Menenaar Soufiane El Bouhali, alias Sueb, scoort hoog op social media maar politie waarschuwt voor aanzetten tot pesten

Soufiane El Bouhali, alias Sueb: “Een hype creëren of een virale video maken? Ja, dat leek me wel cool.”© Christophe Lefebvre
Soufiane El Bouhali, alias Sueb: “Een hype creëren of een virale video maken? Ja, dat leek me wel cool.”© Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre

19 jaar oud, student psychologie en social media kanalen die torenhoog pieken. Het gaat Menenaar Soufiane El Bouhali (19) voor de wind op het internet. Toch is niet iedereen gevonden voor de fratsen van Sueb, het digitale alter ego van de Menenaar. Politiezone Arro Ieper stuurde zelfs een stevige waarschuwing naar alle scholen uit het Ieperse. “Zijn video’s zetten aan tot pesten en hij viseert systematisch de minst weerbare kinderen” klinkt het met een bezorgde toon.

Dissen ( publiekelijk beledigen, red .), broers en interviews. Het succesrecept van de Schooltour video’s die Soufiane onder zijn pseudo Sueb op YouTube publiceert, kunnen keer op keer op duizenden hits rekenen.

“Toen ik net 18 was geworden dacht ik na over wat ik in het leven wilde bereiken. Natuurlijk speelden mijn studies een belangrijke rol in mijn keuze, ik studeer nu psychologie maar ik wilde ook iets doen met sociale media. Een hype creëren of een virale video maken? Ja, dat leek me wel cool!”

Indrukwekkende schare fans

De Menenaar voegde de daad bij het woord en lanceerde zich online. In geen tijd wist hij een indrukwekkende schare fans bijeen te harken.

Begrijpen die mensen dan niet dat dit de manier is waarop jongeren zich uitdrukken?

“Op Instagram heb ik rond de 4.000 volgers, op Youtube rond de 2.000 maar vooral op Tiktok scoor ik sterk. Daar spreek je al snel over meer dan 76.000 volgers.” Soufiane is niet alleen trots op zijn resultaten, volgens hem is het recept voor dit succes doodeenvoudig.

Focus op schoolgaande jeugd

“Er is in België niet echt iemand die zich focust op de schoolgaande jeugd” verklaart hij. “Dus besloot ik om online te vragen wie het leuk zou vinden om in een van mijn video’s te verschijnen. In geen tijd stroomden honderden berichten binnen. Iedereen wilde deelnemen en ik wist vaak niet eens waar ik moest beginnen.”

“Stuk per stuk loop ik de scholen af, interview ik de kinderen en gooi ik alles op het internet. Het is ongelofelijk leuk en ook de kinderen zelf genieten er volop van.”

“Pure en erg platte uitlach tv”

In Ieper zijn ze dan weer ‘not amused’ met het talent van Soufiane en roept de politie de scholen zelfs op tot waakzaamheid. “Het wordt verkocht als een interview maar uiteindelijk is het pure en vooral erg platte uitlach tv!”

Glenn Verdru, woordvoerder van de politiezone Arro Ieper, hekelt vooral de gevolgen van de video’s. “We kregen verschillende meldingen dat Sueb (het youtube alterego van Soufiane) in zijn video’s vooral de jongste en minst weerbare leerlingen viseert. Voor die kerel in kwestie gaat het enkel om een paar minuten faam, de impact op die kinderen zelf is dan weer vernietigend.”

Indien er sprake is van pestgedrag ten gevolge van zijn filmpjes, dan sporen we ook iedereen aan om klacht in te dienen

“Weken nadien worden ze nog keihard gepest doordat ze vragen kregen voorgeschoteld waar ze onmogelijk konden op antwoorden. Nadien stimuleert hij ze ook nog om elkaar minuten lang uit te schelden. We hebben de scholen in onze zone dan ook gevraagd waakzaam te zijn en ons desnoods op te bellen mocht hij verschijnen. Indien er sprake is van pestgedrag ten gevolge van zijn filmpjes, dan sporen we ook iedereen aan om klacht in te dienen.”

“Klinkklare onzin”

Soufiane zelf reageert geschokt op de aantijgingen. “Aanzetten tot pesten? Klinkklare onzin” reageert hij meteen. “Die kinderen vragen zelf om langs te gaan aan hun scholen en staan zelf te trappelen om in die video’s te verschijnen. Ze vinden het onwaarschijnlijk leuk en ik heb nog van niemand te horen gekregen dat ze gepest of gekwetst werden.”

Van bewust pesten of zwakkere leerlingen viseren is nog nooit sprake geweest

Volgens de Menenaar kan een en ander misschien worden verklaard door een generatiekloof. “Begrijpen die mensen dan niet dat dit de manier is waarop jongeren zich uitdrukken? In Nederland zijn dergelijke diss-video’s een absolute rage maar België is zoals zo vaak een beetje een okkazie Nederland.”

“We komen lichtjaren achter en doen het dan vaak nog eens halfbakken. Met mijn video’s wil ik tonen dat de jonge generatie in België ook de laatste trends kan volgen. Van bewust pesten of zwakkere leerlingen viseren is nog nooit sprake geweest.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.