Facebook blokkeert Jules uit Nieuwpoort nadat hij foto’s postte van de Sintparade: “Dit gaat toch wel heel ver”

© foto’s Jules Dubois
Redactie KW

De gepensioneerde Jules Dubois (67) uit Nieuwpoort-Stad genoot zondag van de Sintparade. Hij postte de foto’s op zijn Facebookgroep ‘Nieuwpoort anders bekeken’ en deelde die ook met andere groepen op diezelfde site. Luttele momenten later kreeg Jules de melding dat hij geblokkeerd was. De man is radeloos: “Ik mag opnieuw van nul beginnen.”

Jules was vroeger aan de slag in het bankwezen. Fotografie is steeds een hobby geweest. Nu hij als gepensioneerde daarvoor meer tijd heeft, spot je hem vaak in de natuur of op evenementen in Nieuwpoort, de stad waar hij sinds 2012 woont.

In mei vorig jaar lanceerde hij op Facebook de groep ‘Nieuwpoort, anders bekeken’. “Elke dag toon ik daarop een fotoreeks van tien tot twintig foto’s. Daarmee bereik ik per dag tot 10.000 mensen. Het ledenaantal staat op 3.650.”

Zondag trok Jules vol goeie moed naar de Sintparade in Nieuwpoort-Stad. De foto’s die hij daarvan maakte, postte hij op zijn Facebookpagina en deelde ze ook met onder meer de Facebookgroep ‘Nieuwpoort-Bad’.

Strookt niet met richtlijnen

Groot was de verbazing van Jules toen hij plots de melding kreeg dat hij door de sociale netwerksite was geblokkeerd. “Blijkbaar stroken mijn foto’s niet met hun richtlijnen. Meer uitleg stond er niet in de melding. Ik vermoed dat het ligt aan de pieten die op de foto staan maar naar de exacte reden heb ik het raden. Het kan toch niet dat een firma zomaar zonder enige uitleg zoiets kan beslissen. Wat kan ik echter doen?”

“Ik probeer nu met een ander mailadres in te loggen op Facebook en hoop dat mijn groep ‘Nieuwpoort, anders bekeken’ nog online kan. Zelf geraak ik nergens op. Ik kan dus mijn duizenden leden niet verwittigen. Het is vooral heel erg jammer voor al het werk dat ik erin heb gestopt. De foto’s staan uiteraard nog op mijn harde schijf maar de vele reacties erop mis ik.”

Gerapporteerd

Hans Van Linden van de Facebookgroep ‘Nieuwpoort-Bad’ heeft al gereageerd. “Jules is er het hart van in maar begrijpt dat er tegen de dictatuur van Facebook weinig valt in te brengen. Wij zullen proberen om via onze pagina zijn reportages te delen. Blijkbaar is niet iedereen even braaf. Er moeten mensen zijn die gerapporteerd hebben bij Facebook.”

Jules heeft bij Facebook verhaal proberen te halen en vroeg een beoordeling aan. Tot op vandaag kreeg hij daarop geen antwoord. Op de Facebookpagina van Stad Nieuwpoort staat ook een fotoreeks van diezelfde Sintparade maar die pagina werd niet offline gehaald. “Ik kan nu opnieuw van nul beginnen”, zucht Jules. “Ik zou graag weten wie een probleem heeft met mijn geposte foto’s.”

Bij Facebook zelf vonden we momenteel niemand bereid om te reageren.

(GUS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.