Kristien Dieltiens duikt in wereld van draken en monsters

Kristien Dieltiens gaat met haar nieuwe boek de fantasierijke kant op: “Ik leef van fantasie, dat is mijn adem.”© AVH
Kristien Dieltiens gaat met haar nieuwe boek de fantasierijke kant op: “Ik leef van fantasie, dat is mijn adem.”© AVH
Redactie KW

De Beernemse schrijfster Kristien Dieltiens brengt met ‘Draken en Monsters, vandaag eet ik een meisje op!’ haar nieuwste boek uit. Daarin bundelt ze alle verhalen die wereldwijd over draken en monsters verschenen. Die verhalen herschreef ze in een eigentijds fictieverhaal.

Kristien Dieltiens (66) stond lang in het onderwijs, maar gooide het over een andere boeg en werd voltijds schrijfster en illustrator. Ze schrijft boeken voor alle leeftijden en ook de onderwerpen waarover ze schrijft variëren sterk. “Mijn hoofd zit vol ideeën. Naargelang ik aan een boek werk, merk je dat je richting een bepaalde doelgroep toewerkt, maar zo’n zaken zitten niet vast in je hoofd. Een tekst is een levend iets, het verandert constant. Een uitgeverij plakt daar uiteindelijk een leeftijd op, maar ik werk het liefst voor meerdere leeftijden. Op die manier is je doelgroep groter en merk je ook dat je jongeren serieus neemt. Als een boek het label ‘jeugdboek’ krijgt, dan krijgt het vaak te weinig aandacht”, vertelt de schrijfster.

Alom bekend voor haar historische romans werkt Dieltiens vaak aan verhalen met een geschiedkundige achtergrond waarbij toch nog voldoende ruimte is voor fantasie. “Zo maakte ik eens een verhaal over een vergeten prinses van België. Zij was eigenlijk psychisch ziek en werd door alles en iedereen doodgezwegen. Ik heb erg veel research gedaan naar haar verhaal en daar amuseer ik me te pletter mee”, lacht Kristien.

Ik heb de ziel uit elk verhaal gehaald, om ze nadien vorm te geven naar de cultuur van herkomst”

Voor haar nieuwste boek ‘Draken en Monsters, vandaag eet ik een meisje op!’ ging Dieltiens meer de fantasierijke kant op. “Ja, dat klopt, ik leef van fantasie, dat is mijn adem. Neem dat van me af en ik doof uit als een theelicht. In deze tijden leent dit verhaal er erg toe om te blijven vertellen en voor te lezen. Vertellen en voorlezen, dat vormt de verbinding tussen verschillende generaties en dat moeten we in stand houden”, gaat Dieltiens verder.

Ze onderzocht draken- en monsterverhalen van over de hele wereld. “Ik heb de ziel uit elk van de verhalen gehaald, om ze nadien naar typering van het land en de cultuur van herkomst vorm te geven. Sommige verhalen keerden terug in verschillende landen, maar bevatten telkens andere ingrediënten. Dat was een heel interessante zoektocht”, vertelt Dieltiens.

Volgens haar bleef de grote hoeveelheid aan Belgische fantasieverhalen uit door de aard van het volk. “Wij zijn kunstzinnig, maar toch pragmatisch. Wij staan met onze voeten stevig in de poldergrond en daarom hebben we niet veel drakenverhalen.”

‘Draken en Monsters, vandaag eet ik een meisje op!’ past in een reeks van drie en is te koop in Standaard Boekhandel en via bol.com voor 24,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier