ook heel warme en positieve gevoelens kan halen. Ik heb lang getwijfeld, maar ben uiteindelijk blij dat ik toch heb deelgenomen.”

Vijf keer per dag bidden

In de aflevering van ‘Leef!’ wordt duidelijk dat het geloof enorm belangrijk is voor Sylvia om weerbaar te blijven. “Mijn man Rachid is al zijn hele leven een praktiserende moslim en bidt vijfmaal per dag. Hij leerde me kennismaken met het geloof. Anderen beginnen te mediteren als ze ernstig ziek zijn, ik haal steun uit mijn geloof”, vertelt Sylvia. “In een gebed kan ik mijn emoties volledig kwijt. Zelf doe ik dat normaal ook vijf keer per dag, behalve in de periodes met chemo. Dan zit er helaas niet veel meer in dan liggen…”

Geloven in mirakel

De voorbije jaren kreeg Sylvia meermaals te horen dat de dokters niets meer voor haar konden doen. Toch heeft ze de vooropgestelde deadlines al enkele keren overschreden. “Het klikt misschien wat vreemd, maar ik geloof dat mirakels bestaan. Hoe vaak de dokters ook zeggen dat het hier stopt… Je weet uiteindelijk nooit of ze plots een nieuwe behandeling of therapie vinden. De dokters hadden ook nooit verwacht dat ik mijn 40ste verjaardag nog zou halen, dus blijf ik erin geloven. Natuurlijk is het mentaal en fysiek vaak enorm zwaar, maar mede door het geloof blijf ik volhouden.”

Nooit opgeven

“Sowieso ga ik tot het uiterste om zoveel mogelijk tijd te hebben met mijn gezin. Dat is de les die ik aan mijn zonen wil meegeven: nooit opgeven en tot het uiterste gaan”, besluit Sylvia. “Daarom onderga ik in april nog een loodzware operatie in Brugge. Die operatie kan me niet genezen, maar misschien wel extra tijd geven. Ze zullen mijn baarmoeder en eierstokken verwijderen en het buikvlies afschrapen. Vorige week kreeg ik mijn laatste chemobehandeling, zodat mijn lichaam zich nu enkele weken kan voorbereiden op die zware operatie. De ingreep is risicovol, maar de moeite waard als ik daardoor langer bij mijn gezin kan zijn.”

‘Leef!’, maandag 29 maart om 20.35 uur op Play4.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten