VIDEO Bewoners van woonzorgcentrum uit Menen gaan viraal op TikTok

Phebe Somers

TikTok enkel voor jonge mensen? De bewoners van WZC Groenhof Menen bewijzen het tegendeel. Hun laatste video, op de tonen van Kesha’s hit Tik Tok, ging in een mum van tijd viraal op de app. Na een goeie week werd de video maar liefst 1,5 miljoen keer bekeken.


@wzcgroenhofmenen

IT’S FINALLY FRIDAY 🕺💃 ##fyp ##fy ##woonzorgcentrum ##menen ##foryou

♬ origineel geluid – WZC Groenhof Menen

Wie het account van WZC Groenhof bekijkt zal niet lang bezig zijn met scrollen. Ze maakten namelijk nog maar vier video’s. De eerste, gepost in mei 2021, was meteen een schot in de roos. Met 560.000 views leken de jonge TikTok-gebruikers het hilarische filmpje wel te smaken. Een aangename verrassing, voor een kleinschalig West-Vlaams woonzorgcentrum. Hun laatste creatie scoorde echter nog beter: anderhalf miljoen views en 150.000 likes, terwijl ze zelf ‘maar’ een goeie 11.000 volgers hebben.

Sfeer scheppen

“Neen, we hadden dat niet verwacht”, lacht ergotherapeut Arne Vanpoucke. “We dachten gewoon dat het wel eens leuk zou zijn om te doen, maar we hadden nooit zien aankomen dat het effectief zou aanslaan.” Volgens directrice Eva Noyez kwam dit idee geheel vanuit het ergo- en animatieteam en een aantal zorgkundigen. “We hebben een jong team, dus die zijn daar sowieso al meer mee bezig. Ik volgde zelf een social media-bootcamp, en vroeg naar aanleiding daarvan aan mijn team om wat meer in te zetten op video’s van de bewoners, in plaats van enkel foto’s. Maar om effectief mee te doen met een TikTok-trend, daar heb ik geen verstand van!”

De video’s zijn volgens Arne vooral bedoeld om een toffe sfeer te scheppen tussen de bewoners en om diegenen te betrekken die niet vaak op de voorgrond staan. “Ze vinden het heel leuk om te doen, ook al moeten we het altijd goed uitleggen wat precies de bedoeling is, het is nogal een nieuw fenomeen voor hen (lacht). We zorgen er ook voor dat iedereen betrokken wordt en de kans krijgt om mee te doen in een filmpje. Geen enkele afdeling wordt overgeslagen. Wanneer ze het eindresultaat dan op groot scherm te zien krijgen, of wanneer hun kleinkinderen komen vertellen dat ze hen hebben gezien op de app, glunderen ze echt.” (lees verder onder de video)


@wzcgroenhofmenen

Onze bewoners zijn klaar voor het WEEKEND!! ##fy ##foryoupage ##foryou ##woonzorgcentrum ##menen

♬ origineel geluid – WZC Groenhof Menen

Bewoners enthousiast

Dat zo’n video viraal gaat is natuurlijk altijd mooi meegenomen, geeft Eva toe. “Het is fijn dat we op die manier ook eens de positieve kant van een woonzorgcentrum kunnen tonen aan de buitenwereld. Zeker tijdens de coronacrisis was de toon wanneer het over rusthuizen ging altijd zeer negatief, de reacties die we nu krijgen zijn helemaal anders natuurlijk.”

Wanneer ze het eindresultaat zien zijn de bewoners écht trots

Of er nog meerdere video’s zullen komen? “Het enthousiasme bij de bewoners is alvast groot”, lacht Arne. “Maar op de één of andere manier voelen we ook wel druk. Het is totaal niet onze bedoeling om viraal te gaan, maar omdat de vorige filmpjes zo goed scoorden willen mijn collega’s Manou Soetaert en Arne Tantook en ik niet gewoon ‘snel snel’ iets maken. Het wordt sowieso moeilijk om de vorige te overtreffen, maar je kan erop rekenen dat we in de toekomst nog wel eens iets zullen in elkaar knutselen.”