Oostendenaar Gianni Paelinck brengt voor VRT verslag uit van Songfestival

© gf
© gf
Gillian Lowyck

Het zijn spannende tijden voor Oostendenaar Gianni Paelinck: de VRT-journalist mag dit jaar voor het eerst verslag uitbrengen van het Songfestival. Een jongensdroom die werkelijkheid wordt.

Gianni Paelinck (32) is al een aantal jaar actief als journalist voor VRT NWS. Dit jaar brengt hij voor het eerst verslag uit van het Eurovisiesongfestival. “Ik vier ook mijn 25-jarige jubileum als Songfestivalfan”, lacht hij. “In 1996 keek ik voor het eerst naar het Songfestival, met ‘Liefde is een Kaartspel’ van Lisa Del Bo als Belgische inzending. Ik was toen zeven jaar en meteen weg van het liedje, van Lisa zelf… Ik was ook enorm gefascineerd door al die landen, die toen nog in hun eigen taal zongen. Sindsdien heb ik geen enkele editie gemist, behalve in 2001 toen ik de dag nadien mijn vormsel moest doen en dus de puntentelling niet meer mocht zien.” ( lacht )

“Een hele eer om in de voetsporen te mogen treden van André Vermeulen, dit jaar mijn mentor”

Gianni woonde al een paar edities van het Eurovisiesongfestival bij, maar dit jaar is het de eerste keer dat hij als journalist gaat. “Ja, dit is echt een jongensdroom die werkelijkheid wordt”, glundert hij. “Het is een heel bijzondere ervaring. Ik kan nu eens alles achter de schermen meemaken, zien hoe professioneel dit georganiseerd is. Je zit hier wel in een Songfestivalbubbel, los van corona dan”, zegt hij.

Strenge maatregelen

Er heersen strenge maatregelen, ook voor journalisten. “Het is natuurlijk helemaal anders dan gewoonlijk. Tijdens een gewone editie overspoelt Eurosong de hele stad, zijn er overal feestjes. Dit jaar valt dat allemaal weg. Men is ook vrij streng voor de delegaties, die veel in hun hotel moeten blijven. Wij kunnen een beetje meer vrij bewegen, maar worden ook aan strenge maatregelen onderworpen. Ik moest getest worden vooraleer ik een accreditatie kreeg, en die test moet elke 48 uur herhaald worden. Bovendien moeten we ook een FFP2-mondmasker dragen. Nu, die maatregelen zijn natuurlijk wel terecht. Alles om corona buiten te houden, zeker tijdens het eerste grote internationale evenement.”

 © gf
© gf

Hoe schat Gianni de kansen van Hooverphonic in? “Goh, ik vind het niet helemaal duidelijk. Dit jaar is echt onvoorspelbaar, zowel of België naar de finale gaat als wie wint. Over de kwaliteit van het nummer twijfelt niemand: Geike haar présence en haar stem, ze staat er. Maar: het is geen echte hit, ook niet bij ons. Bovendien is de act zelf ook wat donker. Een aantal mensen is daar voor te vinden en dat kan werken… Maar we zitten ook tussen twee uptempo nummers. Het kan dus alle kanten uit. Toch zal het geen grote verrassing zijn als Hooverphonic de finale niet haalt, denk ik.”

Hele eer

Tot slot: mogen we Gianni de nieuwe André Vermeulen noemen. “Zo word ik genoemd”, lacht hij. “Het is aan mij om te bewijzen dat ik het kan. Men heeft mij gevraagd om zijn werk over te nemen en dat vind ik een hele eer. André is trouwens ook mee, als mijn mentor. Vorig jaar zou zijn laatste Songfestival worden, maar dat is dus niet doorgegaan. Ik ben heel dankbaar dat ik in zijn voetsporen mag treden en hopelijk mag ik het volgend jaar nog eens doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier