https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Sam De Bruyn: “Ik maak geen compromissen meer”

“De reden waarom ik Oostende zo fantastisch vind, is dat het een échte stad is”, aldus Sam De Bruyn. © Davy Coghe Davy Coghe
Gillian Lowyck

Je kent Sam De Bruyn vooral als enthousiaste radio- en televisiepresentator. Tussendoor vind je hem heel vaak terug in Oostende, tegenwoordig vooral achter de kookpotten van lokale chefs. Twaalf afleveringen lang gaat hij op zoek naar het verhaal van de chef in kwestie. “De max om te doen.”

Dat het al zeker twintig jaar geleden was dat hij aan boord van de Mercator was, zegt Sam De Bruyn wanneer we op het iconische zeilschip stappen. Het is een ware herontdekking, want hij is een fervente reiziger en vindt het allemaal erg boeiend.

Heb jij een speciale band met de zee?

“Ja, eigenlijk wel. Maar niet enkel met de zee, water in het algemeen. Toch is het wel de zee waarbij ik die aantrekking het hardst voel. Die oneindigheid, je kan zo ver kijken en er zit niets in de weg, die rust… Om een of andere reden woon ik ook altijd dicht in de buurt van water. Het is er niet om gedaan, ik heb het niet altijd door, maar er is altijd wel érgens water in de buurt.”

Je hebt niet alleen een speciale band met de zee, maar ook met Oostende?

“Klopt. De reden waarom ik Oostende zo fantastisch vind, is dat het een échte stad is. Ik ben een stadsjongen: opgegroeid in Brussel, ik heb in Antwerpen en Gent gewoond… En dat voel ik hier ook. Maar als je weg wil van die drukte, dan kan je dat hier ook gewoon. Als je geen zin hebt om te koken, kan je superlekker gaan eten of iets laten leveren. Maar je kan evengoed gemakkelijk ontsnappen aan die drukte, want er is voldoende rust en plaats. Mijn vader heeft hier bovendien een tweede verblijf, dus ik ben hier regelmatig te vinden. En ik voel aan hem dat hij hier gaat blijven…”

Momenteel ben je bezig met een project voor Toerisme Oostende. Wat houdt dat juist in?

“Ik ga twaalf afleveringen lang met een Oostendse chef koken op een bijzonder plekje in Oostende. Hoe dat ontstaan is, is een leuk verhaal. Ik heb een reisblog en door corona was dat nogal een… moeilijke situatie (lacht). Dus we gingen kamperen in Oostende met de daktent. Dat mag officieel niet, maar ik kreeg toestemming van een hotel aan de luchthaven om daar te staan. Prachtige plek, in het veld, supertof. Ik ken chef Michiel van Storm en belde hem om te vragen of hij het zag zitten om te koken. Uiteindelijk nam hij me mee naar de Oosteroever, naar de vismijn waar hij zijn vis haalt. Hij had de producten mee, ik een fles wijn. Op een gasvuurtje van de camping kookte hij een superlekkere maaltijd. Dat was zó leuk dat Toerisme Oostende me vroeg of ik het zag zitten om dat nog een keer te doen. Het is altijd op een bijzondere locatie en dat maakt het net zo boeiend. Je haalt de chef uit de keuken, weg van alle fancy equipment. Je ziet hoe ze als chef écht zijn. Ik ben een zware foodie en het is dan ook de max om te doen. Iedere aflevering is ook anders. De tweede is bijvoorbeeld met chef Vito. Dat is alweer iets compleet verschillends.”

Waar ben jij nu zoal mee bezig sinds je gestopt bent met radio?

“Met van alles. Alles wat ik nu doe, is echt helemaal vanuit mijzelf, mijn passies. Ik doe ook nog altijd radio, maar niet meer zoveel zoals vroeger. Binnenkort heb ik een rol in een animatiefilm van Disney en lanceer ik mijn eigen webwinkel met ecologische reisproducten. Het is zeker allemaal geen sprookje Het is keihard werken, maar het is anders dan werken voor iemand anders. Ik maak geen compromissen meer, het is my way or the highway.” (lacht)

Wat maakt jou gelukkig?

(denkt even na) “Reizen. Maar dat is wel heel algemeen hé. Het is meer het feit dat je even weg bent van het dagelijkse leven, denk ik. Alles wat iedere dag moét gebeuren. Ik bleef voor het eerst sinds langs een weekje thuis tijdens de vakantie en dat is niet echt vakantie, voor mij. Thuis is er altijd werk. Misschien is het ook altijd weer het nieuwe ontdekken. De naam van mijn winkel, Skolto, betekent dan ook verkenner in het Esperanto.”

Wat geeft jou voldoening?

“Het feit dat ik niet alleen voor mezelf bezig ben. Met de winkel focus ik op ecologische reisproducten. Ik pretendeer niet dat ik daar de wereld mee ga veranderen, maar ik hoop wel dat ik mensen bewuster maak en doe nadenken. De echte oplossingen liggen bij de politiek en de industrie, maar wie weet zet ik wel iets in gang met mijn winkel. Dat een kind oppikt dat zijn of haar ouders duurzamer probeerden te leven en later chemie gaat studeren om de wereld groener te maken. Ik ga de wereld niet redden, maar ik hoop dat ik de volgende generatie kan inspireren.”

Waar droom je nog van? Wat staat er nog op je bucketlist?

“Op dit moment ben ik in feite zoveel dingen aan het doen die ik echt wil dat die must-do’s niet meer zo aanwezig zijn in mijn leven. Ik ben best content met hoe alles loopt. In plaats van te dromen, doe ik het gewoon.”

Heb je een favoriet plekje in Oostende?

“De Oosteroever. Een fantastische plek. Je kan er lekker eten, maar je hebt er ook de duinen, de zee die er precies iets wilder is. En de groene rand van Oostende. Die kende ik vroeger ook niet en ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk was.”

Zie je jezelf hier ooit wonen?

“Ja, absoluut. Hier, of in mijn favoriet land IJsland.” (lacht)

Bio

Sam De Bruyn (34) groeide op in Brussel en woont vandaag in Berlare met zijn man. Hij presenteerde onder meer op radiozenders Studio Brussel en Qmusic. In het najaar van 2020 stopte hij als presentator bij Qmusic. Hij werkte ook voor televisie en was onder meer te zien op Ketnet, Eén en VTM. In oktober lanceert hij zijn eigen webshop Skolto, die ecologische reisproducten zal verkopen. Hij blogt over zijn reizen op www.handbagage.com. Momenteel werkt Sam voor Toerisme Oostende aan een twaalfdelige reeks over Oostendse chefs.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten