Bruggeling Robin Keyaert krijgt ochtendshow op MNM: “Ik ben eigenlijk geen ochtendmens”

Robin Keyaert werd vorig jaar ontdekt door MNM. (foto VRT)© © VRT - Joost Joossen
Robin Keyaert werd vorig jaar ontdekt door MNM. (foto VRT)© © VRT - Joost Joossen
Bert Vanden Berghe

In juli hoor je Robin Keyaert (27) elke ochtend op MNM. Naast een blitzcarrière bij de radio, blijkt de jonge knaap een vat vol talenten, want de muzikant én theatermaker is straks ook te zien in twee langspeelfilms.

Vanaf juli hoor je een nieuw duo in de ochtend van radiozender MNM: Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert. Die laatste is van Brugge afkomstig, maar woont sinds een drietal jaar in Gent. Robin is bijzonder veelzijdig en ondernemend. Niet geheel onlogisch als je kijkt naar zijn ouders: manager Roland Keyaert en yoga- en meditatiedocente Ingeborg Sergeant.

Robin is naar eigen zeggen heel blij met deze kans in de ochtend, nadat hij al sinds september te horen is op zondagavond met zijn eigen programma BFF – Best Friends Forever . “Het is heel tof om te voelen dat je het vertrouwen krijgt van de zender. Mijn programma op zondagavond is echt iets wat goed aanvoelt: mensen vragen verzoekjes aan en je krijgt er een pak verrassende verhalen bij, van iemand die zijn grootmoeder wil bedanken tot iemand die ondertussen ook nog zijn frituurbestelling doorgeeft of zelfs een huwelijksaanzoek doet. Ik hou ervan om mensen te verbinden en dat was zeker zo bij mijn videoreeks die ik voor MNM deed, Song for a Friend . Daarin klampte ik mensen op straat aan en maakte ik een nummer voor iemand die hen dierbaar was. De boodschap kwam van hen, maar de muziek en uitwerking was van mij. De respons was de max . Toen voelde ik dat ik dit héél graag doe. Ik was ook blij dat MNM dat idee ondersteunde en mij die kans gaf, zoals nu met die ochtendshow.”

Zingende loodgieters

Opvallend: radiopresentator worden, was niet meteen de grote droom van Robin, die afstudeerde binnen de opleiding kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. “MNM had een samenwerking met de VDAB, waarbij er muziek moest gemaakt worden met mensen met een knelpuntberoep. Laat ons zeggen dat het een uitdaging was om zeven loodgieters a capella te laten zingen. (lacht) Thuis in mijn homestudio zette ik daar een hiphopbeat onder. Dat was heel leuk om te doen. Bij MNM was er een goeie klik met Peter Van de Veire. Ik had nog een ideetje voor iets leuks, die videoreeks Song for a Friend dus en toen ik op een gegeven moment op de VRT was, vroeg Peter of ik geen zin had om een stemtest te doen nu ik er toch was. Ik had niet meteen veel verwachtingen, maar dat bleek toch goed te zijn. Peter, Bart De Raes en Evelyn De Backer (die vanaf augustus het ochtendblok overneemt, red.) hebben mij daarna heel goed begeleid, waardoor ik in september aan de slag kon. Maar eigenlijk leer je het vooral door te doen. Dat zal straks ook zo zijn in de ochtend.”

Maar is Robin ook een ochtendmens? “Euh, eigenlijk niet. Toen ik een gesprek had op MNM, gaf ik aan van wel. Je weet nooit dat ze ooit een vervanging voor de ochtend zoeken, dacht ik. (lacht) Het wordt best pittig, ja. Om half vier uit mijn bed om tegen vijf uur op de VRT te zijn. Maar ik heb er belachelijk veel zin in. Stress? Nog niet. Ik vind het vooral spannend. Kawtar ken ik nog niet zo goed, maar ze is heel sympathiek en erg rustig. We presenteerden al eens samen tijdens Marathonradio en dat zat meteen goed. Ik voel dat we ruimte laten voor elkaar en dat het vrij organisch gaat. Het wordt meer dan presenteren, want er komen extra items, zowel muzikaal als interactief met luisteraars.”

Op de planken

Mocht je de stem van Robin herkennen, dan komt dat misschien ook wel dankzij de Ketnet-reeks Sarah , waar hij in de huid kroop van een… sokpop. “Ook héél leuk om te doen. Ik heb tips gevraagd aan een Amerikaan die ooit nog meegewerkt heeft aan The Muppets . Verder heb ik ook nog een eigen theatercollectief More Dogs en was ik ook te zien bij Ontroerend Goed . Ik heb de afgelopen jaren veel getoerd en ik hoop straks de draad weer op te pikken. Vooral omdat ik er als muzikant ook veel van mezelf kan insteken. Oh ja, en ik heb net de bevestiging gekregen dat ik mag meedoen in twee langspeelfilms. Veel kan ik er nog niet over kwijt, maar het wordt écht de moeite.”

Een man van veel talenten, blijkbaar. “Wat ik niet kan? Tekenen. Echt niet. Toen ik vroeger een appel moest tekenen, vroeg de leraar wat voor stuk fruit ik in godsnaam op papier had gezet. (lacht) Ik ben heel blij met wat ik wel kan. Het enige wat ik nu wil doen, is dit zo lang mogelijk volhouden. Ik kan me niet inbeelden dat ik binnen een paar jaar één van die zaken zou moeten opgeven. Ik wil blijven presenteren, acteren, muziek en theater maken. Die afwisseling maakt het net zo tof.”

De Ochtendshow met Kawtar en Robin: elke weekdag in juli van 6 uur tot 9 uur op MNM.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.