https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Facebook blokkeert pagina garnaalvissers te paard wegens in strijd met regels dierenwelzijn

Facebook bestempelt de afbeelding van de garnaalvisser op het champagne-etiket als dierenleed. © grf
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Facebook blokkeert de beheerder van de Facebookpagina ‘Koninklijke Orde van de Paardevisser’ voor 24 uur omdat een afbeelding zou indruisen tegen hun regels inzake dierenwelzijn. Het bestuur reageert met ongeloof en trekt aan de alarmbel.

De Koninklijke Orde van de Paardevisser had net een bericht gepost om de nieuwe champagneflessen te promoten die worden verkocht om de garnaalvissers te paard te promoten en financieel te steunen. Dat is intussen een traditie geworden waarvoor wordt samengewerkt met het gerenommeerde champagnehuis Vautrain in het Franse Epernay. Speciaal voor deze unieke reeks champagneflessen werd ook deze keer een verzamelcapsule ontworpen die is gelinkt aan het ambacht dat door UNESCO is opgenomen in de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Dit jaar werd de afbeelding van gewezen garnaalvisser Roland Vanbillemont op het vignet van de flessen gezet”, zegt voorzitter Marc Sirjacobs. “Op de gebruikte ets zie je natuurlijk het paard dat is opgetuigd om in zee te gaan, met langszij het bijhorende touw dat het net moet trekken waarin de garnalen worden gevangen. Dat Facebook dit officieel als werelderfgoed erkende ambacht nu als dierenleed aanziet komt bij alle leden van de Koninklijke Orde van de Paardevisser ontzettend zwaar aan. Wij hebben toch alleen maar een nobel doel voor ogen: het promoten en financieel ondersteunen van onze garnaalvissers te paard.”

“Ook voor onze paginabeheerder is dit een zware klap: nu kan hij 24 uur lang geen enkele persoonlijke boodschap posten op Facebook. Dat Facebook dit edele ambacht beschouwt als dierenmishandeling, een ambacht waar wij zo voor hebben gestreden om het als Werelderfgoed te laten erkennen, stuit ons zwaar tegen de borst. De paginabeheerder probeerde verhaal te halen bij Facebook, maar helaas zonder resultaat. We betreuren dit enorm en tillen hier zeer zwaar aan!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.