YSBEAR maakt videoclip Rock Rally-winnares Meskerem Mees

Felix Ysenbaert werkt in maart samen met Brent Vanneste (STAKE) voor een livestream (gf).
Felix Ysenbaert werkt in maart samen met Brent Vanneste (STAKE) voor een livestream (gf).
Redactie KW

Avelgemnaar Felix ‘YSBEAR’ Ysenbaert (26) behaalde vorig jaar zijn masterdiploma ‘Animatiefilm’ aan de School of Arts in Gent. Felix is pas sinds september 2020 freelancer, maar pronkt al met een videoclip voor Meskerem Mees op zijn cv.

Felix Ysenbaert kreeg de teken-microbe al heel vroeg te pakken. Zijn passie voor film en visuals ontstond tijdens een workshop ‘visuals’ tijdens het Avelgemse festival Club Soda, zo’n tien jaar geleden. Het collectief Spacemakers ontsproot hieruit en is nog steeds zeer actief. Als freelancer loopt het in deze coronatijden echter niet van een leien dakje. “Livestreams zijn een tijdje heel populair geweest, maar ik krijg de indruk dat iedereen er wat zijn buik van vol heeft”, zegt Felix, die in Gent bleef plakken na zijn studies. “Je moet blijven boeien, terwijl iedereen nu gewoon nog eens in het echt wil feesten.”

La vie, c’est salami

“Ik ben nu freelancer, maar aarzel nog wat over het pad dat ik wil inslaan. Inspelen op de evolutie van mijn afstudeerproject ( 2.4. Kubus, nvdr .) kan, want het is een heel multifunctioneel object. Zowel stagedesign bij dj-optredens als virtual reality -experimenten zijn bijvoorbeeld mogelijk .”

Felix is een vat vol inspiratie. Vorig jaar nog bracht hij een reeks T-shirts met de tekst ‘La vie, c’est salami’ op de markt, een knipoog naar de absurditeit van het leven. Bij de pakken blijven zitten, doet hij niet. “Ik volg avondlessen 3D en ben ook bezig met twintig dingen tegelijk, zoals het heruitvinden van mijn illustratiestijl bijvoorbeeld. Frisheid wordt gewaardeerd. ”

Meskerem Mees

Felix Ysenbaerts allereerste videoclip was er een voor de groep Mooneye, inmiddels drie jaar geleden. Toen was Mooneye nog een nobele onbekende, maar nu staat hij aan de top in de Belgische muziekscene. Via Tony Vandenbogaerde, oprichter van muzieklabel ‘Mayway Records’, kwam de grafisch kunstenaar in contact met Humo’s Rock Rally-winnares Meskerem Mees.

“Een heel coole samenwerking was dat. Ik werd gevraagd een clip te maken voor haar nieuwe nummer ‘Seasons Shift’. Die clip kwam heel organisch tot stand. Een collage vond ik wel passen bij de melancholische ondertoon van de song. Een fysieke draaidag volstond. Ik heb Meskerem Mees voor een green key gezet en heb haar alle mogelijke attributen in haar handen geduwd .” (lacht) “Ik heb er ook twee encyclopedieën voor gestript en ingescand. Vooral het tot leven brengen van Meskerem Mees, tussen de collages, was een ambachtelijk werk van twee maanden lang.”

De Ideale Wereld

In maart plant Felix Ysenbaert een livestream met projecties en visuals voor Brent Vanneste, de zanger van de groep STAKE, die onlangs het muziek- en samenwerkingsplatform ‘Stimulär’ oprichtte. En er zitten nog zaken in de pijpleiding. “ Ik zou dolgraag voor een productie huis als Woestijnvis werken. Ook een stage bij De Ideale Wereld lijkt me wel iets. Die variatie, het humoristische aspect, de snelheid… Dat zijn zaken waarin ik wel bedreven in ben. On vera ”, besluit Felix Ysenbaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.