https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Steven en Lennert maken ‘Barack–frituur’: podcasts met een knipoog : “Voor de opname vragen we eerst wat onze gast wil van de frituur”

Lennert en Steven creëerden een gezellige omgeving voor hun webcast: dan komt het goed gesprek vak vanzelf. © Stefaan Lernout
Stefaan Lernout

In de serie podcasts Barack_frituur laten Lennert Deleu en Steven Lapauw enkele Wevelgemnaars aan het woord. De voorbije weken brachten ze Shari Rebry, Marie De Clerck en Frederik Geldhof voor hun microfoon. De podcasts worden gemaakt met een knipoog en kan je vanaf dit weekend beluisteren op SoundCloud en Spotify.

Je kan er niet om heen, we leven in een kijkcultuur. De ‘vlugge’ media zoals YouTube, Instagram of TikTok zijn razend populair. Sinds een aantal jaren is ook het luisteren terug in opmars, tijdens een wandeling of autorit jezelf laten meeslepen bij een voorgelezen boek of een podcast is zelfs hip. Steven Lapauw (48) en Lennert Deleu (41) merkten tijdens een coronawandeling dat ze dezelfde interesse voor podcasts deelden, ze aarzelden dan ook niet zich in te schrijven op een podcast cursus die door Quindo werd gegeven op initiatief van de gemeente Wevelgem en JC Ten Goudberge.

Frietje bestellen

Vanaf dit weekend staan hun eerste eigen podcasts online. In de reeks Barack_Frituur publiceren ze creatieve babbels met Wevelgemnaars. “We kiezen onze gasten zorgvuldig”, zegt Steven Lapauw. “De persoon moet in Wevelgem wonen, iets interessants te vertellen hebben en politieke thema’s komen niet aan bod.”

De eerste twee met Shari Rebry en Marie De Clerck zijn ondertussen ingeblikt. Hun laatste gast van dit seizoen is Frederik Geldhof die vorig jaar stopte als scheidsrechter in de Belgische hoogste klasse, een gedroomde gast dus voor voetballiefhebbers Steven en vooral Lennert die voor een keer zijn KVK-sjaal thuis liet.

“Onze serie podcasts noemen we Barack_frituur omdat, we voor we aan het gesprek beginnen, vragen aan onze gast wat we voor hem of haar mogen bestellen bij de frituur”, zegt Steven. “Na het doorgeven van de bestelling starten we de opnames. Je moet rekenen dat ons gesprek zowat een uur duurt, wat uiteindelijk resulteert in een podcast van 30 minuten. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn, er komt een knipoog bij te pas en we hopen op een glimlach bij onze luisteraars.” We woonden de laatste podcast bij, en voor de geïnteresseerden: Frederik bestelde een frietje met mayonaise en een frikandel-special.

Wisselwerking

De setting waarin het gesprek plaats vindt is gezellig: knusse sofa’s, een lekker glas bier, een TV-aquarium,… Het is in eerste instantie de bedoeling dat de gast zich helemaal op zijn gemak voelt. Enkel wat micro’s en ander studiomateriaal verraden dat hier een opname loopt. Steven en Lennert willen er vooral een kabbelend gesprek van maken, en hoezeer ze ook geïnteresseerd zijn in voetbal – het hoeft in eerste instantie niet over voetbal te gaan.

“Onze webcasts hebben een vaste structuur”, zegt Lennert. “De eerste ronde is wat wij De Wevelgemronde noemen”, zegt Lennert. “We vissen naar het favoriete plekje van onze gast, naar zijn favoriete Wevelgemnaar, dergelijke zaken. Komt er een interessant antwoord dan gaan we daar vanzelfsprekend verder op in.”

Beiden hebben hun lijstje maar sturen bij waar nodig en pikken in daar waar de ander een interessante vraag laat liggen. “Het is een wisselwerking”, beaamt Steven. “Je mag de gast niet te ver laten uitweiden, maar toch de kans geven om zijn verhaal te vertellen. Het is tenslotte de gast die de webcast maakt”

Torpedovragen

In de tweede ronde, De Zeeslagronde, spelen Lennert en Frederik een spelletje Zeeslag waarbij de vragen verscholen zitten achter welbepaalde letter/cijfer combinaties. “Die vragen gaan dan meer over de persoon zelf”, aldus Lennert. “Hoe zit hij in elkaar, wat zijn zijn bezigheden?”

Frederik mikt op C8 – meteen raak. De vraag luidt: ‘Wat brengt dat op, scheidsrechter op het allerhoogste niveau?’. ‘Niet veel’ is het diplomatische antwoord, waarop Frederik vertelt over hoe de scheidsrechters door de organiserende ploeg worden ontvangen. Met een volgende torpedo raakt Frederik een vliegdekschip. Zo komen we een hoop interessante zaken te weten zoals wat het favoriete stadion is voor de ex-scheidsrechter en van welke Rode Duivels hij het GSM nummer heeft.

“Tenslotte spelen we de kampioenenronde”, vervolgt Steven. “We proberen te weten te komen welk soort kampioen onze gast is? Hoe ziet zij of hij zichzelf?”

De tijd vliegt, al snel worden de frietjes geleverd. De opnames stoppen maar het gesprek gaat verder. Nadien hebben Lennert en Steven nog wat werk om de stukken aan elkaar te lijmen, op punt te zetten en de podcast publiek te maken. Wie meer wenst te weten over Frederik, Marie of Shari kan dat vanaf dit weekend op SoundCloud of Spotify. Zoeken maar naar Barack_Frituur en je waant je zo in hun gezellige woonkamer.

Met opmerkingen of voorstellen voor volgend seizoen kan je terecht bij Steven Lapauw of Lennert Deleu of op hun instagram-pagina: Barack-frituur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.