Stefaan Fernande, de man achter ‘Nobelprijs’ en ‘Porselein’, overleden: “Bij Clouseau had ik één kans, het moest goed zijn”

Stefaan Fernande, songwriter en componist voor zowat alle Vlaamse artiesten, is op 54-jarige leeftijd overleden. © Davy Coghe
Olaf Verhaeghe

Middelkerkenaar Stefaan Fernande, de songwriter en componist achter onder meer Nobelprijs van Clouseau, Porselein van Yasmine, Düm Tek Tek van Hadise en Vuurwerk van Camille, is op amper 54-jarige leeftijd plots overleden. De Vlaamse muziekwereld verliest een iconisch figuur en een levende hitmachine.

Achter de schermen, maar van cruciaal belang voor het succes van kleppers als Clouseau, wijlen Yasmine, Stan Van Samang en Niels Destadsbader. Middelkerkenaar Stefaan Fernande, songwriter en componist van tal van Vlaamse artiesten, is op 54-jarige leeftijd onverwacht overleden.

Eind juli moest de naar zee uitgeweken Gentenaar nog afscheid nemen van zijn echtgenoot en acteur Danny Riesterer (82). Dat verlies viel Fernande bijzonder zwaar, al bleef hij wel doorwerken en liedjes schrijven. Enkele maanden geleden dook hij nog op in de vakjury tijdens het Songfestival.

Nobelprijs en Vuurwerk

Stefaan Fernande debuteerde op het grote podium in 1995 met Nobelprijs, een van de grootste hits van Clouseau. Over die opmerkelijke connectie vertelde de componist en tekstschrijver in februari nog in De Krant van West-Vlaanderen. “Ik had Koen en Kris nooit ontmoet, maar wist dat ik eigenlijk maar één echte kans had met mijn cassettetje. Het moest goed zijn, ik moest indruk maken.”

Later schreef Stefaan met Porselein voor Yasmine nog een absolute hit, werkte hij samen met de Turks-Vlaamse Eurosongkandidate Hadise en schreef hij songs voor Isabelle A, Gene Thomas, Udo, Mama’s Jasje, Metejoor. Maar ook De Kreuners, Christoff, Dana Winner en Natalia vonden vlot de weg naar Middelkerke. Bovendien valt zijn rol in populaire tv-programma’s als #LikeMe en Liefde voor Muziek niet te versmaden. Zijn meest recente hits scoorde hij met Vuurwerk van Camille en op de nieuwe plaat van Niels Destadsbader duiken drie nummers op van zijn hand.

Camille over Stefaan Fernande: “Ik had zo graag meer met hem gewerkt”

Ook voor de Wevelgemse Camille D’Hondt, bekend van #LikeMe en Vuurwerk, komt het overlijden van Stefaan Fernande als een verrassing. “Stefaan was een van de grootste liedjesschrijvers van Vlaanderen en heeft prachtige teksten voor me geschreven”, reageert ze. “Ik had zo graag nog veel meer muziek met hem mogen maken, maar dat kan nu jammer genoeg niet meer. Dit is een heel trieste dag en ik leef mee met al zijn vrienden en familie.”

Er is met andere woorden geen naam in de Vlaamse showbizzwereld met wie Fernande de voorbije 25 jaar niet samen de studio in dook. “Mijn geheim? Empathie. Ik verplaats me altijd in de artiest, niet in zijn of haar publiek”, aldus Stefaan Fernande. “Als ik een song maak, maak ik iets dat past bij de persoon. Porselein bijvoorbeeld is Yasmine perfect op het lijf geschreven. Ik geniet nog altijd van het maken zelf. Het moment dat alles samenvalt, dat is een heel mooi gevoel.”

Anonimiteit

Zelf trad hij nooit echt op het voorplan. Hij was erg trots op hij maakte, maar hield tegelijk van de anonimiteit, zo gaf hij aan in een interview met Het Laatste Nieuws in 2018. “Ik wil niet bekend zijn, ik heb het graag zoals het nu is. Koen of Kris zullen soms om een applaus vragen voor me als ik in de zaal zit bij een concert van Clouseau. Nooit zal ik mijn hand omhoogsteken of rechtstaan in een vol Sportpaleis. Ik kruip nog liever onder mijn stoel.” (lacht)

Stefaan Fernande won in totaal vier keer de Radio 2 Zomerhit. In 2018 werd hij opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 voor een Leven vol Muziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier